טראמפ מגביר לחץ: מכסים נוספים על סין בשווי 200 מיליארד ד'

יטיל מכסים של 10% על שורה ארוכה של מוצרי צריכה, כמו דגים, מזוודות, תיקי יד, ריהוט, ביגוד ועוד • הבטיח שאם סין תגיב, הוא יטיל מכס על סחורות סיניות נוספות

דונלד טראמפ / רויטרס
דונלד טראמפ / רויטרס

הבית הלבן הודיע שהוא יטיל מכס של 10% על עוד מוצרי יבוא סינים בשווי 200 מיליארד דולר בשנה, והסלים בכך את מלחמת הסחר עם בייג'ין, תוך שהוא משגר מסר לעמיתות סחר נוספות של ארה"ב שהוא לא יירתע ממאבקי סחר.

המכס החדש ייכנס לתוקף רק בעוד חודשיים לכל הפחות, מסרו פקידי ממשל, כדי להעניק לתעשיות בארה"ב פסק זמן לתגובה על המוצרים שנבחרו להטלת המכס, ולשני הצדדים לפתוח בסבב דיונים חדש. שימוע על המוצרים שנבחרו יתקיים במשרד לסחר חוץ ב-20-23 באוגוסט.

המכס החדש פוגע במוצרים רבים ומגוונים, כולל מוצרי צריכה, מה שעלול להצית תגובת נגד בציבור האמריקאי. מוצרי הצריכה כוללים שימורי טונה, דגי סלמון ועוד דגים, מזוודות ותרמילי נסיעה, צמיגים, רצועות לכלבים, תיקי יד, כפפות בייסבול, ריהוט, ביגוד, מזרנים, מנורות חשמל ומצלמות טלוויזיה וכן רכיבים של טלפונים ומסכי טלוויזיה דקים (צגים).

הממשל ניסה לצמצם את האפקט על צרכנים, אבל היקף היבוא שנבחר להטלת מכס הופך זאת למשימה בלתי אפשרית. טראמפ הודיע תחילה שהוא יטיל 25% על עוד יבוא מסין ב-100 מיליארד דולר בשנה, אך לאחר מכן עבר ל-10% על 200 מיליארד דולר של יבוא, כדי להקל את עליית המחירים.

המכס החדש בא אחרי הכניסה לתוקף בשבוע שעבר של מכסים על יבוא מכונות, רכיבים ואלקטרוניקה מסין בשווי 34 מיליארד דולר בשנה. עוד מכס על יבוא אלקטרוניקה ורכיבים בשווי 16 מיליארד דולר בשנה מתוכנן להיכנס לתוקף.

סין הגיבה מיידית בשבוע שעבר במכס משלה על מוצרים אמריקאיים ב-34 מיליארד דולר, כולל מוצרי חקלאות, מטוסים ופריטים נוספים, והיא הצהירה שתגיב על סבב נוסף של מכסים אמריקאיים בסכומים שווים. טראמפ אמר ביוני שאם סין תפעיל את המכסים שלה, כפי שהיא עשתה, הוא יגיב במכס על עוד סחורות סיניות ב-200 מיליארד דולר. תגובה סינית על כך תגרור מכסים על עוד 200 מיליארד דולר של יבוא מסין, הוא הבטיח.

ביחד, מדובר יהיה במכסים על יבוא סיני בהיקף 450 מיליארד דולר בשנה, קרוב לסך היצוא הסיני השנתי לארה"ב, שהוא 505 מיליארד דולר. בעבר איים טראמפ במכס על כל היבוא מסין.

ההודעה על המכס הנוסף מגיעה כאשר טראמפ מגיע לבריסל לפגישה עם מנהיגי מדינות ברית נאט"ו. למרות שהפסגה אמורה להתמקד בנושאי ביטחון לאומי, הוא עשוי להשתמש בה כדי לטעון שמדינות אירופה משתמשות במכס של 10% על כלי רכב אמריקנים כדי להגן את השוק שלהן מפני היבוא האמריקאי.

טראמפ / איור: גיל גיבלי
 טראמפ / איור: גיל גיבלי

הסינים רותחים: "אנחנו בהלם, טראמפ איבד את ההיגיון, נגיב"

יש מנהיגים שאוהבים את ההליכה על פי התהום. זהו מין ספורט אקסטרים פוליטי-מדיני, שנותן להם תחושת היי על אדרנלין, יחד עם תפיסה שהם עושים היסטוריה למען העמים שלהם. לכו תסבירו להם ששינוי כללי המשחק העולמיים יוצר תגובות שרשרת מסובכות פי כמה אפילו משרשראות האספקה של חברות הייצור והשירותים המודרניות. לכו תבהירו להם שזה מסוכן אפילו יותר מפשיטות הרגל שהם אהבו לבצע כשהיו אנשי עסקים בפרופיל גבוה.

הסינים, שרגילים לתהליכים איטיים ולשינויים מזעריים ברוח המסורת הקונפוציאנית, הגיבו בכעס אמיתי להודעה של טראמפ מאתמול. משרד המסחר הסיני הודיע על "הלם" מהכוונה האמריקאית. הוא גם נטש את הדיפלומטיה וכינה את המהלך של הנשיא האמריקאי "אובדן היגיון".

בסיבובים הקודמים של מלחמת הסחר בייג'ין הבטיחה להשוות את המכסים של וושינגטון, דולר תחת דולר. היום אמרו במשרד המסחר הסיני כי "לממשלה אין ברירה אלא לנקוט את הצעדים ההכרחיים".

בקיצור, בעיני הסינים, ממשל טראמפ פתח במלחמת סחר כוללת, כזו שהם עלולים להפסיד בה יותר, רק מפני שהיבוא שלהם מארה"ב, 135 מיליארד דולר, מתגמד מול היצוא אליה, 505 מיליארד דולר בשנה. במילים אחרות, התגובה כבר לא תהיה רק בחזית המסחרית. בהיפוך ממה שטראמפ רצה להשיג, פתיחה נוספת של השוק הסיני, השוק הזה ייסגר חזרה בפני חברות מארה"ב במגוון דרכים - מפיקוח רגולטורי מדוקדק ("למה המפעל לא נקי?") עד עצירת השקעות ורכישות מקומיות. הסינים חייבים להגיב, זו שאלה של מעמד בעולם וכבוד לאומי. הפעם הם יוכלו לגייס לצידם את ארגון הסחר העולמי, שהוא בורר לענייני גלובליזציה. זה יהיה היפוך תפקידים מסקרן - ארגון הסחר נגד ארה"ב, שהקימה אותו.

הרפובליקאים מתנגדים אבל בזהירות: "החלטה פזיזה"

המפלגה הרפובליקאית, התומכת המסורתית בסחר חופשי, צריכה כעת להסתגל למדיניות הסחר הפרוטקציונית של הנשיא טראמפ. כבר לא מדובר רק על חוסר נוחות אידיאולוגי, כזה שביטא אתמול יו"ר ועדת הכספים בסנאט, אורין האץ', שאמר שהוא מתנגד להרחבת המכס לעוד 200 מיליארד דולר של יבוא סיני וכינה אותה "החלטה פזיזה". הפעם, מדובר על מצביעים אמריקאיים שנפגעים מהשליפות של הממשל שלהם, לקראת בחירות הביניים לקונגרס שייערכו בעוד חודשיים.

בעוד שטראמפ טוען שהצעדים התקיפים שלו יועילו בסופו של דבר למעמד העובדים האמריקאי, כמה אמריקאים כבר חשים את הכאב. חוואי פולי סויה במינסוטה התראיין בשבוע שעבר ברדיו, וסיפר שהוא הולך לסבול ממכס הגומלין הסיני. הוא אמר שהוא חש כמו כלי במשחק שחמט של הנשיא טראמפ, ועדיף שהוא יידע לשחק אותו.

ג'ונה גולדברג, עורך בכיר ב"נשיונל ריוויו", כתב עת שמרני ידוע, שהתבקש לתאר את התגובות למדיניות טראמפ לפני יומיים (לפני המכסים החדשים מהלילה שעבר), אומר שהתגובה הרפובליקאית למלחמת הסחר משתנה בהתאם למדינת הבית של המחוקק. במקרים שציבור הבוחרים שלו לא נפגע ישירות מצעדי הגומלין הסינים, הנטייה היא להדגיש שהנשיא פועל למען שמירת הקניין הרוחני האמריקאי בסין, יעד שאינו שנוי במחלוקת.

מנגד, לא חסרים רפובליקאים שמעוניינים להרחיק את עצמם מהנשיא שמדבר על מדיניות סחר תקיפה כבר 30 או 40 שנה. זו אידאולוגיית ליבה של טראמפ, וזה אחד התחומים שבהם הוא והמפלגה אינם מקשה אחת. אלא שהרפובליקאים הללו מסתייגים מהנשיא בזהירות. יש דיבורים על כך שהקונגרס צריך להביל את הסמכות הנשיאותית בנושאי סחר, אבל בינתיים הדיבורים הללו הם בחוגים פרטיים.

להערכת גולדברג, המנטליות של טראמפ נבנתה בשנות ה-80, השנים שבהן הוא התגבש מבחינה פוליטית, שבהן הציפה בהלת הפלישה הכלכלית היפנית את ארה"ב. אם צופים בראיונות טלוויזיה של טראמפ מהשנים ההן, הרטוריקה ממש זהה, רק שסין החליפה את יפן.

תגובת השווקים: ירידות מסביב לעולם בעקבות החרפת הסכסוך

המניות והקומודיטיס מסביב לעולם רשמו היום (ד') ירידות שערים בעקבות החששות מהחרפת המתח בסכסוך הסחר בין ארה"ב לסין.

השווקים באסיה היו הראשונים להגיב. מדד הנג סנג ההונג קונגי ירד ב-1.3% בהובלת מניות הטכנולוגיה. מדד בורסת שנחאי איבד 1.8% מערכו. מדד ניקיי היפני ירד ב-1.2%.

תגובה מצד סין, אם תגיע, פירושה "מעבר מסכסוך סחר למלחמת סחר בין שתי המעצמות". כך כתבו היום אנליסטים בקומרצבנק בעדכון למשקיעים.

עם פתיחת המסחר באירופה, הצטרפו השווקים המקומיים למגמת הירידות בעולם, והמדדים הבולטים, כמו פוטסי הבריטי, קאק הצרפתי ודאקס הגרמני, איבדו כ-1.3% נכון לשעות הצהריים. עם המניות שבלטו בירידות נמנו מנייתBP שירדה ב-2.4% ומניית רויאל דאץ' של שאיבדה 1.6% מכיוון שהנפט הגולמי מסוג ברנט, שמחירו משמש כמדד ייחוס עולמי, מחק את העליות שנרשמו מתחילת השבוע ונפל ב-1.9% ל-77.35 דולר לחבית.

מניותיהן של חברות הכרייה גלנקור וריו טינטו נמנו עם המפסידות הגדולות ביותר. החששות ממלחמת הסחר המשיכו להעיק על מחירי הקומודיטיס, והחוזים העתידיים על נחושת צללו ב-2.7% לשפל של קרוב לשנה. הנחושת נפגעה קשה במיוחד מההסלמה בהצהרות הסחר הלוחמניות, ואנליסטים רבים מחשיבים אותה לברומטר של בריאות הכלכלה העולמית.

במועד מוקדם יותר השבוע הפגינו סוחרים אופטימיות זהירה, והמניות עלו מכיוון שהם ציפו לדוחות כספיים חיוביים לרבעון השני.

אם מחירי המניות יירדו, זה לא יהיה בגלל הדוחות, אמר אתמול בוב פיליפס, בכיר ב-Spectrum Management Group. אך "מלחמת סחר שתצא מכלל שליטה" תפיל את המניות.

המשקיעים התמקדו גם בפסגת נאט"ו שנפתחה היום, וטראמפ סיפק כותרות גם שם, כאשר תקף בחריפות את גרמניה וטען שהיא "נשלטת לחלוטין" בידי רוסיה. טראמפ גם חזר ומתח שוב ביקורת על מה שהוא רואה כהשתתפות קטנה מדי של מדינות אירופה בהוצאות הצבאיות של הארגון.