בעקבות חשיפת "גלובס": ראש הלשכה מקדם אמנה לשוויון שכר בין המינים בשוק עריכת הדין

האמנה תקרא למשרדי עורכי הדין להצהיר על כוונתם לחתור לשוויון מלא בשכר וליצור איזון ראוי בין עבודה לפנאי כדי לאפשר מימוש הזכות להורות, מבלי שזכויות העובד יקופחו

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי / צילום: דרור סיתהכל
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי / צילום: דרור סיתהכל

חשיפת "גלובס" השבוע על פערי שכר משמעותיים בין עורכות דין נשים לעורכי דין גברים שמועסקים במשרות זהות כשכירים במשרדי עורכי דין או בחברות או כשותפים רגילים במשרדים, הובילה ליוזמה מצד ראש לשכת עורכי הדין. ראש הלשכה, עו"ד אבי חימי, הודיע כי בעקבות החשיפה הוא יקדם אמנה לקידום השוויון בין המינים בשוק עריכת הדין.

עו"ד חימי מסר כי "בכוונתי ליזום אמנה הקוראת למשרדי עורכי הדין בישראל להצהיר על כוונתם לחתור לשוויון מלא בשכר עורכי הדין. מטרת האמנה היא לקדם משרדי עורכי דין כמקומות עבודה ידידותיים למשפחה, תוך השגת איזון ראוי בשכר עורכי הדין ובין מקום העבודה למשפחה. לשכת עורכי הדין קוראת לציבור המעסיקים מקרב עורכי ועורכות הדין להצטרף ליוזמה".

לדברי חימי, הוא רואה בנושא זה חשיבות עליונה, וכראיה לכך הוא הצביע על שדרוג מעמדו של "הפורום לשוויון ולייצוג מגדרי" בלשכת עורכי הדין עם כניסתו לתפקיד לפני כחצי שנה. בנוסף, בכוונתו להעלות את הנושא לדיון בפני המועצה הארצית של הלשכה.

ראש הלשכה הוסיף כי "לאור ממצאי הסקר שפורסמו ב'גלובס' ופערי השכר, הציפייה היא שעורכות הדין בישראל ירוויחו בהתאם לכישוריהן בלבד, וברור לכל בר-דעת שבכל הקשור למקצועיות אין שום הבדל בין המינים. קל וחומר כאשר מדובר במקצוע עריכת הדין, שאמור להוות דוגמה בכל הקשור לשוויון ולאי-אפליה על בסיס מגדרי במקומות עבודה ובכלל".

הסתמכות על כישורים

לפי עו"ד חימי, בין סעיפי האמנה שתופץ בקרוב למשרדי עורכי הדין, יהיה סעיף שעוסק ב"עידוד שוויון הזדמנויות בעבודה על בסיס הורות בכל הנוגע לקבלה לעבודה, שכר וגמול בקשר לעבודה. תנאי העסקה וקידום בהסתמכות על כישורי העובד/ת ותרומתו/ה למקום העבודה".

עוד תקרא האמנה למשרדי עורכי הדין להתחייב ל"יצירת איזון ראוי בין שעות העבודה לשעות הפנאי לצורך מימוש הזכות להורות, לזמן איכות עם המשפחה ולחיים אישיים לצד קריירה, בלי שיקופחו זכויות העובד/ת בשל מימוש ערכים אלה".

בנוסף, האמנה תכלול קריאה למשרדים להנהיג מדיניות של "הערכת העובדים על בסיס איכות עבודתם, על פני שעות הנוכחות במשרד ומתוך חתירה לשוויון הזדמנויות בעבודה על בסיס הורות".

פער של עשרות אחוזים

ענף עריכת הדין ועולם המשפט בכלל נתפסים ככאלה שמתקיים בהם שוויון יחסי בין נשים לגברים, בעיקר כשמשווים אותם, למשל, לענפי ולעולם ההייטק והפוליטיקה, שעדיין נשלטים בידי גברים. בשנת 2019 היו רשומים בישראל 67,291 עורכי דין, מתוכם 35,843 גברים ו-31,448 נשים - עורכת דין אחת ל-1.13 עורכי דין גברים - פער זניח, כמעט לא מורגש בין המינים. ישנן פרקליטות ושופטות בכירות וגם יועצות משפטיות בכירות בחברות רבות.

אולם כפי שנחשף ב"גלובס", כשמגיעים לסוגיית השכר, מתברר כי תמונת המצב היא פחות שוויונית. "סקר השכר השנתי" לשנת 2019, שערכה חברת ההשמה "קודקס" (Codex) ושהתפרסם ב"גלובס" בבלעדיות, הראה כי בעוד שעורכות דין בעלות ותק של עד שלוש שנים מקבלות שכר דומה לשכר עורכי דין גברים באותו ותק, התמונה משתנה לרעת הנשים, ככל שהוותק גדל והפער בשכר מזנק לעשרות אחוזים. הסקר בדק את שכר עורכי דין שכירים במשרדים ובחברות ושל שותפים רגילים במשרדים. הוא אינו כולל שכר של שותפי הון ובעלי משרדים.

לפי הסקר, בשנים הראשונות במקצוע פער השכר בין נשים לגברים שעובדים במשרה מלאה (42 שעות ויותר) הוא זניח. בוותק של עד שלוש שנות ניסיון, מרוויחים עורכי הדין הגברים בממוצע 11,491 שקל ברוטו בחודש, בעוד שעורכות דין בעלות ותק זהה מרוויחות בממוצע 11,382 שקל - פער של כ-1% בלבד. אולם בוותק של 3-7 שנים, הפער בין המינים קופץ לכ-13%. בעוד שעורכי דין גברים מרוויחים בממוצע 15,608 שקל ברוטו בחודש, הנשים באותם ותק והיקף משרה מרוויחות בממוצע 13,851 שקל בלבד.

עוד הראו ממצאי הסקר כי ככל שהוותק גדל, כך גדלים גם פערי השכר בין המינים. כשמדובר בוותק של 7-20 שנים, הפער בשכר בין עורכות דין לעורכי דין גברים מזנק לכ-31%. הגברים מרוויחים בממוצע 28,791 שקל ברוטו בחודש, ואילו הנשים באותם ותק והיקף משרה מרוויחות בממוצע 21,984 שקל בלבד.