בעקבות עתירה: נחשפו נתונים על מאגרי הגז של ישראל

משרד האנרגיה נעתר לעתירת המשמר החברתי והתנועה לחופש המידע: העלה לאתר האינטרנט שלו שישה מתוך שבעה סעיפים שעליהם התבקש לפרסם מידע, ובהם נתונים מפורטים אודות המאגרים, דוח סקר gravity וmagnetic, דוח המכון הגאולוגי ועוד

מאגר לוויתן/ צילום:אלבטרוס
מאגר לוויתן/ צילום:אלבטרוס

משרד האנרגיה נעתר לעתירת המשמר החברתי והתנועה לחופש המידע ופרסם אמש (א') את מרבית המידע על מאגרי הגז של ישראל. זאת, בהתאם להחלטת השופט אברהם רובין מבית המשפט המחוזי בירושלים, בתשובה לעתירה שביקשה להורות לממשלה לחשוף את כל המידע על מאגרי הגז של ישראל.

משרד האנרגיה העלה לאתר האינטרנט שלו שישה מתוך שבעה סעיפים שעליהם התבקש לפרסם מידע, ובהם מידע מפורט אודות המאגרים, שכולל מידע טכני על מבנה קרקעית הים התיכון, דוח סקר gravity וmagnetic, דוח המכון הגאולוגי ועוד.

אחד הסעיפים יישאר בחלקו סודי ויימסר רק למי שיחתום על הסכם סודיות, אם כי הממשלה נסוגה מדרישתה לתשלום של 50 אלף דולר תמורת המידע בסעיף זה וניאותה למסור אותו בחינם. מדובר במידע על פוטנציאל ועתודות הגז והנפט במאגר "לוויתן" שלא נחשף במלואו, אם כי המאגר כבר נמכר - מה שהופך מידע זה לפחות רלוונטי לציבור.

המשמר החברתי ביקש לקבל את המידע אודות המאגרים כבר בסוף 2015, והממשלה סירבה למסור אותו, בנימוק שמדובר בסוד מסחרי. כשנתיים לאחר מכן, לדברי הארגונים שעתרו לבית המשפט, הם גילו מהפרסומים בתקשורת כי שר האנרגיה "מסתובב בעולם" ומוכר את המידע המבוקש אודות למדינות זרות במסגרת משא-ומתן על יצוא הגז. כאשר ביקשו ממשרד האנרגיה לקבל את המידע הזה, נענו בסירוב ונדרשו לשלם 50,000 דולר ולחתום על הסכם סודיות, דבר שהוביל להגשת עתירה.

ארגון המשמר החברתי והתנועה לחופש המידע עתרו לבית המשפט וביקשו להורות למשרדי האוצר והאנרגיה לחשוף את כל המידע הטכני העומד בבסיס מתווה הגז, כולל הערכות כמויות הגז במאגרי הגז הגדולים - "לוויתן" ו"תנין", סקרים גיאולוגיים, תחזיות עתידיות ועוד.

לדברי העותרים, מאז הגשת העתירה ביוני 2017 "המשיכו נציגי המדינה לעכב את הדיונים המשפטיים בתירוצים שונים". בדצמבר 2017 ביקשה הממשלה לקבוע מחדש את עמדתה בנושא, ובית המשפט קבע כי הממשלה צריכה להגיש לו את עמדתה עד אתמול, 28 בינואר.

מנכ"ל המשמר החברתי, יוסי צרפתי מסר: "הגז שייך לציבור, ולמידע אודותיו יש חשיבות עצומה לכל אזרחי ישראל. הסתרת המידע סייעה ליצירת מתווה הגז שעולה לציבור מיליארדים, ואנחנו עדיין נאבקים כדי לבטל אותו ולמזער את הנזק. המשמר החברתי יפרסם היום את כל המידע שהצלחנו לחשוף, ונמשיך להיאבק כדי לחשוף את יתר המידע שהממשלה ממשיכה להסתיר מהציבור".

מנכ"לית התנועה לחופש המידע, נירית בלייר, אמרה כי "מדובר בניצחון גדול לעיקרון לפיו המידע שייך לציבור ולא לממשלה, והציבור זכאי לקבלו. הציבור זכאי לקבל גם את המידע שהממשלה מתעקשת להמשיך להסתיר. עם זאת, חשוב להבין שהממשלה כבר לא דורשת כסף כדי לקרוא אותו אלא רק חתימה על הסכמי סודיות, ולמעשה כל אחד ואחד ממיליוני אזרחי ישראל יכול לעיין בו כעת. אנחנו קוראים לכמה שיותר מאזרחי ישראל - ביניהם כל הפעילים במאבקי הגז והפעילים החברתיים - להגיע למשרד האנרגיה, לחתום על הסכם הסודיות ולעיין במסמכים, כדי שהציבור יידע הכול על הנכס שבידיו".

את העתירה בשם המשמר החברתי והתנועה לחופש המידע הגישו עורך הדין אילן יונש ממשרד חי בר אל אילן יונש ושות'. 

המידע המפורט פורסם באתר משרד האנרגיה בקישורים הבאים:

http://www.energy-sea.gov.il/English-Site/Pages/Data%20and%20Maps/Geological--Geophysical-Data-and-Reports.aspx