300 שקל דמי מזונות בחודש. מתברר שיש דבר כזה

בתי המשפט למשפחה נעים לאט, אבל בנחישות, לעולם צודק יותר שבו גברים ישלמו מזונות בהתאם לזמני השהות של הילדים אצלם

בעוד כולנו ממתינים לפסק הדין של בית המשפט העליון לדרך קביעת סכומי מזונות ילדים, בשטח ממשיכים להתקבל פסקי דין חשובים. 

בשנים האחרונות החלו בתי המשפט למשפחה להתחשב בזמני השהות של הילד אצל כל אחד מהוריו בבואם לקבוע את שיעור מזונותיו, מאחר שכאשר להורים זמני שהות שווים או קרובים לכך, הרי שחלק ניכר מהוצאות הילד משולמות ישירות על-ידי האב כאשר הילדים בביתו.

כבוד השופט שוחט כותב (עמ"ש 1180-05-14): "זמני השהות של האב עם ילדיו, שהמשמורת עליהם נמסרה לאם, אמורים להילקח בחשבון עת מחייבים אותו במזונותיהם. בזמן שהותם עמו הוא נושא ישירות במזונותיהם ובסיפוק צרכי מדורם. כשהילדים שוהים עם האב פעמיים בשבוע ללא לינה או עם לינה וכל סוף שבוע שני, קצר או ארוך, גם אז יש לקחת בחשבון, במסגרת חיובו במזונות, את העובדה כי במהלך פרקי זמן אלה הוא נושא ישירות במזונותיהם".

השופט ממשיך וכותב: "חובתו המוחלטת של האב לשאת בהוצאות הדיור והמדור של ילדיו הקטינים עד גיל 15 היא למדור אחד. אין עליו חובה מוחלטת לשאת בעלות של מדור כפול, גם לא מדור וחצי. את חובתו המוחלטת הוא ממלא כשהוא נושא בעלות דיורם ומדורם לתקופה שהם אצל האם (מחצית) ולתקופה שהם אצלו (מחצית)".

הנה כי כן, מקובל כיום להפחית את שיעור סכום מזונות הילדים בהתאם לזמני השהות של הילד אצל כל אחד מהוריו. ההפחתה כמובן שאינה גורפת, והיא תלוית התיק הנדון. 

פסק דין חדש של השופטת ורד שביט-פינקלשטיין (תמ"ש 2019-07-14) מ-13.06.2016 מהווה התקדמות קטנה נוספת לדין צדק. להורים יש ילדה אחת בת ארבע ו-10 חודשים. זמני השהות הם בחלוקה של 55% (אצל האם) ו-45% (אצל האב). בהתאם להמלצת פקידת הסעד, וכמקובל כיום בזמני שהות כאלה, להורים יש הגדרה משפטית של משמורת משותפת.

האב מרוויח שכר של 7,500 נטו לחודש, ושכר האם הוא 7,000 שקל נטו. כבוד השופטת שביט-פינקלשטיין קבעה לאור חלוקת זמני השהות הכמעט שווה ולאור זאת שהכנסות ההורים כמעט זהות, הפחתה בשיעור של 40% מסכום המזונות "המקובל", כך שהאב ישלם בגין מזונות, מדור והוצאותיו סך של 1,530 שקל בחודש ובנוסף מחציות שווה בשווה כמקובל.

הנקודה המעניינת והחדשה בפסק דין זה היא שהסכום ישולם רק עד גיל 15. מגיל 15, עת חלים מזונות מדין צדקה בלבד, החובה היא על שני ההורים, ולכן האב ישלם 300 שקל בחודש. כאן כבר רואים ומרגישים את הצדק. את האב ייצגה עו"ד ליאת לב-קליין.

אנו תקווה שהשלב הבא בבתי המשפט, בהתאם להחלטת מועצת הרבנות ובהתאם להתפתחות השפיטה, יהיה קביעת מזונות ילדים מדורגים. סכום אחד עד גיל 6, סכום שני מגיל 6 עד גיל 18 וסכום שלישי לתקופת השירות הצבאי.

■ גיא רוה הוא יו"ר עמותת "הורות משותפת=טובת הילד"