עבודה מסוכנת: 13 עובדים נהרגו בתאונות עבודה ברבעון הראשון

דוח תקופתי של מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה והתעשייה: 6 איש נהרגו באתרי בנייה, 4 נהרגו בענפי התעשייה, 2 נהרגו במשקים חקלאיים ועובד אחד נהרג בענף השירותים והמסחר

פועל באתר בנייה / צילום: איל יצהר
פועל באתר בנייה / צילום: איל יצהר

ברבעון הראשון של השנה נהרגו 13 עובדים בתאונות עבודה, לעומת 10 עובדים שנהרגו בתאונות עבודה ברבעון הראשון אשתקד. כך עולה מדוח תקופתי של מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה והתעשייה. מהדוח עולה כי 6 מבין ההרוגים בתאונות עבודה ברבעון הראשון של השנה נהרגו באתרי בנייה, וזאת בשיעור דומה לתקופה המקבילה אשתקד. 4 נהרגו בענפי התעשייה, 2 נהרגו במשקים חקלאיים ועובד אחד נהרג בענף השירותים והמסחר.

מנתונים שמסר היום (ג') משרד הכלכלה והתעשייה עולה כי ברוב האתרים שבהם אירעה תאונת עבודה קטלנית הוציאו פקחי העבודה של מינהל הבטיחות צווים המורים להפסיק פעילות, באופן חלקי או באופן מלא, וזאת עד לגמר חקירת הנסיבות שהובילו לתאונה ולתיקון ליקויי בטיחות. במקרה של תאונת עבודה קטלנית שאירעה בתחילת פברואר במפעל "תות ממתקי איכות" שבאזור התעשייה הסמוך למגדל העמק, הוציאו פקחי משרד הכלכלה והתעשייה צו המורה להשמיד עגלות שינוע ששמשו את עובדי המקום בעת עבודתם. זאת, לאחר שאחת מעגלות השינוע התהפכה ובעקבות כך חבית שנשאה פגעה באחד מעובדי המפעל - מה שגרם למותו.

על פי הדוח, מתחילת השנה ערכו פקחי מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית יותר מ-3,000 ביקורי פיקוח במקומות עבודה שונים בכל רחבי הארץ. רוב ביקורי הפיקוח נעשו במקומות עבודה במרכז. ב-340 מקרים שבהם התגלו במהלך ביקורים אלה ליקויים מהותיים - הוצאו צווי בטיחות המפסיקים חלקית או באופן מלא את הפעילות במקום. בעקבות ביקורות שנעשו במקומות עבודה אחרים הוצאו יותר מ-650 צווים המורים לתקן ליקויים שנתגלו.

במשרד הכלכלה אמרו היום כי מתוקף של סיכום שהושג לפני כשנה בין המשרד לבין פרקליטות המדינה והמשטרה, כל תאונת עבודה קטלנית או תאונה שתוצאותיה פציעה קשה של עובד, תיעשה בידי משטרת ישראל בלבד. זאת, בשל העובדה שבעבר המשטרה ומשרד הכלכלה חקרו במקביל את אותן תאונות עבודה. על פי הסיכום בין הגופים, משרד הכלכלה והתעשייה ממקד את מאמציו בפעולות פיקוח, מניעה והדרכה במקומות עבודה.

לדברי ראש מינהל הבטיחות במשרד, ורדה אדוארדס תאונות עבודה קטלניות, עדיין נבדקות בידי חוקרי המשרד וחוות-דעת מקצועיות המגובשות בידי חוקרי המינהל מועברות אל המשטרה, שהיא בעלת הסמכות לניהול החקירה ולהתנהלות אל מול פרקליטות המדינה למען בחינת הממצאים לקראת החלטות על הגשת כתבי אישום.

"אנו פועלים בנחישות למניעת תאונות עבודה ונמשיך לסייע למשטרה בחקירות של אירועים קשים", אמרה אדוארדס. "על המעסיקים לדעת כי שמירה על חיי עובדיהם, בטיחותם ובריאותם - היא חובה שנאכפת באופן מחמיר". יחידת החקירות של מינהל הבטיחות מונה כ-7 חוקרים והמינהל מעסיק ברחבי הארץ כ-60 מפקחים.

ממשטרת ישראל נמסר בהתייחס לדברים, כי "ככל שמובא לידיעת המשטרה על תאונת עבודה במהלכה נפגע אדם, המשטרה מגיעה לזירה, עם זאת מרבית התאונות אינן מובאות כלל לפתחה של המשטרה והטיפול בהן מצוי באחריות משרד הכלכלה והתעשייה. משטרת ישראל פותחת בחקירה פלילית רק במקרים בהם עולה חשד לקיומה של עבירה פלילית, דוגמת גרימת מוות או חבלה ברשלנות, זאת בהסתמך על ממצאי הזירה ועל חוו"ד של חוקרי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית של משרד הכלכלה והתעשייה. לעניין הגשת כתבי אישום, ההחלטה בעניין זה מצויה בסמכות הפרקליטות". 

הרוגים בתאונות עבודה רבעון ראשון
 הרוגים בתאונות עבודה רבעון ראשון