מה יישאר פתוח, למי מותר לצאת ולאן: "גלובס" עושה סדר בהנחיות החדשות

האם מותר לצאת מהבית כדי לבצע פעילות גופנית או אפילו סתם כדי לנשום אוויר, מה לגבי הצטיידות במזון ובתרופות, האם התחבורה הציבורית והמשלוחים יוסיפו לפעול, ומי יאכוף את המגבלות וכיצד? • יועמ"ש משרד הבריאות עו"ד אורי שוורץ: "אנחנו רוצים לשדר לציבור מסר לגבי עד כמה המצב רציני"

משטרת ישראל בפעילות לאכיפת צו בריאות / צילום: דוברות המשטרה
משטרת ישראל בפעילות לאכיפת צו בריאות / צילום: דוברות המשטרה

הממשלה אישרה היום (ד') הגבלות תנועה נוספות שייכנסו לתוקף הערב, במטרה לצמצם את סכנת ההתפשטות של נגיף הקורונה. השינויים המרכזיים הם הטלת מגבלות נוספות על היכולת של הציבור לצאת מן הבית. ביטול של כמה מהחלופות - תפילה כבר לא תתקיים בבית כנסת אלא רק בשטח פתוח וקבוצות של עשרה, ביטול האפשרות לפעילויות ספורט, הגבלה משמעותית על התחבורה הציבורית, מעבר מסיבי ודחיפה של הציבור לרכישה מקוונת. בנוסף, תוקנו הוראות בנוגע לילדים להורים גרושים ומתן אפשרות לעובדים בעבודות חיוניות להשאיר את הילדים במסגרות. מה יישאר פתוח, למי מותר לצאת לעבודה, ומה לגבי פעילות גופנית? "גלובס" עושה סדר, ועו"ד אורי שוורץ, יועמ"ש משרד הבריאות, עונה על השאלות המתעוררות בשל השינויים.

● האם מותר לצאת מהבית כדי לבצע פעילות גופנית או אפילו סתם כדי לנשום אוויר?

בנושא זה ההגבלות הוחמרו מאוד. אם לפי ההנחיות הקודמות מותר היה לבצע פעילות גופנית בחוץ, כעת היציאה מהבית תוגבל לאדם יחיד או אנשים המתגוררים באותו הבית, לכל היותר למרחק של מאה מטרים מביתם. בנוסף, מותרת העברה של קטין שההורה האחראי עליו נדרש לצאת לצורך חיוני ואין במקום המגורים אחראי שניתן להשאיר את הקטין בהשגחתו. מעבר לתקנות האמורות, משרד הבריאות מבקש מאוכלוסיית בני ה-60 ומעלה, בדגש על קשישים ואוכלוסיות בסיכון, להישאר בבתים ולא להסתכן ביציאה למרחב.

לגבי השאלה אם ניתן ללכת לפארק הסמוך לבית, אמר שוורץ כי "אם הוא מצוי 100 מטרים מהבית, כן".

● מה לגבי הצטיידות במזון ובתרופות?

חנויות מזון ותרופות יישארו פתוחות, והיציאה מהבית תותר למטרת הצטיידות. ניתן יהיה לצאת מהבית גם לקבלת טיפול רפואי או תרומת דם, ובאם ישנו צורך לסייע לאדם אחר עם קושי או מצוקה.

● האם מותר להגיע לרופא משפחה?

עו"ד שוורץ אמר כי "אנחנו בוחנים את העניין, והחלטנו בשלב זה לא להגביל. אנחנו שוקלים להטיל מגבלות על הטיפולים הרפואיים שניתן לתת בתקופה הזו. למשל - ניתוחים לא הכרחיים דוגמת ניתוחים פלסטיים. ניתוחים לא הכרחיים יכולים גם להסתיים באשפוז בבית חולים, וכל מיטה יקרה כרגע".

● האם שעות הפעילות של חנויות לממכר מזון יתארכו?

עו"ד שוורץ הסביר כי "זה לא בסמכות משרד הבריאות ומדובר בהחלטה של החנויות עצמן".

● מה לגבי בתי כנסת?

בתי הכנסת ייסגרו, אך תותר תפילה במקום פתוח. כמוכן, יציאה מהבית תותר לחתונה, הלוויה או ברית, ככל שהפעילות מתקיימת במקום פתוח ומספר המשתתפים בו אינו עולה על 10. על האנשים בפעילויות אלו לשמור על מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם. בנוסף, תותר יציאה של אישה לטבילה במקווה, בתיאום מראש של מועד ההגעה.

חתונות ובריתות לא תמיד מתקיימות באוויר הפתוח. כמה אנשים יכולים להיות בכל אירוע?

"בתפילה לא יותר לשתף יותר מעשרה אנשים. גם חתונות ובריתות יאלצו להצטמצם - יש אי בהירות עדיין לגבי מה שהוחלט בישיבת הממשלה, ואנחנו לא יודעים עדיין לומר מה תהיה המגבלה, כאשר בחתונות נדרשים למשל עשרה גברים למניין", הסביר עו"ד שוורץ.

בניגוד לתפילות של 10 אנשים, למה אי אפשר לעשות ספורט, עשרה אנשים, במרחק של 2 מטרים אחד מהשני?

"זו נקודה רגישה, מאד הצטערתי לשמוע על עניין הספורט. הכלל הגורף הוא לצמצם, לצמצם, לצמצם. הרבה פעמים אנשים מתרחקים מהבית כשהם עושים ספורט, קשה להם לשמור על מרחק מאנשים אחרים שנמצאים בסביבה, ועלולות להיווצר התקהלויות. בתפילות אנשים הם סטטיים יותר ואפשר לשמור על מרווח של 2 מטרים. סגירת בתי הכנסת היא מגבלה משמעותית. תפילה היא אחת הנסיבות שהממשלה החליטה להחריג".

האם קבוצה של עשרה אנשים יכולים לעשות יוגה, למשל, ליד הבית במרווח של 2 מטרים אחד מהשני?

"לא מותרת התקהלות בשלב הזה בשום מקרה, מלבד המקרים שהוגדרו. כלומר, זה אסור".

● הישיבה במסעדות אסורה, אבל מה עם משלוחים ואיסוף עצמי?

משלוחי האוכל יימשכו בשלב זה אך אפשרות האיסוף העצמי תיאסר. השליחים יחויבו להשאיר את ההזמנה מחוץ לדלת ולא לבוא במגע עם המזמין.

● אילו שינויים חלו בנוגע ליציאה לעבודה?

בנושא זה אין הגבלות חדשות. מקומות העבודה יישארו פתוחים תחת מגבלות, אבל מקומות העבודה ייאלצו לחייב את הבאים בשעריהם למדוד חום טרם כניסתם, ולוודא שחום הגוף איננו עולה על 38 מעלות צלזיוס. במקומות עבודה שמוגדרים חיוניים, העבודה תימשך כרגיל.

● אילו שירותים מורשים להמשיך לפעול?

יורשו לפעול שירותי משלוחים למזון, עיתונים וכן שירותים חיוניים לתחזוקת הבית, מוצרי חשמל, מוצרי ושירותי תקשורת ואביזרים רפואיים. מכירה מקוונת עם משלוח מותרת לכל סוגי המוצרים, וכאמור - על השליח להניח את המשלוח מחוץ לפתח בית המגורים.

● האם חנויות בגדים ממשיכות לפעול?

"בחנויות מקוונות ניתן להזמין הכל - לרבות בגדים. החנויות הפיזיות ייסגרו", ציין עו"ד שוורץ.

● האם לילדים להורים גרושים מותר לעבור בין שני הבתים?

מותרת העברה של קטין, שהוריו חיים בנפרד, מביתו של הורה אחד לביתו של ההורה השני.

● האם בני זוג שלא גרים באותו הבית, יכולים לעבור בין הבתים?

"בני זוג שלא גרים באותו בית - לא יכולים להתראות. כל אחד צריך להיות בבית שלו", אמר עו"ד שוורץ.

● מה לגבי חיות המחמד?

יציאה לטיול עם חיית המחמד מותרת. שירותי הרפואה הווטרינרים ימשיכו לפעול שכן הם שירותים חיוניים, וחנויות המזון לבעלי החיים ימשיכו לפעול במתכונת של משלוחים.

"כמובן שאפשר להוציא את הכלב לטיול, במרחק של עד 100 מטרים", אמר עו"ד שוורץ. "רכישת מזון לבעלי חיים תותר במשלוחים, ובמידת הצורך גם טיפול רפואי יתאפשר, שכן השירותים הווטרינריים הינם שירותים חיוניים".

● מה יקרה לתחבורה הציבורית?

התחבורה הציבורית תצומצם מאוד, לכדי 25% מפעילותה הנוכחית, כך שתאפשר רק לעובדים חיוניים להגיע לעבודתם. הממשלה קוראת לציבור שלא להשתמש בה אלא אם אין שום ברירה אחרת, ורק למטרות שלשמן קיים היתר יציאה מהבית בהתאם לתקנות החדשות. מוניות ימשיכו לפעול, אך הנסיעה בהן תוגבל לנוסע אחד בלבד אלא במקרים שבהם נדרש ליווי לטיפול רפואי. בכל מקרה הנוסעים יחויבו לשבת במושב האחורי ולפתוח חלונות. גם הסעות לעובדים במקומות עבודה שמוגדרים חיוניים יורשו לפעול.

לגבי אלו קווים יפעלו, אמר עו"ד שוורץ כי  "התקנות מסמיכות את שר התחבורה לקבוע את ההוראות בנושא הזה. התקנות ייכנסו לתוקף אחר הצהריים ובסמוך יצומצמו הקווים".

● האם נהיה זכאים להחזר כספי על סכום החופשי-חודשי שנטען על כרטיס הרב-קו?

לפי הרשות לתחבורה ציבורית, "חוזי החופשי-החודשי נרכשו בתחילת החודש והשימוש נעשה בהם עד לאמצע החודש. נושא הפיצוי טרם נידון, והוא יעלה לדיון בתום המשבר כחלק ממדיניות הממשלה הכוללת. כך נכון הדבר גם לגבי סטודנטים שרכשו מנויים סמסטריאליים ושנתיים. ציבור הנוסעים נדרש להתאזר בסבלנות, ולא להשתמש בימים אלו בתחבורה הציבורית שלא לצורך. בהמשך תצא הודעה לציבור על ההחלטות בנושא רוכשי המינויים התקופתיים בכרטיס הרב-קו, על כן אנו מבקשים שלא להגיע לעמדות השירות על מנת לקבל פיצוי".

● מותר להמשיך ללכת לעבודה?

ההנחיות לגבי הליכה לעבודה נותרו בעינן. זולת מקומות עבודה שמוגדרים חיוניים, רק 30% מהעובדים רשאים להגיע למקום העבודה. במשרד הבריאות ממליצים לאפשר עבודה מהבית ככל האפשר. על המעסיק לצייד את עובדיו באישור העסקה הכולל את שם המעסיק, מספר הח.פ, מען המעסיק, מען מקום העבודה, שם העובד ומספר זהותו, שעות העבודה ומקום ביצוען.

"כרגע, למיטב הבנתי אין מגבלה נוספת על מקומות עבודה, אבל התקנות האלו ייבחנו בקרוב שוב", הסביר עו"ד שוורץ. "המטרה היא לצמצם יציאה של אנשים מהבית רק למטרות הכרחיות".

● התנדבות לצרכים חיוניים, כמו חלוקת מזון לקשישים, מותרת?

"כשהגדרנו עבודה, כללנו גם התנדבות, ולכן היא מותרת בשלב הזה", ציין עו"ד שוורץ.

● מי יאכוף את המגבלות וכיצד?

המשטרה היא זו שתוודא שההנחיות נאכפות באמצעות מתן קנסות ובמקרים חריגים אף באמצעות מאסר של עד שישה חודשים. בנוסף, פקחים עירוניים יוכלו גם כן לאכוף סגירה של בתי עסק שיפרו את הנחיות משרד הבריאות.

"בסיבוב הקודם הסעיף היחיד שהוגדר כעבירה פלילית הוא סגירת העסקים, כעת גם היציאה מהבית שלא לפי ההגבלות הינה עבירה. האכיפה היא לא מטרה בפני עצמה. אנחנו רוצים לשדר לציבור מסר לגבי עד כמה המצב רציני ולהסביר שהם צריכים להישמע להוראות", הבהיר עו"ד שוורץ. "אף אחד לא יחטוף קנס על זה שהוא היה 150 מטר מהבית. המרחק הזה נועד לסמן גבולות גזרה. אם ימצאו אותך במרחק גדול מהבית, תקבל קנס". 

● בתי המשפט והכנסת יוכפפו גם הם למגבלות החדשות?

לא. הכללים החדשים לא יחולו על משכן הכנסת ועל בתי המשפט, והליכים משפטיים ימשיכו להתקיים.

● האם מותר להפגין?

כן, אך יש לשמור על מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם.

● האם אדם שצריך לעבור דירה יכול לעשות את זה כעת?

עו"ד שוורץ: "לא, זו לא אחת המגבלות שאפשרנו. מובילים נכנסים ויוצאים מבית לבית וזה לא משהו שאפשרי כרגע".

● האם ניתן יהיה לחגוג את חג הפסח?

"אנשים יצטרכו לבלות את חג הפסח עם המשפחה הגרעינית המצומצמת שלהם, ויש אנשים שיאלצו לבלות את חג הפסח לבד. המגבלות על נסיעה של שני אנשים ברכב תקפות גם במקרה הזה", אמר עו"ד שוורץ.

● עד מתי ההגבלות החמורות יישארו בתוקפן?

נכון לעכשיו התקנות הללו בתוקף למשך שבעה ימים. 

האם הצו עשוי להתארך לאחר תפוגתו בעוד שבוע?

עו"ד שוורץ אמר כי "זה לא יהיה הימור פרוע מדי לחשוב שהזמן הזה לא יספיק ושהצו יתארך. נבדוק את עצמנו בכל שבעה ימים, כדי להחליט האם צריך להחמיר או להקל. עוצמת הפגיעה בזכויות אדם, מחייבת אותנו לבדוק את עצמנו בכל זמן קצר".

האם מופעל מצד ליצמן לחץ שאיננו נסמך של שיקולים רפואיים מקצועיים, ובכך מתקבלות החלטות שמנוגדות לאינטרס הרפואי?

"יעקב ליצמן הוא שר הבריאות. בתור שר הבריאות הוא מופקד על מדיניות המשרד ותפקידו הוא להיות מעורב. הדיאלוג שלי מולו הוא מקצועי לחלוטין. הוא רצה להחמיר את הקו עוד לפני כן".