הכין לימונדה: כך ניצל נתניהו את פירות הסיכול המוצלח בעזה

אף אחד לא חושד בדרג הצבאי כי פעל למען הצרכים הפוליטיים של ראש הממשלה בחיסול בכיר הג'יהאד האסלאמי • אבל מהרגע שהמטוסים יצאו למשימת הסיכול וחזרו בשלום, הפך נתניהו כל היבט אפשרי של ההתרחשויות הביטחוניות לכלי לצרכיו הפוליטיים • פרשנות

סגן הרמטכ"ל איל זמיר, ראש השב"כ נדב ארגמן, המזכיר הצבאי אבי בלוט, רה"מ בנימין נתניהו והרמטכ"ל אביב כוכבי בחדר המלחמה בבסיס מטכ”ל / צילום: קובי גדעון לע"מ
סגן הרמטכ"ל איל זמיר, ראש השב"כ נדב ארגמן, המזכיר הצבאי אבי בלוט, רה"מ בנימין נתניהו והרמטכ"ל אביב כוכבי בחדר המלחמה בבסיס מטכ”ל / צילום: קובי גדעון לע"מ

המבצע לחיסול בכיר הג'יהאד האיסלאמי בהאא אבו אל-עטא לא התחיל, ככל הנראה, במניעים פוליטיים אלא בצרכים ביטחוניים אמיתיים. אף אחד לא חושד בדרג הצבאי הישראלי שהוא מונע מטעמים טקטיים ומצרכיו המשפטיים והפוליטיים של ראש הממשלה ושר הביטחון נכון לאותו רגע, בנימין נתניהו.

אולם למן הרגע שמטוסי צה"ל המריאו לדרכם עם חימוש מונחה מדויק, אור ליום שלישי, הובילו את מהלך הסיכול וחזרו בשלום, הפך נתניהו כל היבט אפשרי של ההתרחשויות הביטחוניות לכלי לצרכיו הפוליטיים. הוא סחט את הלימון הזה, חבט בו וסחט אותו שוב.

ההצהרה הפומבית הראשונה אחרי החיסול כללה את הרמטכ"ל אביב כוכבי, ראש השב"כ נדב ארגמן והמזכיר הצבאי תא"ל אבי בלוט. גם התמונות הראשונות שתיעדו את הנ"ל בעת התקיפה, הציגה אותם מסיבים לשולחן, עם נתניהו, מקשיבים לו - הוא מדבר, מסביר.

נתניהו, כנתניהו, לא צירף לרגעי האירוע את שר הביטחון החדש שלו, ולבטח שלא כלל אותו בהצהרה הפומבית למצלמה. נתניהו אמנם בחר בו לשאת בתפקיד הרגיש ביותר במדינה, אבל לא בחר לתת לו חשיפה טלוויזיונית ומעמד ביטחוני לצדו. עד כאן, יש גבול.

באותם הרגעים בנט עוד לא נכנס רשמית לתוך התפקיד, כיוון שלא חלפו מלוא 48 השעות מהתפטרות נתניהו מתפקיד השר. רק עוד כמה שעות, ובנט יכול היה לדרוש להיות חלק מן הפוטו-אופ. אבל שר הביטחון היוצא לא מצא לנכון לחפוף את שר הביטחון הנכנס ולשתף אותו בתהליך. חלילה וחס שמישהו יחלוק עמו את ה"תהילה" המתלווה לתפקיד.
אחרי הכול נתניהו עצמו פיטר את בנט מתפקיד שר החינוך רק לפני חמישה חודשים, כיוון שלא רצה לאפשר לו לשבת בקבינט הביטחוני מדיני ובממשלה. זה היה אישי לגמרי, שהרי פוליטיקאי בכיר אחר, השר אורי אריאל, נפלט אחרי הכנסת ה-20 ואף על פי כן המשיך לשאת בתפקיד שר החקלאות במשך שבעה חודשים נוספים.

מי אמר "זה לא ג'וב לנפתלי בנט"?

היה זה גם נתניהו שלפני שנה השפיל ישירות את בנט בנוגע לשאיפותיו הביטחוניות. בנובמבר 2018, מיד אחרי התפטרות אביגדור ליברמן מתפקיד שר הביטחון, כאשר בנט הציג אולטימטום לנתניהו לדרישת התפקיד, צייץ נתניהו באמצעות החשבון הרשמי של תנועת הליכוד: "בנט פתח את הבוקר בהפגנה נגד הממשלה שבה הוא חבר, ולאחר מכן המשיך למופע אימים ילדותי בישיבת הממשלה, בניסיון נואש לקבל את תיק הביטחון. ביטחון ישראל הוא מעל הפוליטיקה ותיק הביטחון הוא לא סידור עבודה או ג'וב לנפתלי בנט".

ובכן, פחות מ-12 חודשים לאחר מכן, חמישה חודשים לאחר הפיטורים מן הקבינט, ולכל מה שנתניהו אומר אומר אפשר להתייחס כפוזיציה ופוליטיקה קטנה.

אין זה פלא, אם כן, שהציבור הישראלי מפקפק במניעים האמיתיים של יציאת נתניהו למבצע חיסול. נתניהו זכה בכך באמצעות מהלכיו ההפכפכים במשך כמה שנים. אנשים רבים בישראל לא מאמינים לו שביטחון המדינה לנגד עיניו אחרי שהם רואים אותו סוחר בתפקיד הרגיש הזה למען עוד מספר שבועות בלשכת ראש הממשלה.

לחוסר האמון לא הוסיפה התייצבותו בכנסת, בשיאן של 48 שעות ללא שינה (כפי שהעיד בנו, יאיר נתניהו, ברשתות החברתיות), כדי להשיג יעד של חיסול פוליטי. הוא עלה על דוכן הנואמים כדי להשתלח בחברי הכנסת הערבים, אחמד טיבי ואיימן עודה, וכדי לוודא שאופציית הממשלה הצרה תרד מן הפרק. האם נתניהו כה מתעב את חברי הכנסת הערבים? לא ולא, הוא הרי עושה איתם דילים פוליטיים כשזה נוח לו, והם מספרים על כך מפעם לפעם. האחרון שביניהם היה עבודה צמודה של שלוחי נתניהו עם יו"ר הרשימה האסלאמית, מנסור עבאס, אחד מבכירי הרשימה המשותפת.

אבל השבוע התאים לו לכסח אותם, אל מול המצלמות, וזאת כדי להוריד משולחן המו"מ הקואליציוני-הדמיוני את האפשרות שגנץ יישען על תמיכה מבחוץ של הרשימה המשותפת לצורך כינון ממשלה צרה. למען האמת, גם בכחול לבן לא רצו באופציה זו, אבל חשבו שזו טקטיקה טובה כדי להלחיץ את הליכוד להתקדם עם המו"מ.

נתניהו אמר לטיבי בכנסת: "אתה אמרת עליי, אתמול שמעתי הפגנה תומכת שלכם שבה חברת כנסת שלכם (עאידה תומא סלימאן - ט"ש) מבקשת בכל דרך להוקיע אותנו כפושעי מלחמה".

טיבי הגיב במליאה בצעקות: "אתה משקר במצח נחושה, אתה מסית, אתה שקרן, בגללך המשפחה שלי מקבלת איומים", והוצא מהמליאה לאחר שנקרא לסדר שלוש פעמים. בעקבות זאת יצאו כל חברי הכנסת של הרשימה המשותפת מהמליאה תוך שהם קוראים "מלחמת המשא ומתן, המבצע להצלת נתניהו".

מה הולך בקוקפיט של כחול לבן?

גורמים בכירים מאוד המקורבים לצמרת הליכוד מטפטפים מדי יום שהנה הרביעייה הבכירה של כחול לבן ניצבת בפני פירוד. התדרוכים הללו נעשים באמצעות משלוח הודעות ווטסאפ למספר רב של כתבים, אינם מיוחסים לנתניהו עצמו, אך הם מציפים את השטח התקשורתי. השכם והערב מועלים אייטמים באשר לאפשרות היפרדות בתוך כחול לבן.
מתעלה מעל עצמו מי שמתעלה ואף מסביר שמדובר בצבר מפלגות - תל"ם, חוסן, ויש עתיד - ולפיכך בדיוק כמו גוש 55, הן קבוצה שנצמדה לה יחדיו רק לכבוד מערכת הבחירות והנה אוטוטו היא מתפרקת.

בתיאור השוויוני בין גוש 55 לבין "גוש" כחול לבן - יש הטעיה ברורה. גוש 55 - המורכב מן הליכוד, ש"ס, יהדות התורה, והבית-יהודי-איחוד-לאומי-ימינה - לא התמודד בבחירות הקודמות יחדיו ואף לא יתמודד בבחירות הבאות כך.
מנגד, "כחול לבן", לפי דברים מפורשים שאומרים ל"גלובס" ראשי הרשימה, בשיחות פרטיות ואף בשיחות פומביות, לא שוקלים פיצול. ההפך הוא הנכון. על אף מהמורות שהם חוו בשנה האחרונה, קיבוץ האישים ורשימותיהם סיפק להם תוצאות נאות. בפעם הראשונה זה 11 שנה, מישהו הצליח לעבור את הליכוד.

בניגוד לספין נוסף המתרוצץ במסדרונות אולפני הטלוויזיה (מטעם בעלי אינטרסים אחרים) בכחול לבן גם לא שוקלים החלפת סדר הרשימה והצבת גבי אשכנזי בראש כדי לכאורה למשוך יותר קולות מן הימין הישראלי בסבב הבחירות הבא, אם יהיה.

ראשי המפלגה אומרים בכל הזדמנות שאין להם ריב פנימי עם יאיר לפיד וכי לפיד לא משמש בתפקיד האיש הרע בחבורה, הפוסל כל ישיבה עם נתניהו. מבחינתם, כל מה שאנחנו (הכתבים) שומעים הם ספינים והכול נובע מסיבה אחת: נתניהו אינו מוכן לשבת איתם בממשלה וחותר לבחירות.

הפגישה הבוקר בין הח"כ ליברמן לבין הח"כ גנץ לא הולידה כותרות גדולות. לשניים חשוב היה להראות כלפי חוץ שכחול לבן אינם שוללים ישיבה עם נתניהו, בתנאים מסוימים. "מנתניהו שמענו ‘לא חזק'", אמר ליברמן בנוגע להצעתו ששתי המפלגות יכריזו על מתווה הנשיא כמקובל. "מה שחסר לי זו הודעה חדה וברורה של כחול לבן שהם מקבלים את המתווה", הוא אמר.

ולמי שמחפש פרשנות, הנה היא: גנץ ושותפיו עשויים לקבל את אפשרות הישיבה המשותפת עם נתניהו בשלב התחלתי ובלבד שעקרונות יציאתו של נתניהו לנבצרות יוגדרו בצורה מפורטת וברורה, ויהיו קשורים לשלב בו היועץ המשפטי לממשלה מחליט על הגשת כתב אישום, דבר העשוי לקרות החל מהשבוע הבא. לשיטתו של גנץ ושל בכירים אחרים בכחול לבן, עדיף להם להעביר את המסר הזה כבר השבוע, כיוון שעליהם להציג בפני הציבור את נרטיב היציאה למערכת בחירות שלישית כשנתניהו הוא הצד הסרבן: נתניהו לא מוכן לצאת לנבצרות (למעט אולי בעת עלייתו על דוכן העדים, אם זה בכלל יקרה), נתניהו לא מוכן לפרק את גוש 55 ולנהל מו"מ ישיר עם כחול לבן. אלה הם הדברים שכחול לבן יציגו לציבור הישראלי אם חס וחלילה הכנסת ה-22 תפוזר ומערכת הבחירות האינסופית שכולנו חווים השנה - תמשיך להתנהל.