תיירות ומשבר האקלים: גם בארץ יש צימרים אקולוגיים

כשאומרים "צימר אקולוגי", למה בדיוק הכוונה? שלוש דוגמאות מקומיות לתיירות שמתחשבת בסביבה

אסתטיקה מדברית בקיבוץ לוטן / יותם יעקבסון
אסתטיקה מדברית בקיבוץ לוטן / יותם יעקבסון

לא רק בחו"ל, גם בארץ נפתחים בשנים האחרונות יותר ויותר מקומות אירוח ירוקים. המינוח "חדרי אירוח אקולוגיים" מצלצל נפלא, אבל מה זה אומר, בעצם? מה הופך צימר לאקולוגי? - שימוש בחומרים ממוחזרים או טבעיים מתכלים? מערכות מים אפורים? שימוש באנרגיה ירוקה? תנאים ספרטניים? להלן כמה דוגמאות מסוגים שונים.

הנקודה ה-12: מתחם בוטיק

נדמה כי אתר שמתאים ללא מעט מהפרמטרים האקולוגיים הוא מתחם הבוטיק "הנקודה ה-12" במושב שדה צבי (www.the12point.net). בדף האינטרנט של האתר נכתב: "כאשר עלו לילה אחד לקרקע באוקטובר 1946, 11 הנקודות בנגב, שכחו כולם שהייתה עוד נקודה אחת. הנקודה ה-12. היא יצאה מדפי ההיסטוריה ונשכחה מלב. הנקודה ה-12 נותרה מחוץ לזמן, בשולי הזרם, וכך קרה שהפכה להיות מקום מפלט לכל אלו המבקשים לעצור לרגע ולצאת מסחרורו של שעון הזמן".

אכן, הנקודה ה-12 היא מקום מופלא. כמוס, רך ועוטף, ובו בזמן גלוי, חשוף ונוגע. בגן המסתורי שבו נטועות יחידות האירוח נחבאות יצירות אמנות רבות מעשי ידי הבעלים. הצימרים מבודדים, עשויים בטוב טעם וארוחות הבוקר נפלאות.

מושב פארן: בנייה בעץ ובבוץ

יחידות אירוח העשויות בבנייה טבעית תמצאו גם במושב פארן, אצל רותמ'ס (www.rotems.co.il). רותם, הבעלים, מתמחה בבנייה בעץ ובבוץ וכיום מקים בהזמנה מבנים אקולוגיים ברחבי המדינה.
בחצר המשק שלו ושל זוגתו, אף היא שמה רותם, נמצא גסט האוס קטן, סמוך למטע תמרים אורגני.
בשלב זה מורכבת יחידת האירוח משתי יחידות דיור הנושקות זו לזו. הן נבנו במו ידיהם של בעלי הבית ועשויות בטוב טעם ובנוחות.

בכל אחת מהיחידות ישנו חלון קטן מוגף בתריסי עץ. כשפותחים אותם לא רואים את הנוף אלא את הקש, שממנו מורכב חלקו הפנימי של הקיר - הצצה אל נבכי הבנייה המיוחדת. קשה להאמין שגם הרצפה החלקה, יפת הגוונים והטקסטורה, כולה עבודת יד מבוץ מעורב באפר מדורות. כל אחת מהיחידות, הגדולות והרחבות מהמקובל בענף חדרי האירוח, מאובזרת היטב.

יש גם מטבחון ומזרנים שהופכים את המקום מתאים ללינה משפחתית למעוניינים בכך. שתי היחידות נפתחות אל דק גדול, מוצל ומגונן שלמרגלותיו בריכת דגי זהב טובלת בירק. צליל פכפוך המים התמידי סוריאליסטי למדי. בסמוך לגסט האוס ישנה בריכת שכשוך קטנה וצלולה, תענוג גדול בחום של המדבר.

הנקודה ה־12 / יותם יעקבסון
 הנקודה ה־12 / יותם יעקבסון

היישוב צוקים: ימי מדבר

קצת צפונה מפארן שוכן היישוב הקהילתי צוקים. סמוך אליו הולך ומוקם על-ידי בני היישוב מתחם תיירותי ברוח מדברית ואקולוגית. מתחם התיירות הראשון שהוקם כאן הוא "ימי מדבר" (www.desert-days.co.il), פרי חזונם ועמלם של יאיר ורינת בשן. שניהם גדלו רחוק מהמדבר, בתל אביב ובחיפה. רינת למדה עיצוב גרפי ויאיר מנהל עסקים. הם חוו חוסר סיפוק מסוים וביקשו דרך לשלב את חייהם בקרבה לאדמה ובעבודת כפיים.

בתחילה הקימו משק חקלאי עצמאי בכרכור, אך חיפשו מקום שבו הטבע ינכיח את עצמו ביתר עוצמה. בשנת 2005 עברו לצוקים והגשימו את החזון שבו הם משלבים בין כפר אירוח לאקולוגיה ולחוויית מדבר. אין מכוניות במתחם וכשמגיעים חונים מחוצה לו. רכב חשמלי שקט הוא שמוביל את האורחים וציודם פנימה.

מכיוון שמיכון כבד מעולם לא הועלה על השטח אדמת המדבר נותרה כמעט בלתי פגועה. בקתות האירוח, שרובן מרוחקות זו מזו, משתלבות בגוני האדמה שממנה הן בנויות ומאפשרות פרטיות מוחלטת. הבקתות יכולות לאכלס עד שש נפשות. הן נבנו מלבני אדמה, קש וטיח, שמבודדות באופן מרשים מפני חום היום ומפני צינת הלילה.

בכל אחת מהן יש פינת שינה, פינת ישיבה עם קמין עצים, פינת קפה או מטבחון, מקלחת מים חמים (החימום בגז) וחצר פרטית מוצלת עם ערסל ומעגל מדורה (ארגז אחד של עצי בעירה כלול במחיר). השירותים אקולוגיים - במקום להדיח את האסלה במים, מרוקנים אל תוך בור קערת נסורת עץ.

בלב המתחם נמצא ה"חאן" - מבנה מקורה, פתוח חלקית מצדדיו שנבנה ברוב טעם. שם יש מקררים ואביזרי מטבח, כמו גם פינות ישיבה נוחות, המופרדות זו מזו במחיצות בוץ אלגנטיות. מי שרוצה, יכול לבשל כאן ארוחות. סמוך לחאן יש בריכה, שהיא למעשה שלוש בריכות עגולות וצוננות המדמות גבים בנחל, כשהמים זורמים מהעליונה לתחתונה.
לינה צנועה מאוד, בזיקה אקולוגית ועם שפע אטרקציות לילדים, תמצאו גם בקיבוץ לוטן, שם יש כפר אקולוגי שלם ( http://kibbutzlotan.com ,08-6356935, 1-800-2000-75).