כנס חירום בעקבות משבר הדולר: "התעשייה בסכנה ממשית"

סקר התאחדות התעשיינים: הפסדים של 400 מיליון שקל למלונאים; מעל 80% מהחברות התעשייתיות מדווחות על ירידה ברווח הנקי ■ לטענת המלונאים, במהלך השנה נרשמו הפסדים בהיקף של כ-400 מיליון שקל ושחיקה ברווחיות בשיעור של כ-5% בממוצע

הפסדים בעקבות משבר הדולר / צילום: שאטרסטוק
הפסדים בעקבות משבר הדולר / צילום: שאטרסטוק

כ-28% מהחברות התעשייתיות דיווחו על צמצום במצבת העובדים שלהן ויותר מ-80% מהחברות דיווחו על פגיעה משמעותית ברווח הנקי שלהן, כך עולה מסקר שעשו התאחדות התעשיינים והתאחדות בתי המלון. הנתונים הוצגו בכנס חירום שמתקיים בשעה זו בתל אביב על רקע המשבר בדולר מהשנה האחרונה. במהלך 2017 שער הדולר צנח בכ 8.5% לעומת השקל ומתחילת 2018 הדולר ירד בשיעור של 1.8%.

עוד עולה מהסקר שהוצג במסגרת הכנס כי 46% מהחברות דיווחו על ירידות כמותיות במשלוחי היצוא; 26% מהחברות מדווחות על ירידה במכירות המקומיות ומעל 50% מהחברות טענה כי איבדו לקוחות בעקבות בכושר התחרות שלהן. לטענת המלונאים במהלך השנה האחרונה בתי המלון ברחבי הארץ רשמו הפסדים בהיקף של כ-400 מיליון שקל ועל שחיקה ברווחיות בשיעור של כ-5% בממוצע. 

לדברי נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, "התעשייה הישראלית מצויה בסכנה ממשית ולא ניתן להמשיך להיות תחרותיים, לבצע עסקאות חדשות או להמשיך בעסקאות קיימות בשערי המטבע הקיימים. זאת לא בעיה חדשה, אך היא הולכת ומחמירה ונראה שהמשבר לא מנוהל כלכלית".

יו"ר איגוד תעשיות ההייטק בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל חברת באטמ , צבי מרום אמר בהתייחס למשבר המתמשך בשער הדולר כי "הירידה המתמשכת בשער הדולר פוגעת בכושר התחרות של ההייטק הישראלי תוך עלייה מסחררת בשווי הדולרי של המשכורות ובהתאמה, מעלה את עלות התוצר שמושפע מעלות המשכורות. כשהתוצר הסופי יקר כושר התחרות שלנו בשווקים הגלובאליים נפגע מאד".

עוד הוסיף ואמר "השמן השמין והרזה הרזה ויש להפנות את האצבע כלפי בנק ישראל. חבל שהנגידה לא הבינה שישראל הפכה להיות ילד הכאפות של כל סוחר מטבע סוג ג' בעולם. ככל שתנועת ההון יותר עזה וגדולה על מדינת ישראל- כך המיסוי עליה צריך להיות יותר גדול. בשנים האחרונות אני רואה את המילה הייטק בתוך כל משפט של פוליטיקאים אבל הייטק היא לא תוצר גנטי שבורך בו העם היהודי. אבל היו יש עוד הרבה סטארט אפ ניישנס".

מנכ"לית רשת המלונות פתאל אביה מזרחי מגן: "אי אפשר יותר להמשיך כך. אנו מצפים שהממשלה והנגידה יתעוררו כי יש כאן צורך בסיסי וקיומי. אין זה מתפקידנו לשכנע ולהסביר. כל אחד צריך לעסוק במה שהוא צריך: אנו בניהול מלונות ותעשייה והממשלה והנגידה לאפשר לנו את היכולת לעשות את מה שאנו יודעים לעשות"

נשיא התאחדות בתי המלון אמיר חייק, אמר כי "ככל ששער הדולר יישחק, התעשיות היצרניות, כמו המלונאים ימשיכו להיפגע. ירידת הדולר הסבה מכה קשה לענף המלונות שכן מחצית מההכנסות שלו - היא דולרית ולעומת זאת ההוצאות שלו שקליות. החוסן שלנו ניזוק וכך גם כושר התחרות מול חו"ל. אין פתרונות קסם, אבל חשוב שבנק ישראל ומשרד האוצר יידרשו לכך.

"זה כמו תאונת דרכים בהילוך איטי מה שקורה פה: כולנו רואים מה קורה ואיך זה מתנהל ומה תהיה התוצאה אבל אף אחד לא עוצר את זה. הכתובת על הקיר והכל ידוע מראש. הפגיעה בתעשיינים, במלונאים ובחקלאים בלתי נסבלת וכולנו נשלם עליה. במלונות רואים שחיקת רווחיות, ההכנסות בדולרים ירדו וההוצאות השקליות על רגולציות יצירתיות, חשמל ומים ממשיכות לטפס.

"בברלין יש יותר מלונות בבעלות ישראלית מאשר בתל אביב. כי שם הם עובדים בניהול מלונות כי שם זה לא ישראל. בנק ישראל אומר שיש לו מערכת לאיתור ספקולטיבית. אם יש ספקולנטים- אז צריך לטפל בהם. אנחנו לא מאשימים אף אחד- פשוט רוצים שמישהו ינהל את האירוע הזה מוניטארית ופיסקאלית. הייתי שמח אם תהיה ישיבת ממשלה על הנושא הזה ושיגובשו צוותים ייעודים שיפעלו מהר ויגבשו פתרונים, כי אם נגיע לשער דולר של 3 שקלים- אפשר יהיה לסגור כאן את הכלכלה".

ג'ייסון שוורץ, מחברת SimilarWab הגיב גם הוא על המצב. "שער הדולר בהייטק הוא אסטרטגי. כל התקציבים שלנו מבוססים על דולר. וכל שקל שמתחזק מול הדולר - מייקר את הפעילות שלנו משמעותית. העלות של הקמת חברת היי טק בישראל ובמקום אחר בחו"ל זה אותו הדבר. המשקיעים שלנו לא ציונים. וככל שיהיו אופציות אחרות,  לחברות ההייטק לא תהיה ברירה והם ישקיעו במקומות אחרים.

"היה נידמה שיש רצפה לשער הדולר אבל בכל בוקר אנו מגלים רצפה חדשה. עלינו להיות יותר יצירתיים, לכוון את הכלכלה ולא לתת לכוחות עלומים להוביל אותה במקומנו. כל מדינה אחרת לוקחת חלק במלחמת המטבעות, כמו החלשת הספקולנטים והחלשת המטבע המקומי. כך ישראל צריכה לעשות גם כן. אני קורא לנגידת בנק ישראל לפעול ולהשתמש בכל כלי שיש לה כדי להיטיב עם כלכלית המדינה".

מנכ"ל מלון עונות נאור חן: "כולם מדברים על תיירות גואה בישראל וזה נכון אבל עם שעת מבחן כזאת לא ידענו להתמודד. לעמוד בצד ולחכות למקבלי החלטות שיראו אותנו בסבלנו. אנו לא בבעיה של רווחיות- אלא בבעיה של הישרדות. ההוצאות גדלות, והדולר החלש לא מאפשר לכסות אותן. הכל עולה והתמורה לדולר הולכת ופוחתת. אני מלונאי ותיק וזה מרגיז, שספקולנט של מטבע עושה רווחים על מפעלים שמשלמים מחירים כבדים. אני קורא לממשלה ולנגידה להיכנס לעובדי הקורה ולגבש פתרון מהיר".