המתיחות מחריפה: סעודיה הודיעה על ניתוק קשריה עם איראן

לאחר הביקורת הקשה מטהראן על הוצאתו להורג של המטיף השיעי נימר א-נימר והסתערות המפגינים על השגרירות, שר החוץ הכריז על המהלך ■ על כל הדיפלומטים האיראנים לעזוב את הממלכה בתוך 48 שעות ■ ברקע המתיחות: הנפט מזנק 1.8%

מלך סעודיה סלמן עבד אל עזיז / צילום: רויטרס
מלך סעודיה סלמן עבד אל עזיז / צילום: רויטרס

ערב הסעודית הודיעה אמש (א') כי היא מנתקת את קשריה הדיפלומטיים עם איראן. זאת בעקבות המשבר החריף שנוצר בין שתי המדינות סביב הוצאתו להורג של המטיף השיעי נימר באקר א-נימר, שהורשע בעבירות טרור בממלכה. המתיחות הגוברת בין שתי המדינות גוררת עליות חדות במחירי הנפט.

שר החוץ עאדל אל-ג'ובייר כינס מסיבת עיתונאים מיוחדת בריאד, שבה הבהיר כי על כל הדיפלומטים האיראנים לעזוב את ערב הסעודית בתוך 48 שעות. לדבריו, הממלכה לא תאפשר לרפובליקה האיסלאמית לפגוע בביטחונה של המדינה. רשת אל-ערביה דיווחה כי ריאד כבר פינתה את נציגיה מטהראן.

א-נימר הוצא להורג לצד שלושה שיעים סעודים נוספים, שהורשעו יחד עמו בעבירות טרור בתחילת העשור הנוכחי, ועם עוד 43 אנשי אל-קאעדה, שהיו מעורבים בפיגועים בין 2003 ל-2006. בערב הסעודית טענו כי הביצוע ההמוני של עונש המוות שהוטל על עשרות הפעילים הוא חלק ממאבקה בטרור, אך בעולם חוששים שהדבר יתסיס עוד יותר את הסכסוך בין הסונים לשיעים במזרח התיכון.

במהלך היום המשיכו חילופי הדברים הקשים בין שתי המעצמות האזוריות ובין בעלי בריתן ברחבי המזרח התיכון, במקביל להפגנות מטעמן של האוכלוסיות השיעיות באזור.

כאמור, המתיחות בין שתי המדינות, מפיקות הנפט הגדולות בעולם, מובילה לעליות חדות במחירי הזהב השחור. החוזים מסוג ברנט ו-WTI עולים עד כ-1.8%.

אתמול בבוקר אמר המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי בהתייחסו לעונש המוות של א-נימר כי "נקמה אלוהית תפגע בפוליטיקאים הסעודים". גם משמרות המהפכה הבטיחו "נקמה קשה" נגד משפחת המלוכה הסעודית. מנגד, הנשיא חסן רוחאני אמנם גינה את הוצאתו להורג של המטיף השיעי, אך גם קרא להעמיד לדין את המתפרעים שהסתערו שלשום על שגרירות ערב הסעודית בטהראן ועל הקונסוליה במשהד. נציג מטעם התביעה בטהראן מסר כי 40 בני אדם נעצרו בחשד שהיו מעורבים בהשחתת מבנה השגרירות בבירה.

בנאום ששודר בטלוויזיה תיאר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה את המהלך של ריאד כ"מסר של שפיכות דמים". בעיראק, איש הדת השיעי הבכיר ביותר, עלי סיסתאני, כינה את הוצאתו להורג של א-נימר, לצד שלושה שיעים סעודים נוספים, "תוקפנות לא-מוצדקת". הוא נחשב לאחד מהגורמים המשפיעים ביותר בקרב העדה במזרח התיכון, כולל בקרב המיעוט השיעי בערב הסעודית עצמה.

גם המטיף השיעי מוקתדא א-סדר, שעמד בראש מיליציה חזקה שלחמה בצבא ארצות הברית במהלך שנות הכיבוש, קרא להמונים לצאת להפגנות זעם.

מולם נעמדו מדינות ערב הסוניות, שחיזקו את ידיה של ערב הסעודית המובילה את הקואליציה נגד המורדים ה חות'ים ב תימן ומחמשת את האופוזיציה בסוריה נגד בשאר אסד - בעלי ברית קרובים של איראן.

נסיכויות המפרץ, ירדן, מצרים, תוניסיה והרשות הפלסטינית הוציאו הודעות שבהן הביעו את תמיכתן במאבק של הממלכה בטרור וכן הן גינו את הפגיעה בשגרירות ובקונסוליה. גם נשיא תימן המודח עבד אבו מנסור האדי, שגלה חודשים רבים בערב הסעודית לאחר השתלטותם של המורדים החות'ים על רוב שטחי המדינה, נעמד לצדה של השכנה מצפון.