לא מה שחשבתם: אלו מועדוני הכדורגל הרווחיים בעולם

לא ריאל מדריד ולא ברצלונה - המועדונים הרווחיים ביותר בעולם ביחס להכנסות הם בנפיקה ליסבון, טוטנהאם, אתלטיקו מדריד וסביליה ■ ואם מועדוני הכדורגל בפריחה, האם הציבור יכול להפוך שותף לחגיגה באמצעות השקעה במניות של המועדונים הנסחרים בבורסה?

כריסטיאן אריקסן, טוטנהאם / צלם: רויטרס
כריסטיאן אריקסן, טוטנהאם / צלם: רויטרס

1. קבוצות הספורט הגדולות בעולם נמדדות באופן טבעי על פי כמות התארים שהן מצליחות לגרוף. אבל אם הייתם בעל עסק שרוצה להיכנס לעסקי הספורט בגלל מניעים כלכליים - איזו קבוצת ספורט הייתם בוחרים, כזו שמצליחה מאוד על המגרש ומתמודדת על כל התארים או אחת שקצת פחות?

הנה תשובה אפשרית: רק שבעה מועדוני כדורגל הצליחו בעונת 2015/16 להיכנס לקטגוריה של "מאוד רווחיים" - כלומר להפיק שיעור רווח גבוה מאוד (לפחות 15% רווח) ביחס למחזור ההכנסות השנתי. הרשימה כוללת את בנפיקה ליסבון, טוטנהאם, אתלטיקו מדריד, סביליה, שאלקה, אתלטיק בילבאו ואולימפיק ליון, כך עולה מאנליזה של חברת הייעוץ KMPG. אף אחד לא נמנה על רשימת המועדונים העשירים ביבשת, ולמעט בנפיקה אף אחד מהם אפילו לא רשם זכייה באליפות בליגה המקומית שבה הוא מתמודד.

עניין הרווח עולה בשנים האחרונות לא מעט כשעוסקים בשאלת הכדאיות של החזקה בקבוצות ספורט. ולאור הנתונים האחרונים שמייצרות קבוצות והמגמה של מגזר שלם שעובר מהפסד לרווח - ההנחה היא שיש היגיון בכניסה לספורט.

בנפיקה ליסבון היא המועדון הרווחי מבין מועדוני היבשת, עם שיעור רווח תפעולי של 30% מהמחזור. במלים אחרות, על כל 10 מיליון אירו הכנסה הצליח המועדון הפורטוגלי לשים 3 מיליון אירו בצד כרווח (לפני מס); טוטנהאם האנגלית ייצרה כ-24% רווח, וגם אתלטיקו מדריד של טרום עידן עופר עומדת על אזור ה-22-23%.

מה הסוד בכדורגל כדי להיות רווחי? נורא מפתה להגיד שכל אחד מהמועדונים הללו פיצח מודל שמאפשר לו לגרוף מזומנים, לא להשתגע בהוצאות, ולהישאר רווחי. אבל זה נכון רק לגבי מועדון אחד: בנפיקה ליסבון שנשענת באופן מוצהר על מודל כלכלי של פעילות בשוק השחקנים - בארבע העונות האחרונות המועדון רשם רווח של 305 מיליון אירו ממכירה בניכוי קניית שחקנים. המודל הזה משחרר את הלחץ הכבד של הצלחה בליגת האלופות, ומספיקה כניסה לשלב הבתים. אם יש חשש אחד שיכול להעיב על שבירת המודל העסקי הוא התייבשות של חוות השבחת הטאלנטים. אבל כל עוד המערכת של קנייה בזול ומכירה ביוקר עובדת - הכל בסדר.

אצל כל היתר מדובר בנתוני רווח הנשענים על אירועים נקודתיים-עונתיים, שבעת קריסתם (לעתים בעונה שלאחר מכן) שורת הרווח תיחתך ובמקרים מסוימים אף עלולה להכניס אותם למצב של הפסד. אצל אתלטיקו מדריד המודל הנוכחי נשען על הצלחה מאוד גדולה בליגת האלופות - המועדון קיבל מאופ"א בארבע העונות האחרונות מענקים בסכום כולל של 223 מיליון אירו. אצל טוטנהאם הסיבה העיקרית לרווח הגבוה הוא ההחלטה באותה עונה שלא להתפרע בשוק ההעברות ולהשאיר את הבמה בתחום הזה לקבוצות האחרות. סביליה, שאלה, אולימפיק ליון ובילבאו נהנו מהכנסות מאופ"א בזכות השתתפות במפעלים האירופיים. אבל כאמור, אלו אירועים נקודתיים שתלויים בהצלחה במגרש.

מבין הקבוצות העשירות מאוד של היבשת (טופ 5), היחידה שעומדת בקריטריונים של עסק רווחי היא מנצ'סטר יונייטד - עם שיעור רווח תפעולי של כ-12%. במקרה של "השדים האדומים" מדובר בהרבה מאוד כסף מאחר שהמועדון מעמיד בעונות האחרונות מחזור שנתי של מעל 600 מיליון אירו בעונה. וכל זה קורה למרות השתוללות די פרועה בשוק ההעברות ועונות מאוד לא מוצלחות על המגרש (במושגים של יונייטד). דווקא אצל יונייטד המצב הפוך כרגע: עונה אחת טובה במגרש מביאה את המועדון למקומות ששום מועדון כדורגל בעולם לא יכול להתקרב אליו. הנה, כבר בעונת 2016/17 שבה זכתה בליגה האירופית מעמיד המועדון רווח של 14%, על הכנסות שיא של 661 מיליון אירו. אפשר לדמיין מה יקרה העונה, כשהקבוצה שבה לדהור בליגת האלופות ועושה סימנים של התמודדות על אליפות הפרמיירליג.

קבוצות הכדורגל הרווחיות ביותר
 קבוצות הכדורגל הרווחיות ביותר

2. האם גם הציבור יכול ליהנות מהפריחה הכלכלית של מועדוני ספורט ובכדורגל בפרט? באופן טבעי כשמחפשים אפיקי השקעה טובים בבורסה מתרכזים תמיד במניות המסורתיות - אנרגיה, נדל"ן, הייטק, תרופות וכו'. אבל בשנים האחרונות רושמות המניות של מועדוני הכדורגל הנסחרים בבורסה תשואות לא רעות, לפעמים אפילו יותר מזה.

הנה כמה דוגמאות לתשואות בשנה האחרונה (52 שבועות אחרונים): מניית יובנטוס שנסחרת בבורסה של מילאנו - במקביל להצלחה של המועדון במגרש שכללה העפלה לגמר ליגת האלופות, רשמה תשואה של 140%; לאציו האיטלקית עשתה בבורסה במילאנו 107%; סלטיק הסקוטית שנסחרת בלונדון רשמה תשואה של 81%, ארסנל 60.5% ומנצ'סטר יונייטד שנסחרת בניו יורק רשמה 40%. האם הצלחה על המגרש או נתונים כלכליים טובים מייצרים ערך עבור המנייה? לא תמיד. רומא האיטלקית למרות עונה בינונית על המגרש (הדחה בפלייאוף העלייה לליגת האלופות, מקום שני בליגה) ונתונים גרועים בספרי החשבונות שהובילו להפסד של 42 מיליון אירו וצמיחת החוב ל-192.5 מיליון אירו - עלייה של כמעט 15% בשנה - כל זה לא השפיע על המנייה שזינקה במהלך 52 השבועות האחרונים ב"בורסה איטליינה" ב-31%.

בצד השני, אתם יודעים, בורסה. מניות הקבוצות הטורקיות שהפכו ללהיט הגדול של המשקיעים בשנת 2016 עם תשואות של 85% (מועדון הכדורגל של בשיקטש) ו-83% (גלטסראי) - הראו שהכדורגל יכול להיות אכזרי גם עבור משקיעים והדבר תלוי מאוד גם בביצועים של הבורסה המקומית: בשיקטש ירדה ב-3%, גלטסראי צנחה ב-10%, וביחד עם פרנבחצ'ה שצנחה ב-17% - הפכו שלוש הקבוצות הטורקיות הנסחרות בבורסה של איסטנבול ליחידות (מלבד קופנהאגן הדנית) שהשיגו תשואה שלילית במהלך השנה האחרונה.

מחירי זכויות השידור הורגים את ESPN

הקרב על זכויות שידור של תכני ספורט גבה מחיר מכמה חברות בעולם, ומי שממשיכה לשלם מחיר כבד היא אחת החברות הוותיקות והמוערכות בתחום - רשת ESPN. לפי דיווח בתקשורת האמריקאית, אחרי שפיטרה כ-100 עובדים באפריל האחרון, כולל טאלנטים מוכרים מאוד שמזוהים אם הרשת שנים ארוכות, צפויה ESPN לצמצם עד 100 עובדים נוספים במטרה לקזז כ-80 מיליון דולר בהוצאות השכר שלה. במהלך 2015 פיטרה הרשת 300 עובדים.

לפי "ספורט ביזנס ג'ורנל", ESPN נאבקת באובדן הכנסות של כמיליארד דולר בשנה בעקבות נטישה של כ-13 מיליון מנויים בשש השנים האחרונות. בנוסף, הרשת משלמת את המחיר הכבד של הניסיון להישאר תחרותית בשוק זכויות השידור, והעלייה במחירי הזכויות.

לפני שנתיים החליטה "להתאבד" על שידורי ה-NBA במטרה להשאיר אותם אצלה, כשהתחייבה לשלם ב-2014 על חבילת שידורים חלקית 12.6 מיליארד דולר עד שנת 2025 - שמשקף עלייה של פי שלושה בהשוואה לסכום ששילמה עד אז. בנוסף היא מחזיקה הסכם בסכום כולל של 15.2 מיליארד דולר עבורי שידורים של ליגת הפוטבול עד שנת 2021, ו-7.3 מיליארד דולר לליגת הפוטבול מכללות עד שנת 2025, ובסך הכל היא תקועה עם תשעה הסכמים של מעל מיליארד דולר.

"ESPN מתמודדת עם שלוש בעיות מתמטיות פשוטות: יש להם פחות מינויים ממה שהם תכננו; יש להם עלויות גבוהות מה שהם צפו; ויש להם רייטינג נמוך יותר ממה שהם קיוו", אומר מקור שמצוטט באתר sportingnews.com.

מחירי זכויות שידור הם הבעיה הכואבת ביותר, אבל גם בגזרת השכר נאלצה הרשת להציע בשנים האחרונות לטאלנטים סכומים אסטרונומיים על מנת שלא יתפתו לעבור לרשתות המתחרות, בעיקר נכונים הדברים לקרב הגדול מול Fos Sports.

ESPN מוחזקת על-ידי תאגיד דיסני (80%) ומפעילה 12 ערוצי טלוויזיה. הרשת מחזיק כ-88 מיליון מנויים, רחוק ממספרי השיא שלה, ונמצאת במגמת ירידה: לפי דיווחים בארה"ב, הרשת איבדה בחודש אוקטובר האחרון כ-480 אלף מנויים.

מניות מועדוני הכדורגל הנסחרים בבורסה
 מניות מועדוני הכדורגל הנסחרים בבורסה