"התוספת הקטנה שקיבלנו לא מספיקה להגנה מפני שריפות"

כך אמר ל"גלובס" בכיר בקק"ל ■ "חומרת האירוע הנוכחי היא מעבר לכל מה שהיכרנו בעבר. ועדת הכספים החליטה על קידום מימון של 9 מיליון שקל לייעור בשנת 2016"

שריפה, חיפה, רוממה / צילום: מירב שרוט
שריפה, חיפה, רוממה / צילום: מירב שרוט

"בתחילת השנה התרענו בפני יו"ר קק"ל, דני עטר, על התקציב המקוצץ שלא יאפשר לטפל כמו שצריך בשריפות הצפויות, אבל התוספת הקטנה שקיבלנו לטיפול ביערות לא מספיקה להגנה ממשית מפני שריפות. עכשיו אפשר להבין כמה מוצדקת הייתה הדרישה שלנו, למרות שחומרת האירוע הנוכחי היא מעבר לכל מה שהכרנו בעבר", אומר ל"גלובס" בכיר בקק"ל שהיה מעורב באותה פנייה, שפורסמה ב"גלובס" ("בכירים בקק"ל ליו"ר: "אין תקציב לטפל בשריפות הקיץ ביערות", 31.3.16).

באמצע חודש מארס פנו 9 מנהלי האזורים בקק"ל ליו"ר עטר, במכתב שהוגדר "פנייה דחופה בעניין קיצוץ תקציבי בלתי סביר לנושא ניהול היערות", וכך נכתב בו:

"התבשרנו בימים האחרונים שתקציב מפ"ק (מינהל פיתוח קרקע) לפעולת המרחבים והאזורים היערניים עומד על 36 מיליון שקל, שהם שווה ערך לכל היותר של 3 מיליון שקל בשנה לאזור. מעולם ב-25 השנים האחרונות לא הוצע תקציב כזה. דווקא עכשיו, כאשר קק"ל ואתה אישית מכריזים על מחויבות קק"ל לניהול היערות והשטחים הפתוחים, הוחלט על תקציב שפירושו המעשי הקפאת כל פעולה אמיתית בשטח.

"המשמעות המעשית של תקציב זה בשטח היא עצירת פעולות היסוד שלנו כגון תחזוקת תשתיות קק"ל, בטיחות מבקרים ביער, חניוני תנועות נוער, תחזוקת דרכים, מניעת שריפות וכיבויין, וכמובן הטיפול ביער עצמו. מדובר הן בפגיעה חמורה ובלתי הפיכה במה שבנינו במשך שנים רבות והן בפגיעה תדמיתית קשה.

"התקציב המינימלי הנדרש על מנת לשמר את הקיים לכל אזור יערני (ללא פיתוח נוסף כלשהו) עומד על לפחות 9 מיליון שקל, כפי שהיה בכל ארבע השנים האחרונות. יודגש שתקציב זה הוא המינימום הנדרש לשמירה על הקיים. התקציב האמיתי הנדרש לאזור על מנת לעמוד בכל המטלות הנוספות חדשות לבקרים הוא 11 מיליון שקל. אנו פונים אליך לשקול מחדש את החלטות התקציב. אם אפשר נשמח להגיע אליך בהקדם לשיחה בנושא התקציב ובעיות קשות נוספות העולות בתקופה האחרונה ומפריעות מאוד למילוי משימתה של קק"ל בניהול יערותיה".

 

הבוקר (א') אמר אחד הבכירים בקק"ל כי בעקבות הפנייה "קיבלנו משהו חלקי", ובכיר אחר אמר, כי הוחלט על תוספת תקציב של כ-3 מיליון שקל לכל אזור, "אבל זהו סכום קטן וכלל לא משמעותי לצרכים, רחוק מזה".

מקק"ל נמסר היום: "ועדת הכספים החליטה על קידום מימון של 20 מיליון שקל למפ"ק ומתוך זה 9 מיליון שקל לייעור בשנת 2016. בנוסף, ועדת הכספים הנחתה להוסיף סכום של 50 מיליון שקל לטובת הייעור בתקציב שנת 2017. קק"ל פעלה ותמשיך לפעול למען היערות בישראל. כידוע מדינת ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבה בשנת 2016 יש יותר עצים ויערות ממה שהיו בה בתחילת המאה ה-20".