נגב קרמיקה: בית הדין שלח את הצדדים להמשיך במו"מ

עובדי המפעל הפגינו היום מול ביה"ד לעבודה בבאר-שבע בעת הדיון בעתידם ■ במהלך המו"מ אתמול עלתה הצעה להעמיד למפעל הלוואת מדינה בגובה של כמה מיליוני שקלים, אולם מנהלי נגב קרמיקה וקרן ויולה דחו אותה בנימוק שאין בה כדי לשפר את איתנות המפעל

עובדי נגב קרמיקה ליד המפעל בירוחם   / צילום: דוברות ההסתדרות
עובדי נגב קרמיקה ליד המפעל בירוחם / צילום: דוברות ההסתדרות

נשיא בית הדין האזורי לעבודה בבאר-שבע, שמואל טננבוים, הורה היום (ב') להנהלת נגב קרמיקה, להסתדרות הכללית ולראשי ועד העובדים במפעל שבירוחם להמשיך ולהידבר בניסיון ליישב את המחלוקות שהובילו לפני כשבועיים לסגירתו של המפעל לייצור אריחי פורצלן. עם סגירת המפעל, הודיעה הנהלת קרן ההשקעות ויולה שרכשה אותו לפני כחצי שנה מאפריקה תעשיות כי תפטר את 138 העובדים.

בהוראת בית המשפט הפיטורים בוטלו - והצדדים נשלחו למשא-ומתן שהתקיים וחצי האחרונים, אך במהלכו הצדדים לא הצליחו לגשר על הפערים. במשך תקופת המשא-ומתן המפעל נותר סגור.

לטענת הנהלת קרן ויולה, המפעל מפסיד בשנה כ-30 מיליון שקל, ודחיית תוכנית הבראה שגובשה בו בחודשים האחרונים בידי העובדים, הובילה אותה להחלטה לסגור כליל את פעילותו ולהתמקד ביבוא אריחי פורצלן. הקרן הוסיפה וטענה על קשיי תחרות עם תוצרת שמיובאת במחירים נמוכים יותר ממדינות כמו טורקיה, סין ואיטליה.

אף על פי שבמהלך השבועיים האחרונים הצדדים לא הצליחו לגשר על הפערים, השופט טננבוים הורה היום להנהלת נגב קרמיקה ולעובדים להמשיך במאמצים ליישב את המחלוקות, וזאת למשך השבועיים הקרובים. לדעת השופט טננבוים, אפשר שמעורבות מצד המדינה תוביל להבראת המפעל וזאת, בהתבסס על דבריהם של נציגי ההסתדרות בדיון וראש מועצת ירוחם, מיכאל ביטון. בדיון שנקבע לעוד כשבועיים זומן גם מנכ"ל משרד הכלכלה, שי רינסקי, שלוקח חלק במשא-ומתן להצלת המפעל בירוחם מסגירה.

אתמול (א'), במהלך אחת מישיבות המשא-ומתן בין הצדדים, הועלתה הצעה להעמיד לנגב קרמיקה הלוואת מדינה מהקרן למפעלים במצוקה בגובה של כמה מיליוני שקלים. מנהלי נגב קרמיקה וקרן ויולה דחו את ההצעה על הסף, בנימוק שאין בה כדי לשפר את איתנות המפעל בירוחם. בדיון שהתקיים היום בבית הדין לעבודה אמר נציג נגב קרמיקה: "לכולם יש רצון טוב, אבל אף אחד לא מוכן לשלם. לשר האוצר, משה כחלון, יש אג'נדה - אבל מי מוכן לקחת על עצמו ולומר 'אנחנו בעד ייצור במדינת ישראל?'. יום ולילה אנחנו עסוקים בהבראה של הקבוצה ולצערי הרב, אחרי חמישה חודשים הגענו למסקנה שאין תקומה למפעל הזה".

אלא שגורמים שמעורבים במשא-ומתן עם הנהלת נגב קרמיקה ביקרו אותה היום בחריפות, נוכח עמדותיה הנחרצות לסגירת המפעל: "האם קרן ההשקעות ויולה רכשה את המפעל במטרה לסגור אותו? זה החזון שלה? לבוא לקנות מפעל כושל ואז לסמוך את ידיה על המדינה שתשחרר אותה מהסבך? זה ציני. הייתכן שקרן השקעות עושה השקעה כזאת בלי בדיקת נאותות?".

בתוך כך, עשרות מעובדי נגב קרמיקה הפגינו היום מול בית הדין האזורי לעבודה בבאר-שבע והניפו שלטים נגד הנהלת החברה. בהפגנה השתתפו נציגים רבים מוועדי עובדים בכל הארץ, שהביעו תמיכה והזדהות עם מאבקם של עובדי נגב קרמיקה בירוחם.

עם צאתם מבית הדין, הוקפו נציגי הנהלת החברה בעשרות מפגינים זועמים שהטיחו בהם קריאות מחאה וייחסו להם אחריות למצוקה שאליה נקלעו. נציגי ההנהלה מיהרו לעזוב את המקום.

מנהלת קבוצת נגב נמסר: ״צדק בית הדין שהעביר את בעיית המפעל לפתחה של ממשלת ישראל ומועצת ירוחם מהם נדרש סיוע כספי מיידי ועידוד העדפת תוצרת מקומית שהינם קריטיים כדי להגיע לפתרון בנושא״.