הממשלה הטילה עוצר בסרי לנקה: מניין ההרוגים עלה ל-190; אין נפגעים ישראלים

(עדכון) - הפיצוצים בבירה קולומבו נמשכו גם בשעות הצהריים, והממשלה הטילה עוצר לילי והגבילה את הגישה לרשתות החברתיות • דיווחים סותרים לגבי התרעה מודיעינית לפני המתקפה, שייתכן שבוצעה ע"י ארגון אסלאמי מקומי • בעולם גינו: "עלינו להבטיח שאף אחד לא יתפלל בפחד"

כנסיית סנט אנתוני, סרי לנקה / REUTERS/Dinuka Liyanawatte
כנסיית סנט אנתוני, סרי לנקה / REUTERS/Dinuka Liyanawatte

ממשלת סרי לנקה טרם חשפה מי עומד מאחורי סדרת הפיגועים הקטלנית שמזעזעת את המדינה מתחילת הבוקר (א'), והרשויות במדינה הטילו עוצר והגבילו את הגישה לרשתות החברתיות עד להודעה חדשה. שדה התעופה של המדינה פועל כרגיל, ותיירים המבקשים לצאת משם יכולים לעשות זאת כאשר המלונות בהם הם לנים מסדירים מול המשטרה המקומית את תנועתם לשדה התעופה.

הרשויות אמרו כי לפחות 190 איש נהרגו, בהם אזרחים זרים, ועוד כ-500 נוספים נפצעו. בין המוקדים שהותקפו היו ארבעה מלונות וכנסייה בבירה, בעת ציון חג הפסחא. בסוכנות הידיעות הצרפתית דווח כי בין ההרוגים, 35 אזרחים זרים. אחר הצהריים עדכן קונסול ישראל בהודו, אלי סנה, שבאופן סופי אין ישראלים המעורבים בכל שרשרת הפיגועים שהתרחשו ברחבי סרילנקה.

גורם ביטחוני, שדיבר בעילום שם, אמר לסוכנות הידיעות אי-פי כי ששת הפיצוצים הראשונים התרחשו כמעט בו-זמנית, ושלפי החשד לפחות שניים מהם בוצעו על ידי מחבלים מתאבדים. שני פיצוצים נוספים התרחשו בשעות הצהריים, אחד בהוסטל הסמוך לגן החיות הלאומי בבירה. לפי ההערכות, ייתכן שאלו היו חלק מהמחבלים שנמלטו מכוחות הביטחון והחליטו לפוצץ את עצמם כדי לא להיתפס.

שום ארגון לא קיבל עוד אחריות על המתקפה, הקטלנית ביותר במדינה מאז תום מלחמת האזרחים בין הרוב הסינהלזי לבין המיעוט הטמילי ב-2009. לפי החשד, ייתכן שארגון "המדינה האסלאמית" (דאעש) אחראי לפיגועים. ישנם דיווחים סותרים לגבי ההתרעות המודיעיניות שהיו בידי שירותי הביטחון - ברשת BBC דווח כי שר בממשלה אמר כי "אין לנו מושג" מי עומד מאחורי הפיגועים וכי לא היו התרעות מודיעיניות. בשלב זה, שירותי הביון רק מעריכים כי ארגון טרור זר ביצע את הפיגועים.

מנגד, בסוכנות הידיעות הצרפתית דווח כי שירותי המודיעין פרסמו התרעה מוקדם יותר החודש מפני פיגועים בכנסיות מרכזיות. "סוכנות ביון זרה דיווחה כי ג'מיעאת תווחיד מתכננת לבצע פיגועי התאבדות בכנסיות מרכזיות כמו גם נגד הנציבות ההודית העליונה בקולומבו", אמרה ההתרעה, לפי מסמכים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות הצרפתית. הארגון נקשר בעבר להשחתת פסלים בודהיסטיים במדינה.

הפיצוץ הראשון היה בכנסיית סנט אנתוני בבירה, מוקד תיירות מרכזי בעיר. אלכס אגילסון, שהיה בסמוך למקום, סיפר לסוכנות הידיעות אי-פי כי המבנים באזורים הסמוכים הזדעזעו מהפיצוץ.
בכנסייה אחת, בסנט סבסטיאן שבנגומבו, מצפון לקולומבו, נהרגו יותר מ-67 אנשים, כשתמונות מהמקום הראו גופות שרועות על הקרקע ואת גג המקום הרוס. בכלי תקשורת מקומיים דווח כי 27 נהרגו במתקפה בכנסייה בבטיקלואה שבמזרח המדינה.

במלון שנגרי-לה בבירה, המסעדה שבקומה השנייה ספגה נזקים כבדים. התקרה והחלונות התפוצצו, והשולחנות נראו הפוכים כשמעליהם תלויים כבלים קרועים. לפי סוכנות הידיעות אי-פי, במקום היו לפחות שלוש גופות מכוסות בסדינים לבנים.

כ-6% בלבד מאוכלוסייתה של סרי לנקה, שרובה בודהיסטית, הם קתולים, אבל הם נתפסים ככוח מאחד במדינה מפני שהם כוללים חברים מקבוצת הרוב הסינהלזית והמיעוט הטמילי. המדינה טרם החלימה ממלחמת האזרחים ארוכת השניים בין הממשלה לבדלנים מקרב הטמילים, שהוכרעה באלימות רבה לפני יותר מעשור.

האפיפיור פרנציקוס גינה את ''האלימות האכזרית'' של מתקפת הטרור, שאירעה ביום הראשון של חג הפסחא. ''אני רוצה להביע את תמיכתי החמה בקהילה הנוצרית, שהתכנסה היום לתפילות החג, והושמה ליעד לאלימות אכזרית'', אמר. עוד הוסיף האפיפיור כי ''אני מפקיד בידי אלוהים את כל אלה שנהרגו בטרגדיה בסרי לנקה ומתפלל למען הפצועים ולמען כל מי שסובל כתוצאה מהאירוע הדרמטי הזה".

הארכיבישוף של סרי לנקה, הקרדינל רנג'ה, אמר כי ''זה יום מאוד עצוב לכולנו. אני רוצה להביע את צערי ואת תמיכתי לכל המשפחות התמימות שאיבדו מישהו היום וגם לכל אלה שנפצעו והפכו לחסרי כל''. עוד הוסיף רנג'ה כי ''אני מגנה בכל כוחי את המעשה הזה גרם לכל הרבה מוותר וסבל לאזרחי סרי לנקה''. הארכיבישוף קרא לממשלה לזהות את התוקפים, ''להעניש אותם ללא רחם, כי רק חיות יכולות להתנהג כך''.

גם הקהילה המוסלמית במדינה גינתה את שרשרת הפיגועים. "אנו מתאבלים על מותם של חפים מפשע כתוצאה ממעשיהם של גורמים קיצוניים ואלימים הרוצים ליצור פילוג", מסרה מועצת המוסלמית של סרי לנקה.

הנשיא מייטריפלה סיריסנה קרא לתושבים להישאר רגועים ולתמוך בחקירה של הרשויות. הוא הורה לכוח משטרה מיוחד ולצבא לחקור מי עומד מאחורי הפיגועים ומה המניעים שלהם. בנוסף לכך, כוחות צבא נפרסו ברחובות והאבטחה תוגברה בנמל התעופה הבינלאומי של קולומבו. כל בתי הספר ברחבי המדינה יהיו סגורים מחר ומחרתיים, לאור החשש מפיגועים נוספים.

ראש הממשלה רניל ויקרמסינג'ה קרא לכינוס חירום של מועצת הביטחון של המדינה בהמשך היום. "אני מגנה בחריפות את המתקפות הפחדניות נגד אזרחינו היום", כתב ראש הממשלה בחשבון הטוויטר שלו. "אני קורא לאזרחי סרי לנקה להישאר מאוחדים וחזקים בזמן טראגי שכזה. אנא הימנעו מלהפיץ דיווחים וספקולציות לא מאומתים. הממשלה נוקטת צעדים מידיים כדי להשתלט על המצב".

שר האוצר מנדלה סאמראווירה אמר כי המתקפות הן ככל הנראה "ניסיון מתואם ליצור פחד, כאוס ואנרכיה". לדבריו, "חפים מפשע רבים נהרגו". הרשה דה סילבה, שר אחר, תיאר "מראות מחרידים" בסנט אנתוני. "חלקי גופות היו פזורים בכל מקום", אמר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר היום שבשם אזרחי ישראל הוא מביע זעזוע עמוק מההתקפות הרצחניות נגד אזרחים חפים מפשע בסרי לנקה. "ישראל נכונה לסייע לרשויות בסרי לנקה בשעה קשה זו. העולם כולו חייב להתאחד במאבק נגד נגע הטרור", אמר נתניהו.

שגרירות ישראל בהודו פרסמה היום הודעה עם המלצות למטיילים ישראלים: "למטיילים הישראלים בסרי לנקה מומלץ להתרחק מכנסיות ואתרי תיירות, להישמע לכוחות הביטחון המקומיים, להתרחק מזירות האירוע, ולהיות קשובים אחרי ההודעות בתקשורת המקומית. ממליצים לעדכן את בני משפחותיכם בכל זמן נתון על מצבכם".

 

הנוצרים במדינת האי שבאוקיינוס ההודי מתארים זה זמן רב אפליה ואלימות נגדם. לפי הברית האוונגליסטית הנוצרית הלאומית של סרי לנקה, המייצגת כ-200 כנסיות וארגונים נוצריים במדינה, בשנה שעברה תועדו 86 מקרים של אפליה, איומים ואלימות נגד נוצרים, ומתחילת השנה הנוכחית תועדו 26 תקריות כאלה.

בדוח שיצא בשנת 2018 על זכויות אדם בסרי לנקה, מחלקת המדינה של ארצות-הברית ציינה כי קבוצות נוצריות וכנסיות דיווחו כי הופעל עליהן לחץ להפסיק פעולות פולחן שונות אחרי שהשלטונות תייגו אותם כ"התאספות בלתי מורשת". עוד ציין הדוח, תוך ציטוט מקורות לא מזוהים, כי נזירים בודהיסטים מנסים באופן קבוע לסגור מקומות נוצרים ומוסלמים שמתקיים בהם פולחן.

מפקד מ-2012 הראה כי האוכלוסייה של סרי לנקה מונה 22 מיליון איש, מתוכם 70% בודהיסטים, 12.6% הינדים, 9.7% מוסלמים ו-7.6% נוצרים. בשנה שעברה נרשמו עימותים בין בודהיסטים למוסלמים, כשכמה ארגונים בודהיסטיים קיצוניים האשימו את המוסלמים בכך שהם מאלצים אזרחים להתאסלם.

המלחמה בין הממשלה לבין ארגון הנמרים הטמילים, שרצו להקים מדינה עצמאית למיעוט הטמילי, הסתיימה ב-2009 אחרי 26 שנים עקובות מדם. בין 70 ל-80 אלף נהרגו במהלכה, ושני הצדדים מואשמים בפשעי מלחמה ובהפרות חמורות של זכויות אדם.

"אין מקום לברבריות כזו"

ברחבי העולם גינוי את הפיגועים, שהתרחשו כחודש אחרי מתקפה נוספת על בתי תפילה, במסגדים בניו-זילנד.

נשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ אמר כי ארצות-הברית מוכנה לעזור. "תנחומים מעומק הלב מאזרחי ארצות-הברית לאזרחי סרי לנקה, אחרי מתקפות הטרור הנוראיות נגד כנסיות ומלונות", כתב בטוויטר. "אנחנו מוכנים לעזור".

"המתקפות נגד כנסיות ומלונות בסרי לנקה הן מזעזעות, ואני מביעה את הסימפטיה העמוקה ביותר לאלו שנפגעו בטרגדיה", כתבה ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי בטוויטר. "עלינו לעמוד יחד ולהבטיח שאף אחד לא צריך להתפלל בפחד".

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי אמר כי הוא "מגנה בתקיפות את הפיצוצים המזעזעים בסרי לנקה. אין מקום לברבריות כזו באזור שלנו. הודו עומדת בסולידריות עם אזרחי סרי לנקה. מחשבותיי עם המשפחות ואני מתפלל למענם של הפצועים".