צרפת קורצת לתיירים ומנסה לנער את דימוי גסות הרוח

צרפת משכה 83 מיליון תיירים ב-2012, והיעד הממשלתי הוא 100 מיליון בשנה ■ הממשלה מגבשת תוכניות לשדרוג תעשיית התיירות - בין היתר על ידי הפגנת קצת יותר נחמדות כלפי המבקרים הזרים

מגדל אייפל פאריז צרפת / צילום: טינקסטוק
מגדל אייפל פאריז צרפת / צילום: טינקסטוק

כשהיא עומדת בתור לעלייה למגדל אייפל עם בעלה ושני ילדיהם, מוניקה קרישאן מדלהי מספרת איך זה להיות תיירים זרים בפאריס. "הגענו לכאן מברצלונה ומדריד. אם להיות בוטה, האנשים שם הרבה יותר ידידותיים בהשוואה לצרפת. הם אולי דוברים פחות אנגלית, אבל הם מנסים לעזור", היא אומרת. "אתמול יצאנו מהמלון שלנו לכיוון הלא נכון בחיפוש אחרי המטרו, וביקשנו מאנשים עזרה. הם רק הביטו לנו בפנים ואמרו: 'לא אנגלית'".

צרפת סובלת זמן רב מדימוי של מדינה שמעניקה קבלת פנים חמוצה למבקרים, שבאה לביטוי ממלצרים מתנשאים בבתי הקפה עד שביתות תכופות בשירותים ציבוריים. החודש, למשל, שירותי הרכבות נפגעו משביתה ממושכת.

יש אפילו הפרעה פסיכולוגית מוכרת שנקראת "תסמונת פריז" שפוגעת בכמה תיירים, בייחוד יפנים שנדהמים מן היחס הגס של מארחיהם הצרפתים.

אבל הממשלה הסוציאליסטית, שמחפשת נואשות דרכים להזרים חיים חדשים לכלכלה הקפואה, מגבשת תוכניות לשדרוג תעשיית התיירות - בין היתר על ידי הפגנת קצת יותר נחמדות כלפי המבקרים הזרים.

"אם יש בעיה אחת שאנחנו חייבים לטפל בה, זהו שינוי המנטאליות של הצרפתי, שרואה בשירות עבדות. אנחנו גרועים מאוד בשירות בצרפת", הכריז ז'אן-פרנסואה ריאל, הבוס של ווייאז' דו מונד, סוכנות נסיעות ייחודית, בכנס שערכה הממשלה בשבוע שעבר כדי להשיק את תוכניות עידוד התיירות למדינה.

השרים מודים שחלק מהבעיה הוא שצרפת, שמבורכת בקסם של פריז, הריביירה והאלפים, נוטה להתייחס לתיירות כאל דבר מובן אליו. צרפת משכה 83 מיליון תיירים ב-2012, יותר מכל מדינה אחרת בעולם (כ-60 מיליון תיירים באיטליה וספרד הסגניות), לפי ארגון התיירות העולמי של האו"ם.

התיירות אחראית ל-7% מההכנסה הלאומית של צרפת, לכ-2 מיליון מקומות עבודה ולתרומה שנתית של 12 מיליארד אירו למאזן התשלומים - אבל השיעור של התיירות מהכלכלה העולמית הוא 12%. צרפת מרוויחה פחות מתיירות זרה בהשוואה לספרד, למרות שיש לה עוד 20 מיליון מבקרים בשנה.

היעד הממשלתי הוא להעלות את מספר התיירים ל-100 מיליון בשנה. פלר פלרין, השרה לסחר חוץ ולתיירות, אומרת שהמדינה יכולה לייצר עוד חצי מיליון מקומות עבודה אם היא תמשוך אליה רק 5% מהגידול החזוי בתיירות העולמית עד שנת 2030, מיליארד בני אדם. "זהו אתגר כלכלי עיקרי", היא אומרת.

התוכנית כוללת שדרוג של סקטור המלונות, הקלת הליכי אשרות הכניסה ובניית מסילת רכבת אקספרס מפריז לנמל התעופה הגדול שלה. יש גם מאמצים לתקוף את רמת הפשיעה הגבוהה נגד תיירים בפריז, שפוגעת במיוחד בתיירים הסינים החדשים, ולשפר את איכות שירותי האינטרנט ליוצאים לחופשה בצרפת.

אבל חלק גדול מן המאמץ הוא שיפור איכות השירות - גם במסעדות. פלרין אומרת שבסקרים, צרפת מדורגת במקומות גרועים בהשוואה למדינות אחרות, לא רק בשירות כללי אלא אפילו, למרבה הפלא, בשירותי האוכל המשובח שלה.

"זה סימפטומטי מאוד. לאנשים יש חזון של מטבח צרפתי גדול ושפים גדולים. הם מצפים שהחוויה שלהם עם אוכל יומיומי תהיה גם כן טובה, ולעיתים היא לא כזו", אומרת השרה.

לגבי השירות, זה לא משהו שאפשר לכפות בצו ממשלתי, היא אומרת. "זו בעיה גדולה, שמתחילה בשפת הדיבור אבל גם בידידותיות. אנחנו צריכים לעבוד על זה באמצעות הכשרה ובניית ההערכה העצמית של אנשים שעובדים עם תיירים".

לא כל התיירים מתלוננים. ליאו צוויי מסינגפור אומרת שהיא, ילדיה וידידיהם, שמבקרים בפריז אחרי אמסטרדם ובריסל, אוהבים דווקא את פריז. "שמענו שאנשים כאן יכולים להיות לא ידידותיים, אבל הרוב הגדול נחמדים מאוד", היא אומרת.

טאקשי יושיקאווה מטוקיו, שהגיע לפריז עם חבר לחמישה ימים, הוא עוד לקוח מרוצה. "פריז יפה מאוד, אנחנו נהנים מאוד. במסעדות השירות היה טוב והאוכל מצוין. גם המלון שלנו בסדר גמור", הוא אומר. אין סימן לתסמונת הפריזאית.