כך משרד הביטחון יגדיל מכירת מוצרי סייבר ישראליים בעולם

2017 תוכרז שנת הסייבר ביצוא הביטחוני ■ הערכות במטה הסייבר הלאומי במשרד רה"מ: 300 חברות סייבר הפעילות בישראל ייצאו אשתקד תוכנות ומוצרים ב-3.5 מיליארד דולר - כ-5% מכלל שוק הסייבר העולמי

מאות אורחים ומשלחות מ-80 מדינות בקירוב משתתפים בכנס הבינלאומי לביטחון המולדת ולסייבר שפותח הערב (ב') מכון היצוא בגני התערוכה בתל-אביב. הכנס כולל תצוגות תכלית של טכנולוגיות ויכולות שפיתחו כ-160 חברות ישראליות שפעילות בשני הענפים הצומחים - ובהן אמצעים ליירוט רחפנים שמסכנים מטוסים בקרבת שדות תעופה, אמצעים לחשיפה ולסיכול של מתקפות סייבר על מתקני תשתית חיוניים ועל מאגרי מידע, שמירה על הסדר הציבורי וערים חכמות והגנת גבולות.

על רקע אירועי הטרור בשנה האחרונה באירופה והתגברות האיום למתקפות סייבר, הכנס שמקיים מכון היצוא - ושותפים לו מטה הסייבר במשרד ראש הממשלה, משרד הביטחון וגופים ממשלתיים נוספים - עתיד להתמקד, בין היתר, בממשקים שבין האבטחה הפיזית לזו הקיברנטית בתחומי המודיעין, פשעי סייבר ולוחמה בטרור והגנה על תשתיות קריטיות.

להערכת המשנה למנכ"ל מכון היצוא, ליאור קוניצקי, 20% מסך היצוא הביטחוני של ישראל בשנת 2015 היו של מוצרים ומערכות בתחום ביטחון המולדת (Homeland Security). אשתקד הסתכם היצוא הביטחוני של ישראל ב-5.7 מיליארד דולר בקירוב. לפי קוניצקי, בישראל כ-400 חברות שעוסקות בתחומים אלה, ופעילותן מתאפיינת ב"חדשנות פורצת דרך, חשיבה הוליסטית ובמתן פתרונות אינטגרטיביים - בדגש על ניתוח של איומים ובהבנת הצרכים של לקוחות, בין אם מדובר בארגוני ביטחון, בצבאות או בחברות גדולות שמנהלות תשתיות לאומיות קריטיות".

לצד הפעילות השוקקת בתחום ביטחון המולדת, בישראל עוד כ-300 חברות סייבר פעילות, ועל פי הערכות של מטה הסייבר הלאומי במשרד ראש הממשלה, אשתקד הן ייצאו ביחד תוכנות ומוצרים ב-3.5 מיליארד דולר - שהם כ-5% מכלל שוק הסייבר העולמי. מחצית מחברות הסייבר הישראליות הן חברות סטארט-אפ שנוסדו ב-5 השנים האחרונות. כמעט מחצית מיצוא מערכות הסייבר הישראליות ב-2015 היה של חברת צ'ק פוינט.

ערב פתיחת כנס הסייבר וביטחון המולדת, הצהיר ראש האגף ליצוא ביטחוני (סיב"ט) שבמשרד הביטחון, תא"ל (במיל') מישל בן ברוך כי 2017 תוכרז שנת הסייבר ביצוא הביטחוני הישראלי. לדבריו, החלטה זו נגזרת מ"'הערכת מצב הסייבר', שמזהה באופן מובהק הזדמנויות וצרכים ספציפיים ביותר מ-20 מדינות בעולם שבהן יש לסיב"ט נציגויות וקשרים הדוקים עם לקוחות צבאיים, משטרות מקומיות וגורמי ממשל. בשנה הקרובה משרד הביטחון ירכז מאמץ מיוחד לקידום היכולות הייחודיות של תעשיות הסייבר ההגנתי והצבאי של ישראל ברחבי העולם".

בשיחה עם "גלובס" אמר בן ברוך: "לוחמה בסייבר היא לוחמה בטרור ושיתוף פעולה בין-מדינתי הוא הכרח במאמץ למגור ולהפחית את הפגיעות ואת המחירים שמשלמות מדינות כתוצאה מתקיפות סייבר. לתעשייה הביטחונית הישראלית עומדות יכולות אדירות במחקר ובפיתוח בתחום זה, וטכנולוגיות שפותחו במקור לשימושים ביטחוניים קלאסיים עוברות בשנים האחרונות אדפטציה באופן שמאפשר לעשות בהן שימוש הגנתי למטרות נוספות".

מנצלים יתרונות

מלחמת האזרחים המדממת בסוריה, התהפוכות מהשנים האחרונות בעולם הערבי כמו גם גל אירועי הטרור ושטף הפליטים באירופה מהווים בעבור החברות הישראליות שפעילות בתחומי ה-HLS והסייבר הזדמנות לנצל יתרונות, ולהרחיב את מכירותיהן בשווקים תחרותיים. "האתגרים שעומדים כיום בפני מדינות שונים מאלה שהיו בעבר", אמר מנהל פעילות ה-HLS בתעשייה האווירית, תא"ל (במיל') אמנון סופרין.

"אם בעבר היינו עדים להברחות סמים לאורך גבולות, כיום אנו עדים לבעיות שנובעות כתוצאה מהגירה בלתי-חוקית של מסתננים. בעבר גבולות אירופה היו פתוחים לחלוטין, וכיום מדינות אירופיות מקימות מחדש גדרות, כשברור לכולם שגדר בלבד לא עוצרת מסתננים, והמלאכה בנושא מצריכה פעולה בכמה ממדים - יירוט תקשורת לוויינית, תקשורת ברשתות חברתיות ובסלולר, כמו גם איתור של איומים פוטנציאליים בממד הפיזי - ולהיערך לקראתם בהתאם. העולם הולך לכיוון של מניעה מוקדמת של אירועים - וזאת בשונה מהעבר, אז גופי ביטחון פעלו בצורה פסיבית, והגיבו לאירועים נקודתיים".

חברות ביטחוניות מרכזיות לצד חברות סטארט-אפ בתחום מתכוונות להציג בימים הקרובים לנציגים של ארגוני ביטחון, צבאות ומשטרות מרחבי העולם מגוון רחב של פיתוחים ושל עזרים, שלטענתן יש בהם כדי לסכל מבעוד מועד פיגועי טרור רבי-נפגעים או מתקפות סייבר הרסניות. עודן פועלות בשוק רווי מתחרים, בין השאר חברות מארה"ב שנאבקות אף הן בהגדלת נתח השוק שלהן, חברות ביטחוניות וחברות סטארט-אפ מישראל מציעות חליפות הגנה שמותאמות לצרכים של לקוחות פרטניים, שפעילים בעולמות תוכן שונים: ממשטרות וגופי ביטחון ועד תאגידים שמפעילים מתקני תשתית מורכבים כתחנות כוח, מערכות להסעת המונים ומוסדות פיננסיים.

חברת רפאל מערכות לחימה, שנבחרה בידי מטה הסייבר הלאומי להקים את מרכז הסייבר הלאומי של ישראל (CERT), תחשוף בכנס את מערכת הסייבר החדשה שלה המכונה "אבן החכמים". בכוחה של המערכת החדשה לנתח נתונים ומידע רב שנאספים ממגוון רחב של מקורות - כמו ממצלמות הפרוסות בערים גדולות וממאגרי נתונים שונים - ולאפשר יצירת תמונה רלוונטית ועדכנית שמתאימה לצרכיו של הלקוח המפעיל אותה.

בשיחה עם "גלובס" הסביר ראש מינהלת מודיעין וסייבר בחברה, תא"ל (במיל') אריאל קארו: "'אבן החכמים' היא מערכת מודולרית, שמתאימה עצמה לשורה ארוכה של יישומים המשמשים לאיסוף ולאגירת מידע - באופן שהיא מעבדת נתונים ספציפיים בזמן אמת, וזאת תוך 'היתוך מידע'. בעידן הנוכחי, אני לא יודע מה יותר גרוע מהשני - להביא בבת אחת את כל המידע העצום שנאסף במכלול רחב של אמצעים, או לא להביא כלל את מידע. קארו, לשעבר קצין המודיעין הראשי של צה"ל, המשיך ואמר: "רבים מארגוני הביטחון והשיטור בעולם מחזיקים ומנהלים כיום מידע בכמויות שבעבר החזיקו וניהלו רק ממשלות וגופי מודיעין. המערכת שלנו מתכללת את כל המידע שנאסף, ומזמנת רק את הרלוונטי והנחוץ ללקוח".

לצד תוכנות סייבר מתקדמות שאמורות למנוע או להפחית את הסיכוי להתרחשות של מגה-פיגוע קיברנטי, התעשיות הישראליות יציגו לנציגי רכש של גופים ביטחוניים בעולם גם אמצעים קלאסיים המשמשים ללחימה בטרור ולניהול אירועים רבי-נפגעים, או אירועים שבהם מוחזקים בני ערובה.

חלק ניכר מקו המוצרים פותח בשנים האחרונות בישראל על רקע לקחים מגלי הטרור שהיכו בה. מוצרים אחרים פותחו למטרות צבאיות מבצעיות, ועל רקע הצרכים בשוקי העולם שעברו התאמות להפעלה במרכזי ערים ולמען שמירה על הסדר הציבורי. כך גם מטוסים ללא-טייס, שבעבר שימשו בעיקר יחידות צבאיות למשימות של תצפית ואיסוף מודיעין, ועברו התאמות באופן שבכוחם לשמש גם יחידות משטרה ויחידות המאבטחות תשתיות רגישות. "ישראל אחראית לכמה מהפיתוחים המובילים בעולם בתחומים אלה - בזכות שילוב תרבות של יזמות עסקית עם ניסיון עבר רב בתחום הביטחון", אמר קוניצקי ממכון היצוא.

מזל"ט חשמלי

עם המוצרים שאלביט מערכות תציג בימים הקרובים לבאי הכנס בתל-אביב נמנה המזל"ט סקיילארק I-LEX, המאפשר צילום וידאו באיכות גבוהה וניתן להפעלה מהירה ופשוטה יחסית בזירות אירוע מסוגים שונים.

המזל"ט מונע באמצעות מנוע חשמלי, המאפשר לו חתימת קול שקטה ויכולת לפעול ברציפות עד 3 שעות. באלביט מערכות מייעדים את המזל"ט למשימות של איסוף מידע ויזואלי בזמן אמת במגוון רחב של תרחישים קיצוניים כרעידות אדמה, פיגועים, פעילות של כוחות ביטחון באזורים עירוניים ולהגנה על תשתיות רגישות.

קווי נפט

כל בוגר טירונות בסיסית בדעאש ובדומיו, יודע שהבטן הרגישה של מדינות היא תשתיות חיוניות כחשמל, מים, גז טבעי ונפט, או טלפוניה ואינטרנט - ופגיעה בהן יכולה לשבש לתושביהן את החיים. רפאל מערכות לחימה מציגה מערכת חדשה שפיתחה ותפקידה לנטר באופן קבוע קווי גז ונפט - כדי לספק מידע בזמן אמת על פגיעה בהם, ועל המיקום המדויק של הפגיעה. זאת, באופן שמאפשר לצמצם את הנזק ולקצר משמעותית את משך הזמן הדרוש לתיקונו. המערכת, TerraSonic, מתחברת למערך הסנסורים במתקנים ולמערכות השליטה והבקרה שלהם - ומספקת כלי משלים למעקב אחר פעילותם השוטפת.

מסגרות פריצה

מוצר ייחודי ללוחמה בשטחים עירוניים, פרי פיתוח של תעש מערכות: מסגרות פריצה המאפשרות תנועה מהירה של לוחמים, תוך פריצת גדרות או מבנים. גודל המסגרות וכמות חומר הנפץ שבתוכן מותאמים לצרכים המבצעיים של הכוחות בשטח, בין אם מדובר בפריצה למבנה כדי לעצור מבוקש ובין אם מדובר בפעולה לצורכי חילוץ והצלה של לכודים במבנים שקרסו. המסגרות תוכננו כך שיהיו בטוחות ופשוטות לשימוש, וקלות לנשיאה. המטען שהמסגרות מכילות הוא מטען חלול - כך שהפיצוץ שהן יוצרות בפריצת הגדר או המבנה הוא חד-כיווני, ואינו מסכן את הכוחות שמפעילים אותן.

למכירה: מערכות ליירוט רחפנים

משחקים מסוכנים: אתמול (א') שובשה תנועת המטוסים לנמל התעופה בן גוריון בעקבות התקרבות של רחפן שחג בגובה של כ-2,500 רגל למטוס נוסעים שהיה בדרכו לנחיתה בנתב"ג. בשל התקרבות הרחפן אל המטוס, זה סטה ממסלולו ומטוסים אחרים שהיו בדרכם לנחות נאלצו להמתין משך דקות מעל הים - עד חלוף הסכנה.

בשנים האחרונות ניכרת קדחת של פיתוחים בחברות הביטחוניות הישראליות סביב מערכות שמנטרלות ומיירטות רחפנים שמופעלים בידי סוררים שמסכנים את תנועת המטוסים ליד נמלי תעופה, כמו גם רחפנים המתקרבים למתקנים שמורים ויכולים לשמש לפיגועי טרור או לאיסוף של מודיעין לקראתם.

רפאל מערכות לחימה מתקדמות מציגה במסגרת תערוכת ה-HLS והסייבר בתל-אביב את המערכת Drone Dome, המאפשרת השתלטות מרחוק על רחפן שמתקרב לאזור אסור וכך גם התעשייה האווירית, תעש מערכות ואלביט מערכות שמציגות פיתוחים משלהן בתחום.

המערכת שמציגה אלביט מערכות נקראת ReDrone, ולטענת החברה היא מיועדת לספק הגנה מפני חדירה של רחפנים עוינים לאזורים האסורים לטיסה ולמתקנים רגישים. בכוחה של המערכת לגלות את הרחפן מבעוד מועד, לזהות אותו, לעקוב אחר מסלול מעופו - ובהתאם לצורך להשתלט על התדרים שבאמצעותם הוא משדר ולנטרל אותו.

המערכת של תעש נקראת "שמיים אדומים", ומבוססת על מכ"ם ייעודי שפותח לגילוי רחפנים ומסוגל לעקוב אחר תנועתם לטווחים של קילומטרים בודדים. בתעש אומרים כי ניתן להתקין את המערכת על גבי כלי רכב ייעודיים, וכי ניסויים שנעשו בה לימדו כי היא מסוגלת לפעול היטב בכל תנאי מזג אוויר, ובלילה.

חברת אורד מערכות בקרה מציגה אף היא פיתוחים בנושא - ומתאימה אותם לאופי הפעילות של הגוף המפעיל את אמצעי ההגנה מפני רחפנים. כך, היא מציעה מערכות הגנה לגופים אזרחיים, כמו נמלי תעופה ומתקנים עירוניים, ומציעה מערכות המותאמות להגנה על מוצבים צבאיים, בתי כליאה ומתקנים אסטרטגיים.