לידיעת המעשנים: בקרוב - צעדי חקיקה חדשים נגד סיגריות

בין הצעדים עליהם הודיע משרד הבריאות: איסור פרסום גורף של סיגריות, פרסום תמונות אזהרה על האריזות, הרחבת האיסור לעישון במקומות ציבוריים ורגולציה עלל סיגריות אלקטרוניות

עישון סיגריה / צלם: רויטרס
עישון סיגריה / צלם: רויטרס

משרד הבריאות הודיע על שורה של צעדי חקיקה חדשים נגד סיגריות. בין הצעדים - איסור פרסום גורף של סיגריות; פרסום תמונות אזהרה על האריזות; הרחבת האיסור לעישון במקומות ציבוריים; ורגולציה על סיגריות אלקטרוניות. 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, חשף היום (ד) בדיון של הוועדה למאבק בנגע הסמים בראשותה של ח"כ תמר זנדברג את צעדי משרד הבריאות המתוכננים למניעת עישון. מדובר בדיון מהיר שנעשה בהמשך לבקשה של חברי הכנסת עבדאללה אבו מערוף, מיקי רוזנטל, חיים ילין ויהודה גליק.

לדברי גרוטו, "ישראל הייתה מדינה עם חקיקה מובילה בתחום העישון, ונשארנו מאחור, ואנחנו בהחלט חושבים שיש לעשות תיקון. אנחנו מגבשים חקיקה בנושא, ואני מקווה להביא אותה בקרוב מאוד. יש כבר טיוטות להצעות שלנו".

גרוטו פירט את ההצעות השונות שעל הפרק:

■ הגבלות פרסום - לדברי גרוטו, "יש החלטה שלנו על איסור פרסום, וזה יחול גם על אינטרנט. איסור פרסום גורף על כל המדיה. זאת ההצעה שלנו שעומדת על הפרק. זה כרגע מה שבונים כרגע בהצעה". הגבלות הפרסום יועברו באמצעות חוק בנושא.

■ סיגריות אלקטרוניות ותחליפים אחרים - "אנחנו רוצים לעשות את הרגולציה זהה למוצרי טבק אחרים. איפה שאסור לעשן ולפרסם, אז זה יהיה גם על סיגריות אלקטרוניות. המוצר החדש שנכנס בימים אלה הוא מבחינתנו מוצר טבק, ואפשר יהיה להחיל עליו מיידית את החוק הנוכחי. אנחנו מחכים לאישור סופי של משרד המשפטים בעניין החקיקה הזו".

■ מגבלות עישון - "אנחנו חושבים שצריך להרחיב את מספר המקומות הציבוריים שבהם יהיה אסור לעשן, כולל למשל מופע באצטדיון פתוח, להגדיל את המרחקים שבהם אפשר לעשן למשל גני ילדים, גני שעשועים. בנוגע לעישון במכוניות עם ילדים - זה משהו שעל הפרק, יותר קשה לאכוף את זה, אז כנראה זה יהיה דרך חוקי תעבורה, ויש מחלוקות על הנושא הזה. גם איסור בגני חיות ומופעים פתוחים נמצא בהצעה שלנו. ביטול חדרי עישון צריך לדעתנו להכניס במקומות כמו מסעדות, פאבים וגם בכנסת. אפשר להתקדם פה במסלול מהיר ולא צריך חקיקה".

■ מיסוי - "סיגריות אלקטרוניות צריך למסות כמו טבק וטבק לגלגול המיסוי שלו יותר נמוך בערך במחצית וצריך להגדיל את זה".

■ גמילה מעישון - "אנחנו רוצים לפתוח מוקד טלפוני לאומי באחריות של משרד הבריאות שיופעל על-ידי ספק חיצוני, מוקד לאומי ולא משהו שתלוי ברצון הטוב של כל קופה. להערכתנו זה יעלה 5-6 מיליון שקל בשנה".

■ קמפיינים - לדברי גרוטו, "אנחנו מתכוונים להוציא עוד קמפיינים בעיקר במגזר הערבי - גברים ערבים מעשנים 40% לעומת 19% בכלל האוכלוסייה".

בסיום הדיון אמר פרופ' גרוטו כי בנוסף הוחלט במשרד לפרסם תמונות אזהרה על האריזה כנהוג במדינות אחרות, ואף להגדיל את המקום המוקדש לאזהרה על האריזות.

נציגת קופת-חולים מכבי בדיון אמרה כי הוצאות הקופה על נזקי עישון מגיעות ל-128 מיליון שקל בשנה, וזאת ללא סיעוד ותרופות, אלא רק אשפוז, כימותרפיה וניתוחים. בדיון עלה כי ההוצאות המצרפיות של קופות-החולים בגין נזקי עישון מגיעות לכחצי מיליארד שקל בשנה.

ההסתדרות הרפואית הציגה בדיון מסמך הכולל 10 צעדי חירום להתמודדות עם הנושא. ד"ר חגי לוין, מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור, דיבר על הצעדים החשובים ביותר לדעת ההסתדרות להתמודדות עם עישון: חפיסות אחידות ולא ממותגות, מניעת הצגת המוצרים בנקודות הממכר, הקמת קרן מהכנסות המדינה למיסוי שתופנה למאבק בעישון וקמפיינים המתנגדים, איסור עישון במקומות ציבוריים לפי האמנה הבינלאומית בנושא הכוללת ביטול חדרי עישון ואיסור עישון במקומות המשמשים ילדים ובני-נוער.