עוד הסדר בסקורפיו: תספורת של 80 מ' ש' למחזיקי האג"ח

חברת הנדל"ן הכושלת סקורפיו, שבבעלות המיליארדר בני שטיינמץ, מנסה להתקדם עם הסדר החוב השני שלה

בני שטיינמץ / צלם: סיון פרג`
בני שטיינמץ / צלם: סיון פרג`

חברת הנדל"ן הכושלת סקורפיו, שבבעלות המיליארדר בני שטיינמץ, מנסה להתקדם עם הסדר החוב השני שלה. לאחר מו"מ שנמשך כשנה מול המחזיקים, הצליחו הצדדים לגבש מתווה הצפוי לגלם לבעלי האג"ח "תספורת" של 80 מיליון שקל - כשליש מיתרת החוב. סקורפיו עדכנה אתמול על פנייתה לביהמ"ש המחוזי בת"א לקבלת צו לכינוס אסיפת מחזיקים לצורך אישור ההסדר.

אם יאושר ההסדר תקטן יתרת חוב האג"ח של סקורפיו, הפועלת במזרח אירופה, מ-240 מיליון שקל (בניטרול החזקותיו של שטיינמץ, המסתכמות בכ-120 מיליון שקל) ל-160 מיליון שקל. עוד כולל ההסדר המוצע דחיית תשלומי הקרן לסוף 2019, הפחתת שיעור הריבית ל-2%, והפיכת חובות החברה לשטינמץ, בהיקף של קרוב ל-200 מיליון שקל, לנחותים.

בנוסף, במסגרת ההסדר שטינמץ יערוב באופן מוחלט לפירעון סכום האג"ח המופחת, ובמקרה בו במועד פירעון האג"ח יהיה בידי החברה עודף נכסים, לפי הגדרתה, המחזיקים יקבלו 25% מעודף זה, עד סכום של 40 מיליון שקל, צמוד למדד. סקורפיו מצידה תוכל להקדים את פירעון יתרת החוב, ועם כניסתו לתוקף של ההסדר, תימחק מהמסחר.

בסקורפיו מעריכים כי סך התשלומים לשירותים והוצאות בגין ההסדר יגיעו ל-2.5 מיליון שקל. השלמת ההסדר כפופה לקבלת כמה אישורים, בהם של בנק הפועלים, לו חייבת סקורפיו קרוב ל-200 מיליון שקל.

לצורך קידום ההסדר, מינה ביהמ"ש את שרון זאורבך, מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי MNS, להכין חוות דעת בנושא. זאורבך כותב כי "ישנה עדיפות בחלופת ההסדר, בשל הנחתת חובות החברה לבעל השליטה מראש וללא הליך משפטי, אך היא אינה מובהקת". הוא מציין כי "לאור מבנה הנכסים של החברה ומדיניות פעילותה, ישנו קושי להעריך את יכולתה של החברה לעמוד בתזרים המזומנים החזוי אשר פורסם על ידה". זאורבך ממליץ לבעל השליטה "לבחון בשנית העמדה של בטוחה ממשית חיצונית לחברה לטובת המחזיקים, חלף חלק מהערבות, כך שתיצור העדפה מובהקת של ההסדר מול כלל החלופות".

מצבה של סקורפיו היה רחוק מלהיות מזהיר מזה תקופה ארוכה, והתדרדרות נוספת במצבה, שגררה אותה להסדר החוב הנוכחי, הגיעה בשנה שעברה, בעקבות המתיחות שנוצרה בין אוקראינה ורוסיה, וערערה את פעילות החברה במדינות אלה.

להסדר החוב הראשון שלה נדרשה סקורפיו כבר ב-2011 בעקבות המשבר הכלכלי העולמי שפגע בצורה קשה בפעילות הנדל"ן במזרח אירופה. בהסדר ההוא, שהיקפו עמד על 570 מיליון שקל, הזרים שטינמץ כ-100 מיליון דולר לקופת החברה תמורת פריסת החוב.