הערכות בבית הלבן ובצוות קרי: סוגרים את העסק, מספיק

אנליסטים: המשך ההתעסקות בסכסוך הישראלי-פלסטיני עלול לפגוע במוניטין של קרי ■ קרי עצמו הסגיר את הלך הרוח שלו אתמול: "אתה יכול להוליך את הסוס לשוקת; אינך יכול להכריחו לשתות"

למרות פירפורי פעילות נוספים של שר החוץ האמריקאי ג'ון קרי במאמץ לדחות את הקץ הבלתי נמנע של תהליך השלום, לרבות שיחות נוספות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס, אתמול (ה'), נראה כי שינוס המותניים המתמשך של השר מתחיל לשאת אופי דון קישוטי. אפילו בכירים בממשל מודים, כי נראה שהגיע הזמן לסגור את העסק ולהחזיר את קרי הביתה, לוושינגטון.

על פי מאמר פרשנות ב"וושינגטון פוסט", היום, שקעו מאמציו הבלתי נלאים של קרי בביצה עמוקה מדי בעקבות החלטת ממשלת ישראל לא להוציא אל הפועל את הפעימה הרביעית של שחרור אסירים פלסטיניים, שנחשבה כצעד מכריע להמשך התהליך. גורמים מסביבו של פרי, לרבות אנשי צוות בכירים, וכן פקידים בבית הלבן מאמינים שמתקרב הזמן שבו ייאלץ שר-החוץ לומר "מספיק ודי".

דוברת הסטייט דיפטרמנט, מארי הארף, ניסתה לצייר אמש תמונה קצת יותר אופטימית: "לא קיבלנו שום הודעה על החלטה לבטל את הפעימה הרביעית... שני הצדדים הראו שהם מוכנים מוכנים להמשיך... אנו מחויבים לתהליך בכל מאת האחוזים". אבל פקידים בכירים יותר החליטו כנראה להפסיק להשתמש בצבע ורוד לשרטוט המצב בשטח.

"יגיע הרגע שבו (קרי) יצטרך לקבל אחריות על הכישלון", אמר פקיד בממשל. לדבריו, בשלב זה צריך שר-החוץ "להוריד את הטון ולראות להיכן מתגלגלים הדברים".

כמה פקידי ממשל בכירים, שמצוטטים במאמר, אמרו שהמשך ההתעסקות בסכסוך הישראלי-פלסטיני עלול לפגוע במוניטין של קרי; הוא עלול להיתפס כמי שמקדיש מאמצים רבים מדי לסכסוך על חשבון בעיות בינלאומיות בוערות אחרות.

קרי, שבשנה שחלפה הגיע לישראל 11 פעמים וערך אין ספור מסעות דילוגים בין ירושלים לרמאללה, הסגיר אתמול את הלך הרוח שלו בעת ביקור באלג'יר, עוד לפני שלמד על החלטת ישראל לא לשחרר עוד אסירים פלסטיניים: "ישנו פתגם עתיק, שלפיו אתה יכול להוליך את הסוס אל השוקת, אך אינך יכול להכריח אותו לשתות; עכשיו הגיע הזמן לשתות, והמנהיגים (בישראל ורשות) יודעים זאת".

יחד עם זאת, לא כל פקידי הממשל והאנליסטים מסכימים שקרי צריך לסגור את החנות בשלב זה. "יש לנו השקעה משמעותית בתהליך, ואני לא בטוח שאנו רוצים לנטוש אותו לפני שנקבע בוודאות שלא נותר לעשות דבר", אמר ל"פוסט" דניס רוס, ששירת כיועץ בכיר לענייני המזה"ת בשלושה ממשלים.

פקיד בכיר שמקורב לקרי אמר, שהגמולים הפפוטנציאליים של תהליך השלום מצדיקים סיכון של כשלון או יצירת דימוי של להיטות יתר. בתשובה על שאלה האם הבוסים של קרי בבית הלבן אינם סבורים שהוא רודף בכפייתיות רבה מדי אחרי מטרה שאינה בת השגה, אמר הפקיד: "הנשיא אינו רואה זאת כך, והוא זה שמקבל החלטות בעניינים כאלה".

ובנג'מין רודס, סגן היועץ לביטחון לאומי, אמר: "השאלה הכללית יותר היא, כיצד (ההתעסקות בסכסוך) משפיעה על דברים אחרים שאנו עושים. קרי הוכיח שהוא אדם חסר לאות ושעודו מסוגל להיות מושקע כליל גם באוקראינה, גם בשיחות עם איראן וגם בנושאים אחרים. (בעוד שתמיד מרחפת השאלה הבלתי נמנעת) האם הוא יכול לעסוק בה בעת גם בסכסוך וגם בסוגיות אחרות שמונחות על צלחתו, התשובה היא שעד עתה הוא הראה שהוא יכול לעשות זאת בגלל מאגר האנרגיה הבלתי מתכלה שלו".

אך פקידי ממשל אחרים אמרו, שככל שאובמה מעריץ את קרי בגלל הסבולת שלו וככל שהוא מעריך את חשיבות היעד, הנשיא מאמין שייתכן שקרי מגיע אל סף מיצוי מאמציו. שר-החוץ, ששוחח עם אובמה כאשר השניים ביקור בסעודיה, ביום ו' שעבר, עדיין נהנה מהזכות לקבל החלטות על דעת עצמו, ומה לומר או לעשות בכל מצב נתון, אך כאשר התהליך החל להידרדר השבוע, דיבר קרי כמה פעמים עם סוזן רייס, היועצת לביטחון לאומי של אובמה.

"אם קרי ירחיק לכת, יש סיכון שהוא ייראה נואש", אמר פקיד ממשל. "בשיחות פנימיות הוא אמר פעמים רבות, שברצונו לפתור את הסכסוך, או לפחות לייצב את תהליך, כדי שיכול להתפנות לדברים אחרים".