תאשרו, אבל לא במחשכים

לא תאמינו כמה תוצאות יניב חיפוש פשוט בגוגל של צירוף המילים "ועדת הכספים" וגם "בוטל ברגע האחרון", ולא במקרה. משרד האוצר חייב את אישור וועדת הכספים כדי לקבל את החותמת הסופית לנתיב שאליו יוזרמו מיליונים ולעתים מיליארדי שקלים. אז מה ידוע לחברי ועדת הכספים על הסוגיות הרות הגורל שהם אמורים לאשר?

"חומר הרקע" לדיון שאמור היה להתקיים היום בוועדת הכספים, שמופיע בסדר היום של הוועדה באתר האינטרנט שלה, כולל עמוד אחד עם שמונה שורות שעליהן חתומים שר האוצר יאיר לפיד ושר הפנים גדעון סער. בכל שמונה השורות שמופיעות תחת הכותרת "תיקון תקנות הסדרים במשק והמדינה", לא מופיעות כלל מילים כמו "שיטת חישוב הארנונה", או כל צמד מילים זה או אחר שעלול בטעות להסביר מה יוליד אישור התיקון או כיצד ישפיע על הכיס שלנו.

כך אמורים היו חברי ועדת הכספים לאשר את התיקון לחוק, כאשר יום לאחר כניסתו לתוקף, היו צובאים לא מעט ראשי ערים על דלתותיהם של לפיד וסער בדרישה לקבל את אישורם להוסיף שטחים לצורך חיוב תושבים ועסקים בארנונה. עוד הודו בפנינו בוועדת הכספים כי אולי טעו שלא הוסיפו מחקר רלוונטי בנושא ובעקבות דחיית הדיון אולי יגבשו כזה. כמה פעמים אישרה ועדת הכספים לאורך השנים החלטות שיזם משרד האוצר על סמך "דברי הסבר" מעורפלים? הרבה מדי.

על כך ניתן ללמוד דווקא מעמוד הפייסבוק של ח"כ סתיו שפיר (עבודה), שם היא מספרת כיצד חברי ועדת הכספים נדרשים לאשר תקציבים של מיליוני שקלים לטובת מטרות המרופדות היטב בניסוחים מופשטים. "אחת ממאות ההעברות שהתבקשנו לאשר בוועדת הכספים היא של 6 מיליון שקל ל"קשרים רוחניים" עם התפוצות. ממש בנוסח הזה", כותבת שפיר בפייסבוק, "זו לא פעם ראשונה או שנייה בחודשים האחרונים שמיליונים מועברים ל'קשרים רוחניים', אז הסתקרנתי. מה עומד מאחורי הסעיף המסתורי הזה? הצצתי בטבלה שסיפק לנו אגף התקציבים וגיליתי שלא מדובר ב-6 מיליון שקל - אלא ב-8 מיליון. כששאלתי את נציג האוצר לאן הולך הכסף, הוא ענה: 'לעמותות'. אילו עמותות? 'לא יודע'".

נכון ששפיר היא חברת כנסת צעירה ולא מנוסה, אך דווקא היא במלחמתה הגיעה לאחרונה עד בג"ץ. בעתירה שהגישה בנושא, מצביעה על הכשל שבאישור תקציבים שבהם חפץ האוצר. לא חברי ועדת הכספים ולא האזרחים הפשוטים יכולים היו להבין למה התכוון המשורר בשמונה השורות שהתיימרו להגדיר את התיקון לחוק בנושא הארנונה. מה אנחנו בסך הכול דורשים? שהאזרחים או לפחות חברי ועדת הכספים יידעו מה הם מתבקשים לאשר כשמדובר בתקציב המדינה, ומה ההשלכות על הכיס של הציבור.

באוצר אולי חושבים שהאפשרות לתת לראשי ערים פתח להעלאת ארנונה היא הדבר הכי חשוב שצריך לקרות כאן. זה בסדר ומותר להם. אבל לפחות תסבירו למה. תנו כבוד לחברי ועדת הכספים ולציבור ותנו להם לקרוא מסמכים לא מעליבים כמו דף בן שמונה שורות מעורפלות. שרי הפנים והאוצר נלחצו אמש כשהפרסום ב"גלובס" הסביר מהי משמעות אישור התיקון לחוק שאמור היה לעבור היום בדיון בוועדת הכספים.

במשרד הפנים אפילו הסבירו לנו היום ששינוי שיטת החישוב של הארנונה חייב להיעשות בגלל ההקפאה האבסורדית שנמצאות בה רשויות מקומיות רבות מאז 1985, חלקן עם גירעון גדל. באותה נשימה הסבירו ששר הפנים כבר הטיל מגבלות מחמירות על הרשויות, על מנת שהאחר ונות לא ינצלו את השינוי בחוק להעלאת הארנונה באופן משמעותי.

כלומר מצד אחד נותנים אור ירוק לעיריות להגיש בקשות להוספת שטחים שבגינם לא גבו מאיתנו ארנונה עד היום, ומצד אחר מבטיחים לנו ששר הפנים עומד על המשמר. שאלנו אם שתי הטענות לא סותרות זו את זו וענו לנו שלא. ימים יגידו.