התפרצות נגיף זיקה: ארגון הבריאות העולמי הכריז על מצב חירום

מנכ"לית הארגון הכריזה כי התקבלו המלצות הוועדה המיוחדת, וכי "יש צורך בתגובה בינלאומית מתואמת" להתפרצות המרוכזת בדרום אמריקה ובמרכזה ■ עם זאת, לא יוטלו הגבלות על ביקור במדינות הנגועות או על סחר עמן

רפואה רופא ניתוח זריקה / צלם: פוטוס טו גו
רפואה רופא ניתוח זריקה / צלם: פוטוס טו גו

ארגון הבריאות העולמי הכריז הערב (ב') על התפרצות נגיף זיקה ועל מצב חירום בינלאומי. במסיבת עיתונאים שכונסה במטה הארגון בז'נבה הכריזה מנכ"לית הארגון, מרגרט צ'אן, כי "יש צורך בתגובה בינלאומית מתואמת" על-מנת למגר את הנגיף ולהקטין את הסיכון לבני אדם ברחבי העולם. עם זאת, צ'אן הבהירה כי לא נמצאה סיבה להגבלת התנועה למדינות הנגועות או הסחר עמן.

לדבריה של צ'אן, חברי הוועדה המיוחדת לתקנות חירום בינלאומיות הסכימו כי הצטברות המקרים של מיקרוצפליה וסיבוכים נוספים המקושרים לנגיף, המועבר בעקיצת יתושי אדס, מהווים סיכון חמור. בין היתר, הבהירה צ'אן כי יש לפעול למיגור אוכלוסיית היתושים באזורים הנגועים, בעיקר בדרום אמריקה ובמרכזה, ולהגברת אמצעי המיגון האישיים למניעת עקיצת יתושים, במיוחד בקרב נשים הרות.

על-פי הגדרת הארגון, מצב חירום בינלאומי מוגדר ככזה המהווה "סיכון בריאותי למדינות ברחבי העולם" ו"עשוי לדרוש תגובה בינלאומית". בהתאם לנהלי ארגון הבריאות הכפוף לאו"ם, המלצות הוועדה לתקנות חירום בינלאומיות מובילות לריכוז מאמצים בנושא והפניית משאבים נוספים לטיפול במשבר. לפחות אחד מחברי הוועדה נדרש להיות מומחה שמונה על-ידי המדינה או המדינות הנגועות.

בשבוע שעבר הזהירה מנכ"לית הארגון כי הנגיף, שנקשר לגרימת למומים מולדים בתינוקות, אדס, מתפשט "כמו אש בשדה קוצים" בדרום אמריקה ובמרכזה. הארגון צופה כי במהלך השנה יהיו שלושה עד ארבעה מיליון מקרים ברחבי העולם.

בברזיל, שבה נרשם מספר המקרים הגבוה ביותר, זיהו את התפרצות הנגיף כבר בחודש אוקטובר האחרון, בעיקר בצפון-מזרח המדינה, הנחשב עני יותר מדרומה. עד כה, זוהו במדינה 270 מקרים ודאיים של מיקרוצפליה, סיבוך של נגיף זיקה הגורם לתינוקות להיוולד עם מוח לא מפותח ועם ראש קטן מהרגיל, לצד 3,448 מקרים חשודים נוספים.

במדינות שכנות רבות, כולל קולומביה, אל סלבדור, אקוודור, ג'מייקה ופורטו ריקו, כבר המליצו לנשים הרות לנקוט משנה זהירות, והרשויות במדינות אלה הזהירו כי הנגיף יוצא מכלל שליטה. עשרות מקרים כבר זוהו גם באירופה ובצפון אמריקה, לרוב של תיירים שביקרו במדינות נגועות, והנשאים הועברו לטיפול רפואי. לפי שעה, לא קיים חיסון או טיפול לנגיף, ובקהילה המדעית מעריכים כי ללא ריכוז מאמצים משמעותי, פיתוח חיסון או טיפול ייקח כמה שנים.