החברה החדשה במועדון המיליארד: ורוניס הכפילה את שוויה תוך יממה

חברת האבטחה הונפקה לפי מחיר של 22 דולר למניה, וקפצה למחיר של 44 דולר ביום המסחר הראשון שלה *שוויה של ורוניס (Varonis) הוא 1.05 מיליארד דולר *שווי החזקת המייסד והמנכ"ל, יעקב (יקי) פייטלסון - מעל רבע מיליארד שקל

חברת האבטחה ורוניס מערכות (Varonis Systems) הייתה די אלמונית עד לאחרונה. אפילו היוודע דבר הנפקתה הראשונית בשוק ההון האמריקאי לא ממש הוציא אותה מאלמוניותה. ואז התבצעה ההנפקה, וליתר דיוק - המניה החלה להיסחר, וכל שור שהיה פנוי בזירה החל לרדוף אחריה. התוצאה: המניה, שהונפקה בסוף השבוע האחרון לפי מחיר של 22 דולר, קפצה תוך יממת מסחר אחת למחיר של 44 דולר, בדיוק פי 2 ממחיר ההנפקה, לא סנט פחות ולא סנט יותר.

ורוניס, נזכיר, תכננה להנפיק את מניותיה לפי 17-19 דולר למניה. יממה לפני התמחור העלתה את הטווח ל-19-21 דולר, ולבסוף כאמור הונפקה לפי 22 דולר למניה, דולר מעל הרף העליון של הטווח המעודכן. ורוניס הנפיקה 4.8 מיליון מניות וגייסה לקופתה 105.6 מיליון דולר לפי שווי של 524 מיליון דולר. שווי זה היה רלוונטי למשהו כמו דקה, כי מיד לאחר שהמניה החלה להיסחר תחת הסימול VRNS, החל הטיפוס המהיר במעלה ההר. לאחר שש וחצי שעות מסחר נסגרה המניה על מחיר של 44 דולר (במחזור של 300 מיליון דולר!) המשקף לחברה שווי של 1.05 מיליארד דולר.

הוקמה לפני עשור

כך, הפכה ורוניס לחברה החדשה במועדון הישראליות שנסחרות בשוק ההון האמריקאי ושוות מעל מיליארד דולר. מלבד טבע, צ'ק פוינט, סטרטסיס ונייס, נמנות עליו בין היתר אבן קיסר, אימפרבה ומלאנוקס.

כחתמי ההנפקה שימשו בנקי ההשקעות מורגן סטנלי, ברקליס, ג'פריס, RBC ו-Needham. אלו קיבלו את האופציה לרכוש מהחברה ומבעל מניות אחד ויחיד - קרן אוורגרין - עד 720 אלף מניות נוספות. במקרה של הקרן, מדובר יהיה במכירה ששוויה 4.8 מיליון דולר, ובמקרה של החברה יהיה שווי המכירה 11 מיליון דולר. לפני ההנפקה, נותר לחברה מזומן בשווי של 14 מיליון דולר בלבד, כך שההנפקה הייתה די חיונית להמשך צמיחתה.

ורוניס הוקמה בשלהי 2004 על ידי יעקב (יקי) פייטלסון (38), המכהן כמנכ"ל ויו"ר, ואוהד קורקוס (35), המכהן כסמנכ"ל טכנולוגיה. החברה התאגדה כאמריקאית, והיא מעסיקה 573 עובדים, 209 מתוכם בארה"ב, 234 בישראל (41%) ו-130 במדינות אחרות.

מלבד הגאות בשוק הראשוני, והעובדה שהנפקת ורוניס היא למעשה ההנפקה הטכנולוגית הראשונה של 2014 בארה"ב (לאחר מבול של הנפקות ביומד), וול סטריט התאהבה ממבט ראשון בחברה בשל השתייכותה למגזר האבטחה, כנראה המגזר הלוהט ביותר אחרי האינטרנט והביומד.

ורוניס פיתחה פתרון מבוסס תוכנה המאפשר לארגון לנהל ולבקר את הגישה לקובצי מידע רגיש, ולמנוע הפצה לא מורשית שלו. ההתמחות שלה היא במידע לא מובנה (unstructured data) שמיוצר על ידי עובדי הארגון, כמו גיליונות עבודה של אקסל, מסמכי וורד, מצגות פאואר פוינט, קבצי אודיו (קול), קבצי וידאו, דואר אלקטרוני ואפילו SMS. הנחת העבודה של ורוניס היא שמידע שנוצר בצורות אלו ואחרות מכיל מידע רגיש על הארגון, ולכן יש צורך בפתרון שימנע הפצה בלתי מורשית שלו.

לפי חברת המחקר IDC, היקף המידע שנוצר ומועתק צפוי לגדול החל משנת 2012 ועד 2020 בשיעור שנתי ממוצע של 39%, כאשר ב-2012 מדובר היה על מעל ל-2.8 זטהבייט (זטה אחד - טריליון גיגהבייט) - בקיצור, הרבה מאוד מידע שנוצר ומועתק וצריך להיות מאובטח.

ל-ורוניס יש כבר מעל 2,400 לקוחות, ואלו יצרו עבורה אשתקד הכנסות של 74.6 מיליון דולר, צמיחה שנתית של 40%. אך כמו הרבה חברות אבטחה (ע"ע אימפרבה), ורוניס משקיעה חלק ניכר מהכנסות אלו במאמצי שיווק ומכירה. כך, הוצאות אלו היוו אשתקד 59% מסך ההכנסות, וגררו הפסד תפעולי של 5.8 מיליון דולר והפסד נקי של 7.5 מיליון דולר.

ההטבה הגלומה באופציות של עובדי החברה: כחצי מיליארד ש'

עוד לפני שהמניה קפצה למחיר של 44 דולר, האופציות של עובדי ומנהלי ורוניס כבר היו עמוק "בתוך הכסף". מבדיקת "גלובס" עולה כי נכון לסוף 2013, יש בידי עובדי ומנהלי החברה 3.2 מיליון אופציות הניתנות למימוש לפי מחיר מימוש ממוצע של 4.033 דולר, ולכן מגלמות הטבה "על הנייר" של 128 מיליון דולר (448 מיליון שקל). מתוך סך זה, 2.6 מיליון אופציות כבר ניתנות למימוש - 79% מהסך - לפי מחיר מימוש ממוצע של 1.473 דולר, ומכאן הטבה של 108 מיליון דולר.