כוונתו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, להגביל את ויזות העבודה להעסקת מומחים זרים בחברות הטכנולוגיה ואת היקף ויזות הלימודים לסטודנטים זרים במוסדות ההשכלה הגבוהה בארה"ב היא חסרת היגיון כלכלי, ונראית בעיקר כצעד של נקמה של טראמפ במגזרים שהתנגדו לו בבחירות.
החדשנות, ההיי-טק וההשכלה הגבוהה הם תחומים שבהם ארה"ב שמרה לאורך שנים על עמדת הובלה עולמית, גם בתנאים של גלובליזציה וסחר חופשי. בזכות זה היא משכה אליה את טובי המומחים בעולם, ויכלה לחזק ולהגדיל את היתרון היחסי שלה בתחומי הטכנולוגיה, המדעים והחדשנות.
ההצלחות הגדולות ביותר של הטכנולוגיה האמריקאית, חברות כמו אפל, גוגל, איביי ויאהו, לא היו באות לעולם אלמלא מדיניות הגירה שאפשרה ועודדה "קליטת מוחות" בארה"ב. למעשה, כ-40% מהחברות הגדולות בארה"ב הוקמו על ידי מהגרים או בניהם, ול-75% מחברות ההון-סיכון האמריקאיות יש חבר הנהלה בכיר אחד לפחות שנולד מחוץ לארה"ב.
ארה"ב חייבת חלק גדול מהצלחת תעשייה ההיי-טק שלה למהגרים. סרגיי ברין, ממייסדי גוגל, הוא יליד ברה"מ שאביו, פרופסור למתמטיקה, היגר לצורך עבודה באוניברסיטת מרינלד בארה"ב. סטיב ג'ובס, מייסד אפל, הוא בנו הביולוגי של סורי שהגיע ללימודי דוקטורט באוניברסיטת ויסקונסין. ג'רי יאנג, מייסד יאהו, הוא יליד טיוואן ומייסד איביי הוא יליד צרפת ממוצא איראני.
מדינת ישראל ראתה לאורך השנים ב"בריחת המוחות" לארה"ב תופעה מדאיגה. נראה כי מדיניות ההגירה החדשה שמאמץ טראמפ מהווה הזדמנות ייחודית להפוך את ישראל למדינה "קולטת מוחות" וכך להביא לחיזוק נוסף של היתרון היחסי הישראלי בתחומי החדשנות, ההיי-טק וההשכלה הגבוהה.
בימים אלה, כאשר חלומם של סטודנטים מצטיינים מכל העולם ללמוד במוסד השכלה מוביל בארה"ב מתרחק, ישראל חייבת לאמץ מדיניות של קליטת סטודנטים זרים במוסדות ההשכלה הגבוהה בארץ. לשם כך יש צורך להקים תוכניות לימודים מותאמות באוניברסיטאות ולהרחיב תוכניות קיימות, תוך אימוץ מהיר של מדיניות ויזות לימודים לסטודנטים זרים, לאו דווקא יהודים.
לצורך כך יש להגדיל את תקציבי האוניברסיטאות ולהקצות משאבים להקמת תוכניות לימודים, תשתיות ומעונות לסטודנטים מצטיינים זרים מכל העולם. מחקרים שערכתי בנושא בעבר מראים על כדאיות כלכלית גבוהה למשק הלאומי ולמוסדות ההשכלה הגבוהה מקליטת סטודנטים זרים, תוך אימוץ המודל האוסטרלי והניו-זילנדי.
במקביל יש לחזק את עמק הסיליקון הישראלי, באמצעות הקלות על קליטת יזמי היי-טק זרים בישראל. המגבלות שמטיל טראמפ והחששות מפני מגבלות עתידיות יוצרים הזדמנות פז למשק הישראלי להזניק את תעשיית ההיי-טק צעד אחד קדימה וליצור עמק סיליקון חלופי בישראל.
הכותב הוא כלכלן ראשי,
BDO Consulting Group
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.