בהתאם לצפי: בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה - 1%

זוהי החלטת הריבית הראשונה שמקבלת ד"ר קרנית פלוג בתפקידה כנגידה ■ בנק ישראל: ההחלטה נבעה בשל מדיניות הבנק לשמור על יעדי האינפלציה ■ דודי רזניק מלאומי שוקי הון: לא יהיו שינויים במדיניות בטווח הקרוב

בנק ישראל הודיע הערב (ב') כי הוא מותיר את הריבית לחודש נובמבר ללא שינוי, ברמה של 1%. זוהי החלטת הריבית הראשונה שמקבלת ד"ר קרנית פלוג בתפקידה כנגידה, לאחר שבחודש הקודם, הוועדה המוניטארית החליטה להפחית את הריבית ב-0.25%. מרבית הפעילים בשוק העריכו לפני ההחלטה כי הבנק יותיר את הריבית על כנה.

בהודעה שפרסם הבנק נכתב כי ההחלטה להותיר את הריבית לחודש נובמבר ללא שינוי נבעה בשל המדיניות המוניטרית שמוביל הבנק ונועדה לבסס את האינפלציה בתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים, ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.

מבחינת הפעילות הכלכלית הריאלית, בבנק ישראל הסבירו כי תמונת המצב דומה לזו שאפיינה את הפעילות הריאלית בחודש שעבר: הצמיחה נמשכת בשיעור נמוך מעט מ-3% (בניכוי השפעת הפקת הגז), אם כי מספר אינדיקטורים מצביעים על כך שברביע השלישי חלה האטה מסוימת, בדגש על היצוא.

בנוגע לשוק המט"ח בנק ישראל ציין כי השקל נחלש מול הדולר ב-0.7%, בעוד שמרבית המטבעות התחזקו מול הדולר. מול האירו נחלש השקל ב-2.66%, ומול שער החליפין הנומינלי-האפקטיבי - ב-1.5%. מתחילת השנה התחזק השקל ב-5.3% ביחס לשער האפקטיבי.

"נמשכת ירידה בהיקף העסקאות בדיור, לצד המשך העלייה במחירי הדירות ונטילת משכנתאות בהיקפים גבוהים", נכתב בהודעה של בנק ישראל. "הנחיות המפקח על הבנקים, המגבילות את שיעור ההחזר מן ההכנסה, את חלק ההלוואה שניתן בריבית משתנה ואת התקופה הסופית לפירעון ההלוואה במשכנתאות, צפויות להפחית את הסיכון לציבור נוטלי המשכנתאות ולמערכת הבנקאית".

ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר, האשים את פלוג בכך שהיא ניפחה את בועת המחירים בשוק הדיור, בשל מדיניות הריבית הנמוכה שהיא הייתה שותפה לה בשנים האחרונות, ביחד עם פרופ' סטנלי פישר. "אני צופה כבר ב-2014 משבר משכנתאות קשה, או אלפי לווים אשר לא יכולים לעמוד בהלוואות שלקחו", ציין כהן בהודעה שפרסם. כהן מציע ליצור ריבית דיפרנציאלית וגבוהה הרבה יותר ללוקחי משכנתאות חדשים, מלבד הזוגות הצעירים.

האנליסט דניאל יואיט מברקליס, העריך לפני פרסום ההודעה כי פלוג לא תעלה את הריבית. להערכתו, בניסיון להתמודד עם התחזקות השקל מול הדולר, בנק ישראל ימשיך לנקוט בצעדים שבהם הוא נקט עד כה במטרה להחליש את המטבע המקומי, ביניהם התערבות בשוק המט"ח ושינויים רגולטוריים. עם זאת, לטענתו, בחודשים הקרובים קיימת סבירות להורדת ריבית נוספת, בהתחשב בירידה הצפויה בצמיחה ובפגיעה ביצוא.

דודי רזניק, מנהל מחקר אג"ח בלאומי שוקי הון, ציין בסקירה שפרסם לפני הודעת הבנק כי "מינויה של ד"ר קרנית פלוג לנגידת בנק ישראל מבשר כי לפחות בטווח הקרוב מדיניות בנק ישראל לא צפויה לעבור שינויים מהותיים. הורדת ריבית נוספת צפויה בהמשך, אם כי לא בהחלטה הקרובה ביום שני הקרוב".