רוסיה פלשה לשטח אוקראינה; הנשיא המודח: אמשיך להילחם

בעוד שמדינות אירופה הביעו דאגה מנוכחות רוסית באוקראינה, במדינה שנמצאת תחת משבר דווח על כוח אווירי רוסי שחדר לשמיה ■ הנשיא המודח במסיבת עיתונאים מרוסיה: "ברחתי מחשש לחיי, אילחם למען המדינה"

מדינה תחת משבר: לאחר שדווח שכוחות רוסיים השתלטו על נמלי תעופה באוקראינה, במדינה מדווחים כי עשרה מסוקים של הצבא הרוסי חדרו למרחב האווירי של המדינה מעל חצי האי קרים. במקביל, על פי דיווח רשויות הגבול במדינה, כוחות רוסים גם חסמו יחידת אבטחה אוקראינית בעיר סבסטופול, על חופי הים השחור.

נשיא אוקראינה המודח ויקטור ינוקוביץ', כינס מסיבת עיתונאים בדרום רוסיה, לשם ברח לאחר שהודח מהשלטון. "ברחתי מחשש לחיי, אמשיך להילחם למען המדינה", הוא אמר. הוא אמר כי יש אנשים שמנסים לפגוע באוקראינה באמצעות טרור ופחד. "מי שתפס את השלטון הם מיעוט פרו פאשיסטי".

הלילה חיילים רוסים השתלטו על שדה תעופה צבאי בעיר סימפרופול שבחצי האי קרים בדרום אוקראינה. מדובר באזור שרובו דובר רוסית, ותומך בנשיא המודח ויקטור ינוקביץ'. על פי הדיווח, כלי רכב של הצבא הרוסי כיתרו את המסלולים, אך שדה התעופה ממשיך לפעול כרגיל. הצי הרוסי פרסם הכחשה ואמר לסוכנות הידיעות כי כוחותיו לא השתלטו על שדה התעופה.

במקביל, משרדי החוץ של צרפת, גרמניה ופולין, אמרו היום כי הם "חשים דאגה רבה" מהמתרחש בחצי האי קרים וקראו לכל הצדדים להימנע מכל פעולה המסכנת את שלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה.

בהצהרה משותפת מטעם המדינות נמסר כי המשבר של אוקראינה יכול להיפתר רק אם כולם יירתמו למטרה. "אנחנו מודאגים מאוד מהמצב הלא יציב בחצי האי קרים", נמסר בהצהרת משרד החוץ הצרפתי. "יש לעשות הכל כדי להפחית את המתח באזור המזרחי".

על רקע ההצהרות הללו, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה מוקדם יותר כי שוויץ, אוסטריה וליכטנשטיין החליטו להקפיא נכסים וחשבונות בנק ל-20 בכירים אוקראינים, כולל את אלה של הנשיא המודח ויקטור ינוקוביץ' ובנו.

אוקראינה: "כובשים אותנו ופולשים לשטחנו"

שר הפנים החדש של אוקראינה, חבר הממשלה שמונתה אתמול בראשות ארסני יסטניוק, הביע זעם על המהלך. "מדובר בכיבוש צבאי", אמר שר הפנים. על רקע מה שנראה כפלישה, הודיע נשיא אוקראינה הזמני אלכסנדר טורצ'ינוב על פיטוריו של רמטכ"ל צבא אוקראינה.

סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן שוחח לפנות בוקר עם ראש ממשלת אוקראינה החדש ארסני יסטניוק, ובירך אותו על הקמת הממשלה. ביידן הבטיח כי ארצות הברית תעניק לאוקראינה סיוע מלא.

"נסייע ככל שנוכל לאוקראינה לבצע רפורמות שישקמו את כלכלתה, לחתור לפיוס פנימי, לעמוד בהתחייבויותיה הבינלאומיות ולבנות יחסים מפרים עם כל שכנותיה", נכתב בהודעה שפרסם הבית הלבן לאחר השיחה.