"חבל שיחד עם ההודעה על הפיטורים, לא הודיעו על קיצוץ של 10% בשכר הדירקטורים וההנהלה הבכירה"

פרופ' מאיר חת, לשעבר יו"ר טבע ומחזיק בחלק ממניות גרעין המייסדים, מאוכזב מ"אובדן הצניעות שאפיינה את טבע". ראיון

הסאגה סביב פיטורי העובדים בטבע, הסבה לפרופ' מאיר חת, 81, בעל מניות זוטר בחברה וחלק מגרעין המייסדים, המחזיק ביחד כ-10% ממניותיה, אי נחת גדולה. "אפשר היה לעשות את תהליך ההתייעלות הזה בצורה הרבה יותר מכובדת וחכמה", הוא אומר ל-G. "היה פה כשל ביחסי הציבור. חבל שיחד עם ההודעה על הפיטורים, לא הודיעו על קיצוץ של 10% בשכר הדירקטורים וההנהלה הבכירה. אם הם היו חכמים, הם היו עושים את זה, ותאמיני לי שיש ממה להוריד".

איך אתה מסביר את המהלך?

"לדעתי, ההנהלה החליטה להוציא הודעה על התייעלות, כדי שתעשה רושם על שוק ההון, שבה נאמר שהתהליך יתרחש עד שנת 2017 בהדרגה. הציגו את זה כדבר גדול. אני מאמין שהכוונה הייתה שהמהלך יתבצע בצורה יעילה ושקטה ובלי תופים ומחולות. הבעיה הייתה שזה הופיע בסמוך לדיון על ההקלות במס וכל זה התפוצץ".

נראה לך סביר שטבע לא תשלם מס בכלל?

"לא, אבל זו הייתה בחירה מודעת שלא נעשתה בגניבה. טבע החליטה שהיא לא רוצה מענקי השקעה. אני חושב שהחוק לעידוד השקעות הון לא היה צריך ליצור מצב שבשנה מסוימת טבע לא תשלם מס בכלל".

אז הכעס עליה מוצדק.

"הכעס צריך להיות על החוק ולא על מי שמשתמש בו".

עלו טענות שהחוק נתפר לפי מידותיה של טבע.

"אני לא מכיר חוק שנתפר על מידותיה של חברה. הבעיה הייתה ההקשר בין הפיטורין לחוק לעידוד השקעות הון".

שלחו את חיים הורביץ לפנות אל הציבור.

"והוא לא אמר דברים חכמים. להגיד שטבע צריכה לקצץ כדי לשלם מסים, זה לא דבר חכם להגיד".

ניסו לפנות אליך על מנת שתעזור להרגיע?

"כשדב שפיר ואני פרשנו מהדירקטוריון, נתנו לנו תואר של דירקטור אמריטוס, והזמינו אותנו להשתתף בישיבות הרבעוניות. פרוסט (יו"ר טבע) החליט להפסיק את זה. הרחיקו אותנו. אם זה חכם או לא, אני לא יודע, אבל זו עובדה".

אתה נשמע פגוע.

"מה אנחנו יכולים לעשות? לנבוח? אנחנו ננבח והשיירה תעבור".

היית נובח על עניין הפיטורין?

"לא הייתי נובח אם הם היו מתבצעים בצורה החכמה".

"טבע צריכה להתייעל"

חת, נינו של יואל משה סלומון, הוא נצר למשפחה שהקימה בזמנו את חברת אסיא שהתמזגה עם טבע. בעברו היה חת המפקח על הבנקים, יו"ר הבורסה, יו"ר פסגות, יו"ר טבע עד לשנת 2002, אז הוחלף על-ידי אלי הורביץ ז"ל, וחבר דירקטוריון החברה עד לפני ארבע שנים. כיום הוא משמש פרופסור-אמריטוס, המתמחה בתחומי משפט עסקי וכלכלה.

בסביבת טבע יודעים לספר שחת היה ממתנגדי מינויו של שלמה ינאי לתפקיד המנכ"ל בזמנו, בגלל חוסר ניסיונו בניהול בכלל ובפרמצבטיקה בפרט, ובדיעבד, אומרים אותם גורמים, לינאי חלק במשבר שבו היא נמצאת עכשיו. חת מסרב להתייחס לדברים, אבל הוא בהחלט מאמין שבגלל שולי הרווח הנמוכים בגנריקה, אם החברה לא תתייעל במהירות, מסלול ההתדרדרות יהיה מהיר. "אני רוצה להדגיש שטבע צריכה להתייעל, אין ברירה. השאלה היא איך עושים את זה בצורה נכונה".

במהלך השנים לא שמענו כמעט על פיטורי עובדים בטבע.

"טבע פיטרה הרבה עובדים. בעיקר בחו"ל. אף פעם לא הייתה שביתה, כי היו יחסי אמון הדדי. טבע ביססה את עצמה כמקום עבודה שטוב לעובדים ולמנהלים, נתנו המון הטבות".

ועכשיו עובדי טבע-טק שובתים.

"ההשבתה הזו לא נקייה. מי שעומד מאחוריה הוא המזכיר של מועצת פועלי בית שאן. הוא רוצה שטבע תתנהל על-ידי הוועד. קל לעשות את זה עכשיו כשטבע חלשה תדמיתית. בעבר, כשהיו שם איומי שביתה, ההנהלה הודיעה שאם לא יתנהל משא ומתן היא תסגור את המפעל, וקשה לסגור את המפעל הזה, שהושקעו בו סכומים עצומים. אם ההנהלה תיכנע כעת זה יגמור את יכולת ההרתעה שלה".

כואב לך שהזהות אינה ישראלית כמו פעם.

"החברה הפכה לבינלאומית. בראשה עומדים שני יהודים אמריקאים (היו"ר פרוסט והמנכ"ל ג'רמי לוין). את יודעת שאף פעם טבע לא שלחה ישראלים לנהל את השלוחות שלה בחו"ל? הייתה הבנה שהם לא מכירים את השוק כמו המקומיים. בעבר היה חשוב לטבע לשמור על האופי הישראלי שלה. זה לא קורה היום".

בעבר עמדת על הרגליים האחוריות מול פרוסט.

"בשנה שעברה אני ועוד כמה מבני המייסדים, תקפנו את השכר המוגזם לדירקטורים, אבל האספה הכללית אישרה אותו. חשבנו שזה לא מתאים, שזה אחד הסימנים לאובדן הצניעות שאפיינה את טבע".

כמו המימון שביקש פרוסט למטוס הפרטי שלו.

"פיליפ פרוסט מיליונר, איש עסקים מאוד מצליח, הבעלים של אופקו הגדולה, צריך שטבע, חברה מסכנה, תממן לו את הוצאות המטוס הפרטי? שיטוס במטוס על חשבונו. לא על חשבון טבע".

פרוסט ואתה נפגשתם?

"הוא לא ניסה לקרב אותי אליו. הפעם היחידה שהזמין אותי לשיחה, הייתה כשניסה להוריד אותי מהמחאה על שכר הדירקטורים".

טבע עדיין מממנת את המטוס?

"כן. בכל שנה מאשרים את זה מחדש. כמה מאות אלפי דולרים יותר מדי".

בגיל 60 התחלת בקריירה אקדמית, כתבת ספרים בכלכלה ועכשיו אתה עוסק בעשייה חברתית, בין היתר בפעילות בעמותת "מעגלים".

"מעגלים, שפועלת להעצמת בני נוער בפריפריה, היא חלק מהפעילות הפילנתרופית שלי, שהתחילה דרך טבע, כשדודה שלי נפטרה והורישה חבילת מניות טבע לקרובי המשפחה ולי את החלק הגדול ביותר. אני תורם לבית הספר הריאלי ולגופים אחרים שמוצאים חן בעיניי ואני פעיל ב'יכולים נותנים' - תורמים שמנסים לשכנע אנשים בעלי אמצעים לתרום".