לא רק מלחמת הסחר: מכונת היח"צ של סין עובדת שעות נוספות בניסיון לשכנע שאין מחנות ריכוז במדינה

סין מרכזת את מאמציה בעיקר באינדונזיה, המדינה בעלת האוכלוסיה המוסלמית הגדול בעולם בניסיון לשכנע כי מחנות הריכוז לחינוך מחדש בתחומה, הם "מרכזים להכשרה מקצועית ומאבק בקיצוניות"

מחוז שינג'יאנג בצפון מערב סין שבו מתגורר המיעוט המוסלמי, האויגורים / צילום: רויטרס
מחוז שינג'יאנג בצפון מערב סין שבו מתגורר המיעוט המוסלמי, האויגורים / צילום: רויטרס

לפני שנה, כהני דת באינדונזיה, המדינה בעלת האוכלוסייה המוסלמית הגדולה בעולם, הביעו זעזוע מההתייחסות של סין למיעוטים המוסלמים בשטחה - שכמיליון מהם נשלחו למחנות חינוך מחדש, לפי ארגוני זכויות אדם.

מנהיגי "מוחמדיה", הארגון המוסלמי השני בגודלו באינדונזיה, פרסמו בדצמבר 2018 מכתב פתוח שציין מקרים של אלימות כלפי הקהילה "החלשה והחפה מפשע" של אויגורים, המיעוט האתני שרובו מוסלמי, ודרשו מבייג'ינג הסברים.

כעבור זמן קצר, סין נחלצה לפעולה במסע מתואם ששכנע את רשויות הדת באינדונזיה ועיתונאים שמחנות החינוך־מחדש במחוז שינג'יאנג בצפון מערב סין הם בסך הכל "מרכזי הכשרה מקצועית ומאבק בקיצוניות, שכל כוונתם היא לטובה".

יותר מתריסר כהני דת בכירים מאינדונזיה נלקחו לשינג'יאנג וביקרו במתקני החינוך מחדש. אחריהם באו סיורים של עיתונאים ואנשי אקדמיה. הרשויות בסין ארגנו מצגות על התקפות טרור של קיצונים אויגורים, והזמינו את המבקרים להתפלל במסגדים מקומיים. במחנות הם ביקרו בכיתות לימוד שבהן נאמר להם שהתלמידים מקבלים הכשרה בכל דבר, מניהול מלונות עד גידול בהמות משק. עקב כך, ההשקפות באינדונזיה השתנו. בכיר במוחמדיה שסייר במחנות בסין צוטט במגזין הרשמי של הארגון באומרו שהמחנה שבו האו ביקר היה "מצוין", היו בו כיתות לימוד נוחות והוא לא דמה לכלא.

מאמצי סין לעצב מחדש דעת קהל - שנתמכים על ידי תרומות וסיוע כספי אחר - עזרו להקהות את הביקורת על הטיפול שלה באויגורים במדינות המוסלמיות - בניגוד לגינויים החריפים שהיא מקבלת מארה"ב וממדינות מערביות נוספות.

אינדונזיה הייתה בחזית המאמצים הללו של סין. במשך חודשים הסינים פעלו כדי לשכנע כהני דת, פוליטיקאים ועיתונאים לתמוך במדיניותם בשינג'יאנג, וחיזרו אחרי מעצבי דעת קהל במדיה החברתית, כדי לקדם את הדימוי החיובי יותר של סין ולהבליט את התרבות המוסלמית שקיימת בה. "יש להם בעיה עם קיצונים בשינג'יאנג, והם מטפלים בה", אמר דובר בנדלטוטל עולאמה, הארגון המוסלמי הגדול באינדונזיה, שהיה בסיור במחוז. "הם מספקים פתרונות: כישורים לחיים, מקצוע".

בתחילת החודש הודיע דובר של ממשלת המחוז בשינג'יאנג שכל התלמידים שלמדו לימודי מקצוע במרכזי החינוך מחדש סיימו את הלימודים. פעילי זכויות אדם הביעו ספק בכך שכל המוסלמים שנעצרו במחנות הללו שוחררו.

ביולי חתמו מדינות מוסלמיות רבות, ביניהן סעודיה, איראן, מצרים, סוריה ואיחוד האמירויות הערביות, יחד עם מיאנמר וצפון קוריאה על מכתב למועצת זכויות האדם של האו"ם, שבו הן שיבחו הממשל הסיני בשינג'יאנג. "כעת חזר הביטחון והשקט לשינג'יאנג, וזכויות האדם הבסיסיות של בני כל העדות האתניות מובטחות", נאמר במכתב.

פעילים אויגורים, בניגוד לכך, מגנים את פעולות סין במחוז, וטוענים שסין כלאה חלק גדול מהאוכלוסייה במחנות, הפרידה משפחות, השתיקה אינטלקטואלים והרסה אתרים קדושים, בניסיון להרוס את הדת והתרבות האויגורית, ולגרום לתושבים להיטמע בחברה הסינית הרחבה.

לא כל אנשי הדת המוסלמים שסיירו במחוז שינג'יאנג במימון ובחסות סין, תמכו בקו של הממשלה. מוהידין ג'וניידי, ראש היחסים הבינלאומיים של "מג'ליס אולמה אינדונזיה" - גוף פקידותי אינדונזי רב עוצמה - אמר כי ביקורו בפברואר נשלט בחוזקה וכי בני המיעוט האויגרי, שפגש נראו כמי שחששו להתבטא. "ההזמנות התכופות של בייג'ינג לאינדונזים בעלי השפעה נועדו לעשות שטיפת מוח לדעת הקהל", הוא הוסיף וביקר את המוסלמים האינדונזים שלדבריו הפכו לאפולגטיים כלפי סין.