אקזיט היסטורי בענף הביוטק: קייט פארמה נמכרת ב-11.9 מיליארד דולר לענקית התרופות האמריקאית גילאד

פרופ' אריה בלדגרין, ישראלי-אמריקאי שייסד את קייט פארמה ב-2009, אמר היום ל"גלובס": "ניהלתי את המכירה כמו ב-669 בצבא. אף אחד לא ידע ולא שמע כלום" קייט פארמה פיתחה תרופה לטיפול בסרטן, אך מוצריה עדיין לא אושרו לשיווק החזקת בלדגרין בחברה שווה כ-180 מיליון דולר המרוויחה הישראלית העיקרית מהמהלך היא קרן פונטיפקס, שהשקיעה בחברה 3.8 מיליון דולר בראשית דרכה

ענקית התרופות גיליאד סיאנסז הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת קייט פארמה, המפתחת תרופות חדשניות לתחום הסרטן, לפי שווי של 11.9 מיליארד דולר. השווי מהווה פרמיה של 29% על שווי החברה בשוק, ופרמיה של 950% על מחיר ההנפקה שלה ביוני 2014.

קייט פארמה פיתחה שיטה חדשה להנדסה גנטית של תאי מערכת החיסון כך שיתקפו באופן ממוקד את הגידול הסרטני (ראו תרשים). החברה הוקמה בארה"ב על ידי הישראלי פרופ' אריה בלדגרין, שעל שמו רשומים שני אקזיטים גדולים בעבר - חברת Agensys ב-537 מיליון דולר וקוגר בכמיליארד דולר, שתיהן בתחום הסרטן. בלדגרין שימש בעבר גם כדירקטור בטבע (ששווייה הנמוך הנוכחי אינו מאוד רחוק מהשווי שבו נרכשה קייט פארמה בעלת המוצר היחיד, שעדיין אינו מאושר לשיווק). בלדגרין הוא גם יו"ר חברת יורוג'ן פארמה הישראלית, העוסקת גם היא בתחום הסרטן, ומשקיע בחברת אנטרה הישראלית, מתחום הטיפול בבריחת סידן. בלדגרין הוא פרופסור לאורולוגיה והוא המשיך עד לפני כמה שנים גם לעבוד כרופא פעיל.

חלק משמעותי מהטכנולוגיה שבבסיס המוצר פותח על ידי פרופ' זליג אשחר ממכון ויצמן. המרוויחה הישראלית העיקרית מהמהלך היא קרן פונטיפקס, שהשקיעה בקייט רק 3.8 מיליון דולר בראשית דרכה, אך חילקה מניות למשקיעיה בסכומים של כ-120 מיליון דולר. בין המשקיעים בפונטיפקס שקיבלו מניות קייט מפונטיפקס נמצאות החברות מנורה, הפניקס, אלטשולר, מיטב ד"ש, הראל ומורי ארקין. מנורה המשיכה לרכוש מניות בשוק וכעת חלקה עומד על כ-200 מיליון דולר, והרווח מההשקעה צפוי לעמוד על 160-170 מיליון שקל. על פי נתוני סטוקר, מגדל מחזיקה מניות בשווי 40 מיליון דולר ו-IBI כ-4 מיליון דולר.

במנורה אמרו היום: "הרווחנו כ-450 מיליון שקל - באמצעות השקעה ישירות בשוק והשקעה דרך פונטיפקס. התשואה על ההשקעה היא כ-200% בשוק ודרך פונטיפקס זה רווח עצום, כי קיבלנו דיבידנד בעין".

ההימור של גיליאד

קייט ממתינה כיום לאישור שיווק המוצר שלה לאחר שעבר את הניסויים הקליניים בהצלחה. הניסויים נעשו בכ-100 חולים, במסלול המקוצר מאוד למוצרים חדשניים בתחום הסרטן. המוצר מיועד תחילה לטיפול בסרטן הדם, והתקווה היא שבהמשך ניתן יהיה להרחיב את השימוש בו גם לסוגי סרטן נוספים.

מדובר בהימור משמעותי מצד חברת גיליאד: ראשית, הימור על כך שהמוצר אכן יקבל את אישור ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, שתעמוד בהתחייבותה לאשר את המוצר למרות שמסלול הפיתוח שהתוותה הרשות עם החברה היה מאוד קצר ומצומצם. ההימור השני נוגע לתהליך הטיפול בתרופה. מדובר בתהליך של הנדסה גנטית של תאים בכל מטופל באופן מותאם אישית - תהליך ייצור שאין לו היום אח ורע בעולם התרופות.

המתחרה העיקרית של קייט היא נוברטיס, שגם היא עומדת להיכנס בקרוב לשוק עם מוצר בתחום ה-Car-T, והחברות אמורות להתחרות זו בזו ראש בראש, כאשר בתחילת הדרך נוברטיס צפויה לקבל אישור רק לחלק מהשוק אולם בהמשך הן אמורות להתחרות על השוק כולו. כעת התחרות תהיה בין נוברטיס לגיליאד.

בכנס המשקיעים האחרון שערכה קרן פונטיפקס, אמר רן נוסבאום, שותף בקרן המשמש גם כדירקטור בקייט: "מעולם לא ראיתי חברה שעונה בצורה ברורה כל כך על חזון ואסטרטגיה של אדם אחד. אריה בלדגרין אחראי על קיבוץ הקניין הרוחני בתחום ה-CAR-T לתוך החברה, הוא אחראי על הקשר עם מכון ויצמן וה-NIH, מכון הבריאות הלאומי של ארה"ב, הוא ניהל את החברה ובנה עם ה-FDA את המסלול הרגולטורי שלה, והוא הוביל את גיוס ההון ואת הפיתוח העסקי. אני לא זוכר חברה אחרת שהגיעה לממדים כאלה מתוך מובילות כל כך בולטת של אדם אחד".

"יועיל לחולים"

היום אמר בלדגרין ל"גלובס" כי "ב-180 דולר למניה, העסקה היא הגדולה ביותר בהיסטוריה של הביוטק עבור חברה ללא הכנסות. היו לי שלושה מניעים בחתימה על העסקה הזאת. הראשונה היא לדאוג למשקיעים. הם נהנו מ-IRR של 110%, ה-IRR הגבוה ביותר בהיסטוריה של הביוטק. לשם השוואה, בעסקה הביוטק הגדולה ביותר עד היום, של פארמהסיקליקס, החברה אמנם נמכרה ב-23 מיליארד דולר אך ה-IRR היה 17%.

"קייט הונפקה ב-17 דולר למניה כך שמדובר בתשואה של 950% על מחיר ההנפקה ותשואה של 2300% למשקיעים שנכנסו לפני ההנפקה".

המניע השני, הוא אומר, היה החולים. "גיליאד, שהצליחה מאוד ורושמת הכנסות גבוהות מאוד בתחומי הטיפול באיידס ובצהבת נגיפית, משופעת במזומן. אולם העובדה שהם מרפאים את החולים, שלהם וגם לחץ המחירים בארה"ב, מובילים לכך שיש הערכה שבטווח הבינוני ההכנסות שלהם יירדו. לכן גיליאד ביקשה להיכנס לתחום האונקולוגיה. הם הסתובבו בכל העולם וביקרו בכל חברת אונקולוגיה משמעותית ובסופו של דבר בחרו בנו כחוד החנית שלהם לכניסה לתחום הזה. אנחנו חושבים שזה יועיל מאוד לחולים, כי גיליאד ערוכה להשקיע מיליארדי דולרים בהקמת מערך הייצור והשיווק של התרופה".

אנליסטים המשקיפים על גיליאד ציינו היום כי החברה עשתה את "העסקה שכולם חיכו לה", לאחר שבמשך שנה, שואלים האנליסטים את החברה כיצד תבנה את העתיד שלה באמצעות הר המזומנים שלה.

המניע האחרון לעסקה, אומר בלדגרין, היה העובדים. "יש לנו 675 עובדים בלוס אנג'לס ועל פי העסקה הם אמורים כולם להישאר בתפקידם. ניהלתי הכול כמו ב-669 בצבא. אף אחד לא ידע ולא שמע כלום. הפגישות נוהלו במקומות שבהם אף אחד לא ראה אותנו, ולפני ההודעה רק חמישה עובדים אצלנו ידעו. זה היה הביצוע הטוב ביותר האפשרי מבחינתנו".

בלדגרין הוא בעל המניות הפרטי הגדול ביותר בקייט פארמה. על פי הדיווח האחרון בעניין לרשות ני"ע האמריקאית, בלדגרין מחזיק באופן ישיר ודרך חברות שבשליטתו מניות קייט השוות בהינתן קיום העסקה הנוכחית כ-549 מיליון דולר.

בלדגרין: "זרע טוב שנזרע באדמה הנכונה"

בראיון שנתן בלדגרין ל"גלובס" ב-2008, הראשון שלו לתקשורת הישראלית, אמר על הקשר שלו עם ישראל: "כשאני רואה את כל הישראלים שהשתלבו בתעשייה העולמית, אני יודע שמדובר בזרע טוב שנזרע באדמה הנכונה. אולם, גם בישראל צריך תשתית, ובתור התחלה צריך מומחים שיכוונו כיצד לעשות זאת נכון. אני בטוח שאם יבקשו זאת מהישראלים שהתברגו במקומות הנכונים בעולם, הם כולם ישמחו להתנדב ולעזור. הישראלים סובלים ממחסור בניהול וממחסור בכסף, משולבים בקצת מחסור בביטחון עצמי אשר מוביל למכירת חברות בשלבים מוקדמים. אם היתה קמה חברה אחת משמעותית, הממוקדת במחקר ופיתוח - דברים היו משתנים.

בלדגרין נשוי לרבקה בלדגרין, אחותו של פויו זבלדוביץ. מסלול חייו סימן אותו כמלח הארץ הוא למד רפואה באוניברסיטה העברית ובהדסה, שירת בשריון כרופא והיה מפקד היחידה לחילוץ של חיל האוויר. משם המשיך למכון ויצמן ללימודי דוקטורט אצל פרופ ירון כהן. בהרווארד התמחה בתחום הכירורגיה האורולוגית ובניתוחי סרטן והפך למנתח ידוע, שניתח גם את נשיא לשעבר, רונלד רייגן. כשמונה למנהל המחלקה לניתוחי סרטן אורולוגי, נחשף לחברות ביומד כחבר דירקטוריון עד שהרגיש שהוא יכול לפתח חברה משלו. על בסיס טכנולוגיה ומדענים מ-UCLA, הוא הקים את חברת אג'נסיס.

החברה עסקה באיתור מטרות לתרופות בגוף ובתקיפתן באמצעות נוגדנים שפותחו בתוך העכבר שמערכת החיסון שלו הוחלפה בכזו של אדם. עוד לפני שהחברה הספיקה להתקדם בניסויים קליניים, היא נחטפה על ידי חברת אסטלס היפנית. מאוחר יותר הקים את חברת קוגר פארמה, שהביאה לשוק מוצר בתחום הסרטן האורולוגי.

גורמים המשקיפים על שוק הסרטן אמרו היום כי המוצר של קייט נמצא כנראה במרחק כמה חודשים מאישור, ובמידה שהעסקה תצא לפועל, היא תהפוך את גיליאד למובילה בתרפיה תאית, בין היתר לסרטן, אבל לא רק. הגורמים ציינו כי השווי של החברה כבר "יחסית מנופח" ולכן גיליאד שילמה רק פרמיה "סבירה" של 29%. על פי ההערכות, המוצר של קייט יוכל להימכר בהיקפים של בין 1 ל-2 מיליארד דולר בשנה, עוד לפני פיתוח של מוצרים נוספים. גיליאד כבר ביצעה הימור כזה כשרכשה חברה בשם pharmasset ב-11 מיליארד דולר ובכבשה את שוק הטיפול בצהבת נגיפית C. העסקה הזו בנתה את החברה והדבר יכול להסביר את התיאבון של גיליאד להמר שוב.

החברה הרוכשת: מוניטין בזכות טיפול ב-HIV

גיליאד סיאנסז הוקמה ב-1987 על ידי דוקטור ריאורדן, רופא ובעל תואר במינהל עסקים מאוניברסיטת הרווארד. הוא היה בן 29 בלבד בעת הקמת החברה. מאז צברה גיליאד מוניטין בעקבות פיתוח בתחום הטיפול ב-HIV. בנוסף פיתחה החברה טיפול לחולי הפטיטיס C - פיתוחים שהובילו להכפלת מכירות החברה ב-2014 ולשווי שוק של 100 מיליארד דולר. ב-2016 הסתכמו מכירות החברה ב-30 מיליארד דולר, עם שני בלוקבסטרים שלה (מכירות של מיליארד דולר ומעלה): HARVONI השיגה מכירות של 9.1 מיליארד דולר ו-SOVALDI השיגה מכירות של 4 מיליארד דולר. בשנה האחרונה ספגה החברה ביקורת משמעותית על כך שגבתה על הטיפול ב-SOVALDI לא פחות מ-1,000 דולר ליום, מה שהפך את התרופה לכמעט בלתי מושגת עבור חולים שאינם בעלי ביטוח רפואי טוב או לחלופין שהפרוטה אינה מצויה בכיסם. הביקורת הזאת הובילה בסופו של דבר להגברת הרגולציה בעולם הפארמה.הפיתוח של גיליאד בתחום ההיפטטיס C ספג מהלומה בשנה שעבר לאחר שמרק (MERCK) השיקה תרופה מתחרה, מה שחייב את גיליאד לחתוך מחירים כדי לצמצם את הפגיעה בה. ברבעון השני של השנה צנחו מכירות התרופה להפטיטיס C ל-2.9 מיליארד דולר לעומת מכירות של 4 מיליארד דולר ברבעון המקביל של 2006 - דבר שגרם לביקורת משמעותית על החברה מצד משקיעים שלוחצים עליה למצוא חלופה הולמת לאובדן ההכנסות כתוצאה מהתחרות מול מרק.

קייט פארמה

תחום פעילות: פיתוח תרופות בתחום הסרטן

שנת הקמה: 2009

שנת הנפקה: 2014

מייסדים: פרופ' אריה בלדגרין ופרופ' סטיב רוזנברג

מנכ"ל ויו"ר: פרופ' אריה בלדגרין

מספר עובדים: כ-675 בלוס אנג'לס

בעלי מניות מובילים: אריה בלדגרין (15%), קרן אלטה (7.9%), דיוויד בונדרמן (6.3%), קרן פונטיפקס (5.5%)

שווי שוק: 7.95 מיליארד דולר