חג חירות שמח גם לג'קי בן-זקן: השתחרר מהכלא ערב החג

איש העסקים האשדודי השתחרר ביום שישי מכלא חרמון, אחרי שריצה שני שליש מתקופת המאסר של 26 חודשים שנגזר עליו בגין הרשעתו בהרצת מניות חברת מנופים פיננסים שהייתה בבעלותו

ג'קי בן זקן / צילום טל אקוקה
ג'קי בן זקן / צילום טל אקוקה

חג הפסח, חג החירות, השנה הוא סימבולי במיוחד עבור איש העסקים האשדודי ג'קי בן-זקן. ביום שישי, ערב החג, השתחרר בן-זקן מכלא חרמון, אחרי שריצה שני שליש מתקופת המאסר של 26 חודשים שנגזר עליו בגין הרשעתו בהרצת מניות חברת מנופים פיננסים שהייתה בבעלותו.

בן-זקן החל לרצות את המאסר בדצמבר 2016, ושחרורו המוקדם התאפשר לאחר שבתחילת חודש מארס החליטה ועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר על קבלת בקשתו לניכוי שליש.

בן-זקן והפיננסייר איתן אלדר הורשעו ב-6 בספטמבר 2015 על-ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב בהרצת מניות מנופים פיננסים. בהתבססו בין היתר על האזנות סתר שביצעה רשות ניירות ערך לשניים, קבע השופט רוזן כי השניים הריצו את מניית החברה בשלהי שנת 2010, לקראת כניסת המניה למדד תל-אביב 100, במטרה להביא לכך שהמניה תעמוד בתנאים לכניסה למדד.

בן-זקן ואלדר הורשעו בעבירה של קשירת קשר לביצוע פשע, ב-7 עבירות של השפעה בתרמית על שערי ניירות ערך ובעבירה של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. חברת מנופים פיננסים עצמה, שהייתה בבעלות בן-זקן, וחברת ארנה קפיטל זירת מסחר, שבבעלות אלדר, הורשעו בהשפעה בתרמית על ניירות ערך.

"בן-זקן ואלדר פעלו במשותף להשפיע ולהעלות שער מניית מנופים בצורה מכוונת ויזומה, בדרכי תרמית, תוך ניצול, נגישות, בקיאות, היכרות פעילים והתנהלות מהלכים בשוק ההון... בן-זקן גמר אומר להעיד עדות שאינה אמת בבית המשפט", כתב השופט בהכרעת הדין המרשיעה.

השניים הורשעו כי במסגרת תוכנית המרמה היה אלדר אחראי על רכישת מניות מנופים במסחר בבורסה; ובן-זקן היה אמון על איתור משקיע שירכוש את מניות החברה מאלדר במהלך תקופת הפעילות, ובכך יספק לאלדר מימון להמשך פעילותו.

רוזן העניש את בן-זקן ואלדר בחומרה, שלח אותם ל-3 שנות מאסר בפועל והטיל על כל אחד מהם קנס בסך רבע מיליון שקל.

בן-זקן ערער הן על הרשעתו והן על חומרת העונש שהוטל עליו, ועונשו עוכב לבקשתו עד להכרעה בערעור. אלדר ערער רק על חומרת העונש. ב-12 בספטמבר 2016 בית המשפט העליון קיצר את תקופות המאסר שגזר השופט רוזן על בן-זקן ועל אלדר. שופטי העליון קבעו כי בן-זקן ירצה עונש של 26 חודשי מאסר בלבד, ואלדר עונש של 22 חודשי מאסר. השופטים ציינו כי החמרת הענישה בגין עבירות ניירות ערך צריכה להיעשות בהדרגה, והזכירו כי בגין הרשעות בעבירות דומות, בפרשת מליסרון למשל, הוטלו עונשי מאסר קצרים משמעותית מאלה שגזר רוזן.

עם זאת, העליון החליט להגדיל את הקנסות שישלמו בן זקן ואלדר, וקיבל בעניין זה את עמדת המדינה. השופט רוזן הטיל על כל אחד משני הנאשמים קנס של 250 אלף שקל, אך שופטי העליון קבעו כי בן-זקן ישלם קנס של 800 אלף שקל, ואלדר ישלם קנס של 500 אלף שקל.

בן-זקן אומנם הורשע ונשלח למאסר, אבל במהלך הטיעונים לעונש במשפטו נחשפו גם הצדדים המאוד חיוביים שלו ותרומתו הגדולה לחברה ולעיר אשדוד. "באשדוד ידוע שיש 'אגף הרווחה', ויש 'אגף הרווחה הפעיל'. 'אגף הרווחה הפעיל' זה ג'קי בן-זקן", העידה למשל בריג'יט דוקהן, שעבדה בעיריית אשדוד והתנדבה שנים במועדון ספורט אשדוד שבבעלות בן-זקן. דוקהן שיבחה את תרומתו הרבה של בן-זקן לחברה באשדוד, בין היתר באמצעות מועדון הכדורגל. "ג'קי לימד אותנו לעשות כדורגל אחר, כדורגל לכל המשפחה", אמרה.

עדות אופי מרגשת מאוד לטובתו של בן-זקן מסרה במהלך המשפט גם חן שטרית, תושבת אשדוד, שאמה, אירית שטרית ז"ל, אם לארבעה, נהרגה מרסיסי טיל גראד במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בדצמבר 2008. שטרית סיפרה כי היא מכירה את בן-זקן מילדות כחבר של אביה. "אחרי שאימא שלי נהרגה, ג'קי דאג להכול", סיפרה שטרית בהתרגשות ולא הצליחה לעצור את דמעותיה.

עתה, לאחר השחרור, יוכל בן-זקן לחזור לעסקיו ולחייו.