עדיין מבולבלים? זה כל מה שאנחנו יודעים על נגיף הקורונה עד כה

האם אפשר להידבק שוב אחרי שעברתי את המחלה? האם זה נכון שאסור לצרוך אדוויל ונורופן? מה קצב התפשטות? האם מסיכות פנים עוזרות בכלל? וכמה חיסונים נמצאים בפיתוח? – כל השאלות החשובות שכדאי לכם להיות בקיאים בהן

מדענים ועובדי בריאות הציבור לומדים יותר ויותר על נגיף הקורונה החדש שמאחורי המגיפה שאנחנו בעיצומה או בתחילתה. המחלה שהוא גורם נקראת קוביד-19. אנחנו מעדכנים את השאלות והתשובות שלנו בקביעות כדי לכלול את הממצאים. הנה מה שאנחנו יודעים עד כה על המחלה, וכל הדרכים בהן תוכלו למזער את הסיכון שלכם.

מהם התסמינים של קוביד-19?

הנגיף מזהם את אזור הנשימה התחתון. החולים מפתחים תחילה חום, שיעול וכאבים, שיכולים להתקדם לקוצר נשימה וסיבוכים מדלקת ריאות. מבין 56,000 חולים בסין, ל-87.9% היה חום, ל-67.7% שיעול יבש, 38.1% חשו עייפות ו-18.6% חשו קוצר נשימה. תסמינים פחות נפוצים אחרים כללו כאב גרון, כאב ראש, כאבים, ההצטננות, הקאה, שלשול וגודש באף.

כמה חולים חשים רק סיבוכים קלים, ואחרים נדבקים אך לא מרגישים חולים. יש שמרגישים חולים קל כמה ימים, ואז מפתחים תסמינים חמורים יותר של דלקת ריאות.

המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בממשל הפדרלי בארה"ב, CDC, אומרים שאנשים עם תסמינים חמורים צריכים לחפש מיד טיפול רפואי. התסמינים הללו כוללים:

  • קושי בנשימה או קוצר נשימה
  • כאב מתמשך או לחץ בחזה
  • שפתיים או פנים בגוון כחול

כמה אני צריך לדאוג?

רוב הנגועים יחלו רק בצורה מתונה, לפי הנתונים. אבל "מתון" יכול להיות כל דבר מחום, שיעול וכאבים עד דלקת ריאות, ולכן לא צריך לזלזל בזה. בכל מקרה צריך לבודד אותך.

אם לא תידבק תגן גם על הסובבים אותך, כולל בני משפחה מבוגרים יותר או כל מי שאתה מכיר עם מחלות לב או סוכרת, שמגדילות את הסיכוי למחלה חמורה.

מבין 44,672 מקרים בסין, ל-81% היו תסמינים קלים, 13.8% היו חולים קשים ו-4.7% היו חולים במצב קריטי. כל המתים היו תחילה במצב קריטי.

אנשי בריאות הציבור מנסים לקבוע כמה אנשים נפגעו, כולל אלו שכלל לא חלו. הם רוצים לבלום את הנגיף כי השפעותיו עדיין לא ידועות במלואן. בנוסף, נגיפים חדשים יכולים לעבור מוטציה, ולהיות תוקפניים יותר בהתפשטותם בקהילה.

אני שומר על ריחוק חברתי ומרגיש טוב. האם אני לא בסכנה?

הנגיף החדש מתפשט בערים רבות, וכל עוד הוא מתפשט בקצב הזה, יש סיכון להידבק בו. יתכן שלא יהיו לך תסמינים מיד. אנשים חולים בין יומיים ל-14 יום אחרי ההידבקות, או בממוצע אחרי 5 ימים, לפי רוב האומדנים.

תרופה רגילה נגד צינון ללא מרשם יכלה לעזור?

מומחים אומרים שהיא עוזרת בהשתלטות על תסמינים, וזהו הטיפול העיקרי בנגיף החדש, אבל זו לא תרופה למחלה, והיא לא תמנע ממך להדביק אחרים.

שמעתי שאסור לקחת אדוויל/נורופן. זה נכון?

יש דיווחים ששימוש במשככי כאבים אנטי-דלקתיים שאינם סטרואידיים, שמכילים רכיבים כמו ibuprofen, עלולים להחמיר זיהומי קוביד-19. התרופות הללו מפחיתות את הדלקות בגוף שיתכן שיש בהן צורך כדי להילחם בזיהום. ארגון הבריאות העולמי לא ממליץ שלא להשתמש בהן. הוא לא ראה ראיות לאפקט שלילי בחולים משימוש באדוויל, מעבר לתופעות הלוואי הרגילות. הוא מתייעץ בנושא זה עם רופאים שמטפלים בחולי קורונה.

יש בדיקה?

כן, יש בדיקות אבחון שאפשר לקבל דרך רופא או בית חולים, שהן הדרך היחידה לוודא אם לחולה יש קורונה חדש או זיהום אחר. מאות אלפי בני אדם נבדקו בסין ובדרום קוריאה. בארה"ב, הבדיקות הוגבלו על ידי בדיקה שה-CDC פיתחו והגדרת בדיקה צרה.

בדיקות דם נמצאות בפיתוח, והרישוי הוא לבדוק נוגדנים לנגיף כדי לקבוע כמה אנשים נדבקו. הבדיקה הזו תוכל גם להראות אם אנשים שכבר חלו מחוסנים מהידבקות חוזרת.

מה אם אני צריך לבודד את עצמי?

אם נאמר לך לבודד את עצמך, תצטרך להישאר בבית ולהימנע ממגע עם אחרים במשך 14 יום. השתדל לא לשהות עם אחרים באותו החדר בו זמנית - כך ממליץ שירות הבריאות הלאומי הבריטי. הישאר בחדר מאוורר היטב עם חלון נפתח. לא לחלוק מגבות, חפצים או כלי אוכל עם אחרים, וחשוב לשטוף אותם ביסודיות אחרי השימוש. נקו את השירותים והמשטחים בקביעות. שטפו ידיים לפני ואחרי מגע עם חיות מחמד.

בקשו מבני משפחה או חברים להשיג מוצרי מכולת, תרופות ועוד עבורך. שליחים צריכים להשאיר את המשלוחים על סף דלת הבית.

יש תרופות לטיפול בקורונה?

אין תרופות או חיסונים שמאושרים ספציפית לנגיף החדש, אבל כמעט 40 כאלו בפיתוח או נחקרים. הניסוי הראשון של החיסון הניסיוני של חברת מודרנה לנגיף החל במכון מחקרי הבריאות קייזר פרמננט וושינגטון בסיאטל. השלב הראשון החל מוקדם, אבל ההערכה היא עדיין שניסוי החיסון ידרוש שנה עד שנה וחצי להשלים. כמה יצרני חיסונים אחרים מפתחים מוצרים נגד הנגיף.

שני ניסויים קליניים בסין ואחד בארה"ב מעריכים את remdesivir, תרופה נגד נגיפים של חברת גלעד סיינסז, שנבדקה גם לטיפול באבולה. תרופה למלריה, הידרוקסיכלורוקין, נחשבת לטיפול אפשרי, איך אין הוכחה מדעית שהיא פועלת.

מי נמצא בקבוצת הסיכון הגדולה ביותר?

מבוגרים בכל גיל נדבקו, אך הסיכון למחלה חמורה ומוות הוא הגבוה ביותר בין מבוגרים יותר ואלו עם מחלות כמו מחלות לב, מחלות ריאה כרוניות, סרטן וסוכרת. רוב 1,023 בני האדם שמותם נכלל במחקר של המרכז הסיני לבקרת מחלות היו בני 60 ויותר, והיו להם מחלות אחרות. חולים רבים שמתו התקבלו בבתי החולים רק כשהמחלה הייתה כבר מתקדמת. מרחק רחב בסין חשף שיעור תמותה של 14.8% בין בני 80 ויותר ו-8% בין בני 70-79 לעומת 2.3% בכל האוכלוסייה שנבדקה.

האם ילדים נמצאים בסכנה?

מעט מאד ילדים אובחנו עם קוביד-19, אבל זה עלול להשתנות. מבין הילדים שננגעו בסין, רק שיעור קטן היו חולים קשה, לפי ארגון הבריאות העולמי. המחלה קלה בין בני עשרה וצעירים, אך כמה מהם מתו. מבין 121 חולים אמריקאים שהתקבלו ליחידות טיפול נמרץ, 12% היו בני 20-44.

איך הנגיף מתפשט בין בני אדם?

באמצעות "טיפות נשימה" שפולט אדם נגוע כשהוא מדבר, משתעל או מתעטש, לפי ארגון הבריאות העולמי. הטיפות מתפזרות באוויר ויכולות לנחות על פיו או אפו של אדם אחר, או להישאף לריאות ולהדביק אותו. הטיפות יכולות גם להתיישב על משטחים סמוכים כמו שולחן, דלפק או ידית דלת, ולשרוד זמן-מה. אדם יכול להידבק על ידי נגיעה במשטח הנגוע, ואחר כך נגיעה בפיו, אפו או עיניו.

טיפות נשימה הן כבדות ואינן נעות רחוק באוויר, ולכן מומלץ לשמור על ריחוק של 2 מטר מאנשים אחרים. המדענים חוקרים גם אם הנגיף החדש יכול להתפשט דרך השתן או הצואה. בדיקות גילו את הנגיף בדרכי העיכול של כמה חולים.

כמה זמן יכול הנגיף לשרוד על משטחים?

עד 72 שעות על משטחים פלסטיים או פלדת אל-חלד, עד 24 שעות על קרטונים ועד 4 שעות על נחושת, לפי מחקר בג'ורנל הרפואי של ניו אינגלנד של הממשל האמריקאי ואקדמאים. אבל הן מתפוררות במהירות, אמר וינסנט מונסטר, וירולוג במכן הלאומי לאלרגיות ולמחלות מדבקות, שהוביל את המחקר.

המחקר הראה גם שהנגף יכול לשרוד בטיפות קטנות, תרסיסי אוויר, כשלוש שעות, אם כי הוא נחלש תוך כדי. הטיפות הללו קטנות מספיק כדי להישאר בתלויות באוויר כחצי שעה עד שעה, תלוי בזרימת האוויר.

נקו את השולחנות, המשטחים, הידיות ועוד פריטים שנוגעים בהם לעיתים תכופות. מגבוני נייר מחטאים וחומרי ניקוי רגילים הורגים את הנגיף.

מסכות פנים יכולות להגן עליי מפני הנגיף?

מומחי בריאות ויצרני מסכות אומרים שרק מסכה נושמת מסוג 95N בשימוש נכון יכולה להגן מפני הנגיף. ה-CDC אומרים שאין צורך במסכה אלא אם מטפלים באדם שחלה. בנוסף, מלאי המסכות מצומצם, וצריך לשמור אותו לעובדי הבריאות והמטפלים.

מה עוד אני יכול לעשות כדי להגן על עצמי?

הדבר החשוב ביותר הוא לשטוף ידיים לעיתים תכופות, לפחות 20 שניות בכל פעם. במשרד, בחזרה הביתה, לפני האוכל וכשאתה נוגע במשטחים. אפשר להשתמש גם במחטא ידיים שמכיל לפחות 60% אלכוהול. אל תיגע בעיניים, באף או בפה. נגב חפצים ומשטחיים בחומר ניקוי ביתי. שמור על מרחק מחולים. הישאר במרחק 2 מטר מאחרים.

כדאי לאגור עוד תרופות מרשם שלך, מוצרי ניקוי וחיטוי ומעט מצרכים לשהות ממושכת בבית, כמו שימורי שעועית, אורז ופסטה ומשקאות, וגם קוטלי כאבים ותרופות להורדת חום.

מה אנחנו יודעים על המדע שמאחורי הנגיף החדש

קודם כל, מה הוא נגיף קורונה?

הנגיף שייך למפחת נגיפים שידועה כנגיפי קורונה, בגלל היתדות דמויות הכתר שעל משטחיהם. הם מדביקים בעיקר עטלפים, חזירים ויונקים קטנים. הם עוברים בקלות מוטציות ויכולים לעבור מבעלי חיים לבני אדם, ובין בני אדם. בשנים האחרונות הם ממלאים תפקיד מרכזי יותר במחלות מדבקות ברחבי העולם.

שבעה זנים ידועים מדביקים בני אדם, כולל הנגף החדש הנוכחי, וגורמים מחלה בדרכי הנשימה התחתונות. ארבעה מהזנים הלו גורמים להצטננות רגילה. שני אחרים, לעומת זאת, הם בין הקטלניים ביותר: סארס (תסמונת הנשימה החמורה האקוטית) ותסמונת הנשימה המזרח תיכונית (MERS).

הנגיף החדש נקרא תסמונת נשימה אקוטית קורונה 2, או סארס קוב-2. המחלה שהוא גורם נקראת קוביד-19 (המספר הוא שנת 2019, שבה היא התגלתה).

כמה קטלני הנגיף?

שיעור התמותה העולמי נע בין 2% ל-4% ויותר, לפי נתוני ההידבקויות והמתים היומיים. השיעור האמיתי ייוודע רק אחרי שמומחי המגיפות יוכלו לקבוע את המכנה, כלומר כמה אנשים נדבקו בפועל. המספר הזה יכלול אנשים שמעולם לא היו להם תסמינים, או שחשו כמו בשפעת רגילה ולא נבדקו לקורונה.

שיעור התמותה משתנה מאזור לאזור, לפי דו"ח של משלחת מומחים בינלאומית שארגון הבריאות שיגר לסין. בשבועות הראשונים בווחאן, הוא היה 5.8%. באזורים אחרים בסין, שהיה להם יותר זמן להיערך לטיפול בבני אדם, הוא היה 0.7%.

שיעור התמותה הכולל יכול להיות נמוך מ-1%, לפי כמה מומחים בארה"ב, במידה שמספר מקרי המחלה ללא תסמינים או עם תסמינים קלים יהיה גדול פי כמה ממספר המקרים המאומתים. זה עדיין קטלני בהרבה מהשפעת העונתית, עם שיעור תמותה של כ-0.1%.

קוביד-19 נראית פחות קטלנית מסארס, שהתפרץ בסין ב-2002 והתפשט בעולם ב-2003. סארס הרג כ-10% מהאנשים שהוא הדביק. קוביד-19 גם הרבה פחות קטלני ממרס או אבולה, אבל הוא מתפשט מאדם לאדם קל יותר בהשוואה לסארס, לפי כמה מחקרים ומודלים.

באיזו קצב הוא מתפשט?

מומחי מודלים של מחלות מעריכים שבממוצע, כל אדם נגוע מעביר את הנגיף לעוד 2.6 בני אדם, אם כי הטווח הוא 1.5 ע 3.5 בני אדם. השיעורים הללו גבוהים בהשוואה לכמה נגיפי שפעת רגילה. חלקם נמוכים בהשוואה לסארס, והם נמוכים בהרבה בהשוואה לחצבת, שבה אדם נגוע אחד יכול להעביר את המחלה ל-12-18 בני אדם.

האומדנים הללו הם ראשוניים, ואפשר להנמיך אותם על ידי אמצעי הריחוק החברתי והניקוי.

יש דיון בשאלה באיזו קלות הנגיף מועבר. משלחת המומחים מטעם ארגון הבריאות העולמי לסין דיווחה שההידבקות התרחשה בעיקר בין שני משפחה. התפרצויות אחרות הצביעו על דפוס התפשטות פתוח יותר.

לפי רוב האומדנים, המחלה מופיעה יומיים עד 14 יום אחרי ההידבקות. דו"ח אחד תיאר מקרה של 27 יום אחרי ההידבקות. מחקר של חוקרים באוניברסיטת ג'ונס הופקינס (בולטימור) מצא שתגופת הדגירה החציונית של נגיף היא 5.1 ימים. 97.5% מהנדבקים יפתחו תסמינים בתוך 11.5 ימים.

אפשר להידבק שוב אחרי שעברתי את המחלה?

עדיין לא ידוע. לעיתים אדם חסין למחלה אחר הידבקות, אבל לא תמיד. בדיקות הדם שמגלות כמה נוגדנים יש בגופם של חולים שהבריאו יכולות לפתור אולי על התעלומה הזו.

אפשר להידבק ממישהו שעדיין לא פיתח תסמינים?

כמה מחקרים מראים שאנשים ללא תסמינים, או עם תסמינים מוקדמים או קלים יכולים להעביר את הנגיף לאחרים. המדענים אומרים שהעברה כזו עלולה להיות שכיחה, והסבר אפשרי להתפשטות המהירה. בכל מקרה, מומלץ מרחק של 2 מטר מכל אדם בקהילה שבה יש התפרצות.

מהיכן הגיע הנגיף הקורונה החדש?

כנראה מעטלפים, אומרים מדענים. לא יודע היכן או איך בדיוק הוא הועבר לבני אדם. נגיפים מעטלפים מדביקים במקרים רבים יונקים אחרים ואחר כך עוברים מוטציה כדי לעבור לבני אדם. לפי השערה אחת, החיה ששימשה המתווכת להעברה היתה אולי פנגולין, יונק קטן שנמכר בשוקי חיות בר, שבשרו נחשב טעים וקשקשים מכסים את גופו.

מומחי בריאת מאמינים שההתפרצות החלה בשוק החיות ופירות הים הגדול בווחאן שבסין. מ-41 המקרים הראשונים, ל-27 היתה חשיפה לשוק הזה, לפי דיווח במגזין לאנסט. אבל שלושה מארבעת הנגועים הראשונים, ב-1 בדצמבר וב-10 בדצמבר, דיווחו שלא היה להם כל קשר לשוק.

מחקר בג'ורנל הרפואי של ניו אינגלנד מצא ש-55% מהחולים בווהאן שחלו לפני 1 בינואר היו במגע עם השוק, לעומת 8.6% מהחולים אחרי התאריך זהה. יידרש עוד זמן לאיתור המקור המדויק.

האם הנגיף עובר מוטציות, שיהפכו אותו למדבק עוד יותר?

הנגיף עבר כמה שינויים גנטיים, כפי שנגיפי נשימה נוטים לעבור, אך הם לא הפכו אותו לקטלני או מדבק יותר, אומרים מומחים.