פוטין: אללה לקח את שפיותם של מנהיגי טורקיה

נשיא רוסיה חזר בנאום לאומה הרוסית על טענתו בדבר הקשר לכאורה של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לרכישת נפט מדאע"ש ■ רוסיה עוצרת את השת"פ בצינור הגז - צינור שאמור להוביל גז מרוסיה למערב אירופה - דרך טורקיה

ולדימיר פוטין רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: רויטרס

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר היום (ה') כי "ההנהגה הטורקית אחראית באופן ישיר למותם של אנשינו בסוריה. לעולם לא נשכח את זה וטורקיה תתחרט על מה שעשתה".

פוטין חזר בנאום לאומה הרוסית על הטענה כי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן רוכש נפט מדאע"ש ורמז שוב כי זו הסיבה שהם הפילו את המטוס הרוסי - כי הפריעו לסחר החשאי של טורקיה עם דאע"ש.

בקשר להפלת מטוס הרוסי על ידי חיל האוויר הטורקי אמר פוטין: "אני לא יכול להבין את זה, היו דרכים אחרות לפתור את זה".

"היינו מוכנים לשתף פעולה עם טורקיה בנושאים הכי רגישים", הוסיף בנאום "מצב האומה" השנתי בפני הפרלמנט במוסקבה. "רק אללה יודע למה הם עשו זאת, אני מניח. אללה החליט להעניש את האליטה השולטת בטורקיה בכך שלקח מהם את שפיותם". עם זאת, טען פוטין: "לא נגיב באופן מסוכן ופזיז. התגובה שלנו לא נועדה להשיג מטרות פוליטיות קצרות טווח, אלא נחליט על תגובה אחראית".

לטענתו של הנשיא הרוסי, "רוסיה תמיד הייתה בחזית המאבק בטרור". בהתייחסות לארגונים בדלנים במדינה, הוסיף פוטין: "כמעט מיגרנו את הטרור ברוסיה. זה לקח עשר שנים, אבל הצלחנו להבריח את הטרוריסטים מרוסיה". לדבריו, "לא נאפשר מקומות בטוחים לטרור". הנשיא הרוסי עוד יצא נגד "המוסר הכפול", של חלק מהמדינות המעורבות במאבק נגד דאעש.

פוטין התייחס למשבר הכלכלי במדינה, וטען כי "המצב קשה, אך לא קריטי". הוא קרא להנהגה "להקשיב לעם", בהתייחסות לביקורת הציבורית על המיתון הקשה בתקופה האחרונה. כמו כן, יצא פוטין נגד השחיתות השלטונית במדינה, והוסיף כי "כל הקבוצות האתניות במדינה חיות בחופשיות".

מוקדם יותר היום, הקרמלין בירך על הצטרפות בריטניה לתקיפות נגד ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בסוריה. "נמשיך לקבל בברכה כל פעולות נגד הטרור כחלק מהלחמה בדאעש", אמר דימיטרי פסקוב דובר הקרמלין. "אנו מאמינים שהיעילות של התקיפות תשתפר משמעותית אם יהיה תיאום". בצל המתיחות בין רוסיה לטורקיה במסגרת הפעילות הצבאית הבינלאומית בסוריה, היום ייפגש שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב עם מקבילו הטורקי מבלוט צ'בושואלו בבלגרד, בשולי כינוס של הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה.

לאחר הפלת המטוס הרוסי בגבול סוריה-טורקיה, מוסקבה הטילה סנקציות נגד אנקרה, במסגרתן נאסר ייבוא תוצרת חקלאית מטורקיה והוטלו הגבלות על מעבר בין המדינות ועל העסקת גורמים טורקיים. עם זאת, סגן ראש ממשלת רוסיה, ארקדי דבורקוביץ', מסר בתום ישיבת הממשלה שלשום, כי הממשלה עשויה להשהות את ההגבלות החדשות לכמה שבועות, "במטרה להפיג את המתח".

המתיחות בין המדינות החלה עם הפלת המטוס הרוסי ע"י טורקיה בחודש שעבר. רוסיה הצהירה רשמית כי היא מאשימה את טורקיה בסחר עם דאע"ש וטוענת שזו הסיבה שטורקיה החליטה להפיל את המטוס הרוסי. רוסיה טענה שיש בידיה צילומי לוויין המראים מיכליות מעבירות לכאורה נפט מדאע"ש לטורקיה. 
דאע"ש השתלט על שדות נפט בעיראק וסוריה ועפ"י הערכות מוכר את הנפט במחירים של כ-20 דולר לחבית - כמחצית ממחיר השוק. אם ההאשמות של רוסיה נכונות, הרי שטורקיה מממנת את דאע"ש.

ארדואן מצידו דחה את ההאשמות והצהיר כי יתפטר מתפקידו אם רוסיה תוכיח את טענותיה. "ברגע שהאשמה כזו תוכח - האצילות של האומה הטורקית תחייב אותי להתפטר", אמר ארדואן לכתבים בוועידת האקלים בפריז. ארדואן רמז שאם ההאשמות הללו אינן נכונות - פוטין צריך להתפטר. 

לאחר נאומו של פוטין הוציא משחק החוץ הרוסי הודעה על עצירת שיתוף הפעולה של שתי המדינות בצינור הגז - צינור שאמור להוביל גז מרוסיה למערב אירופה - דרך טורקיה.