ניצחון השמרנים הרגיע את עשירי בריטניה והקפיץ את הליש"ט

המיליארדרים שהפכו את לונדון לביתם מרוצים מהוודאות שחזרה בעקבות הניצחון המוחץ של השמרנים וגם מהסרת האיום של קורבין, שרצה להגדיל את המיסוי על העשירים • הליש"ט זינקה ב-2.5% בדקות לאחר פרסום המדגם ביום חמישי

בוריס ג'ונסון חוגג את ניצחונו בבחירות בבריטניה / צילום: Hannah McKay, רויטרס
בוריס ג'ונסון חוגג את ניצחונו בבחירות בבריטניה / צילום: Hannah McKay, רויטרס

אנחת רווחה קולקטיבית של המיליונרים והמיליארדרים, שהפכו את לונדון לביתם, נשמעה ביום חמישי האחרון בעשר בלילה, עם פרסום המדגם שהראה כי מפלגת ה"לייבור" ספגה תבוסה היסטורית בבחירות, וכי השמרנים הפרו-עסקיים ישלטו ברוב מוצק בפרלמנט הקרוב. בין-רגע, נזנחו תוכניות חירום שנועדו להעביר מאות מיליוני פאונד למקלטי מס, שינויי רישום חברות ועוד שלל מהלכים שעשירי בריטניה תיכננו לבצע "בתוך דקות" אם ה"לייבור" היו עולים לשלטון.

גם הליש"ט, שבשלוש וחצי השנים האחרונות נמצאת במגמת ירידה על רקע הכוונה לפרוש מהאיחוד האירופי, זינקה בדקות לאחר פרסום המדגם ב-2.5%, למרות שאם יש דבר אחד שתוצאות הבחירות הבהירו הוא שבריטניה מתכוונת לבצע את ה"ברקזיט", כפי שחזרה והבטיחה סיסמת הבחירות של בוריס ג'ונסון. הזינוק בליש"ט הוכיח כי השווקים מעדיפים אפילו את ה"ברקזיט", במיוחד אם הוא מגיע כחלק מהסכם מסודר, מאשר עלייה לשלטון של ה"לייבור" בראשות ג'רמי קורבין, או פרלמנט "תקוע" שבו לאף אחת מהמפלגות אין רוב.

בריטניה, ובמיוחד לונדון, הפכו בעשור האחרון לבירה הפיננסית של אירופה, אחד ממרכזי הפיננסים הגדולים בעולם, וגם למקום שבו מיליארדרים בסכנה באים כדי להבטיח שהכסף שלהם יישאר בכיסיהם. אוליגרכים רוסיים, עשירים סיניים ואפילו כמה מיליארדרים ישראלים, הפכו את בירת בריטניה למקום מושבם, כשהם נהנים מחוקי מס נוחים שמאפשרים להם לשלם מעט מאוד על הכנסותיהם הגלובליות. הם תידלקו את שוק האומנות המקומי, את שוק נדל"ן היוקרה, והזריקו עשרות מיליארדים לכלכלת בריטניה באמצעות השקעות בעסקים מקומיים.

אבל בדיוק אותה שכבת מיליארדרים הייתה על הכוונת של קורבין בבחירות האחרונות. מנהיג ה"לייבור", שלקח את המפלגה שמאלה מבחינה כלכלית, הציע למסות כל חברה שמרוויחה יותר מ-80 אלף פאונד בשנה, הציע להטיל מסי ירושה כבדים, ולהגדיל משמעותית את המיסוי על השכבה העשירה ביותר בבריטניה, וכך לגייס עשרות מיליארד ליש"ט לטובת תוכניות חברתיות-כלכליות. "שליש מהמיליארדרים בבריטניה תרמו למפלגה השמרנית", אמר קורבין בעת השקת מצע המפלגה לבחירות הנוכחיות, "המיליארדרים, הסופר-עשירים, המתחמקים ממס, הבוסים הרעים, המזהמים הגדולים - הם כולם הבעלים של המפלגה השמרנית, אבל הם לא הבעלים שלנו". לעשירים, במלים אחרות, היה ממה לפחד.

הפחד הזה התבטא בתוכניות מגירה לעזוב את בריטניה באופן רשמי בתוך שעות, כדי למנוע החלת חוקי מס רטרואקטיבית. הם גם התבטאו במדדי המניות המובילים, במיוחד בשל סקרים שחזו עד הרגע האחרון ניצחון קטן לשמרנים, ואפילו את האפשרות שלאף אחת מהמפלגות הגדולות לא יהיה רוב. במצב כזה, החשש היה מקואליציה של הלייבור עם הליברל-דמוקרטים והמפלגה הסקוטית, ידידותיות פחות לעשירים ולעסקים מהמפלגה השמרנית, ביתם הקלאסי.

לכן, כשהמדגמים הפתיעו וחזו לשמרנים את הניצחון הגדול ביותר שרשמו מזה שלושה עשורים, ההשפעה הייתה מיידית. בנוסף לזינוק בליש"ט הבריטית (שבינתיים חזרה לרמה של 1.33 דולר, אחרי שכבר הייתה ב-1.36), גם מדד 250 החברות המובילות בבורסה הבריטית (FTSE 250) זינק ב-4.3% בשעות המסחר הראשונות ביום שישי.

מה שמושך במיוחד את המשקיעים היא העובדה שאחרי כמה פרלמנטים בריטיים שבהם המפלגות השולטות לא נהנו מרוב גדול, מצב העניינים כעת שונה לגמרי, ומספק ודאות שלא נרשמה קודם לכם. "אנחנו מצפים שהאמון העסקי בכלכלה הבריטי ישוב ויעלה", אמר ל"פייננשייל טיימס" מנהל ההשקעות בחברת GAM. רוב המומחים העריכו כי המחיר הנוכחי של הליש"ט לא ישתנה רבות עד שיתברר מה יתרחש אחרי מועד הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי ב-31 בינואר 2020. ג'ונסון הודיע כי יסיים את המשא ומתן על הסכמי הסחר עד סוף 2020, אולם גורמים רבים העריכו כי הדבר אינו ריאלי, בהתחשב בכך שהסכמי סחר דורשים שנים ארוכות. לפיכך, האפשרות כי בריטניה "תתרסק" החוצה מהאיחוד ללא הסכמי סחר עדיין פתוחה, ועשויה להשפיע על שער המטבע