רופאים וחוקרים מבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית שלחו אמש (א') מכתב אל מקבלי ההחלטות בממשלה בעניין ניהול משבר הקורונה, ודרשו מהם "לנהוג בשקיפות באשר לשיקולים העומדים בבסיס הנחיות אלו ולשתף את הציבור בצפי ובתכניות העתידיות".
בפנייתם מתייחסים החותמים לכך שאין מחלוקת לגבי נחיצותם של צעדי הריחוק החברתי והאחריות הרבה המוטלת על מקבלי ההחלטות והקושי בקבלת החלטות הרות גורל, אך טוענים כי "עם זאת, לא ניתן להקל ראש בכך שהצעדים שננקטו הם קיצוניים ובעלי השלכות נרחבות, חברתי, כלכליות ובריאותיות הן בטווח המיידי והן בטווח הרחוק".
היום התפרסמו הערכות של משרד האוצר, לפיהן השבתה כוללת של התעשייה לשלושה חודשים תעלה למשק כ-240 מיליארד שקל, כשהגירעון במקרה של השבתה כוללת לתקופה זו עשוי לעמוד על שיעור שיא של 15.5% מהתוצר. "מהו האומדן לעלייה בקצב התחלואה העומד בבסיס השיקולים להשבתה חלקית או כללית של המשק?", תהו חברי הסגל, בראשם עומד פרופ' יהודה ניומרק. "האם נלקחו בחשבון מודלים שונים הבוחנים משכי סגר שונים וסגר המכוון רק לאוכלוסייה בסיכון (אשר יאפשר חזרה של המשק לתפקוד וצמצום הנזק הכלכלי-חברתי)?".
בימים האחרונים, אנו רואים ברחבי העולם עלייה במספר החולים, העומד כרגע על יותר מ-700 אלף בני אדם. גם בישראל ישנה עליה במספר החולים, וכן מבוצעות בדיקות רבות יותר. בנוסף, לדברי חברי הסגל, "עליה זו מוסברת בחלקה גם בחולים אשר נדבקו בארצות אחרות (בעיקר ארצות הברית)". זאת, בזמן שלא קיים פרסום שקוף לציבור ולמומחים העוסקים בנושא של מדדי תחלואה ממרפאות לניטור התפרצויות (מרפאות זקיף) והתפלגות התחלואה לפי שילוב של חומרה וגיל.
החותמים מדגישים כי הם תומכים בצורה נחרצת בצעדי משרד הבריאות בנושא הריחוק החברתי, וקוראים לציבור להישמע להוראות; "אנו מביעים את תמיכתנו המקצועית בהנחיות לריחוק פיזי וקוראים לציבור לציית להנחיות אלה. צעדים אלו זוכים לתמיכתם של כלל המומחים העולמיים בתחום האפידמיולוגיה של מחלות מדבקות, הסוברים כי צעדים קיצוניים של ריחוק פיזי, כשלב ראשוני, הינם הכרחיים להתמודדות עם המגפה והשלכותיה האפשריות".
"ננצח את הקורונה בשקיפות והעברת מסרים ברורים"
בתקופה האחרונה נשמעה ביקורת כנגד ההתנהלות הממשלתית בנושא, כאשר נטען שאין שיתוף מספק של דעות שונות סביב שולחן מקבלי ההחלטות, כאשר קולותיהם של מומחים המציגים פרספקטיבה שונה, נדחקים. חברי הסגל טוענים במכתבם כי יש חשיבות רבה להרחבת ההתייעצויות בין כל גורמי המקצוע העוסקים במיגור ומניעת התפשטות נגיף הקורונה בארץ, ולשפר את שיתוף האוכלוסייה בהליך קביעת המדיניות, במתן תקווה "במקום בנאומי ההפחדה", גם בכדי לשפר את הציות הציבורי לכללים. "בהתמודדות עם מגפת הקורונה, בשונה ממלחמה, ישנה חשיבות להרחבת מעגל ההתייעצויות המקצועיות ולשיתוף הציבור בתהליך קבלת ההחלטות ובאסטרטגיה הננקטת על מנת לנהל את המשבר הנוכחי. סייעו לצוותים הרפואיים ולציבור להתמודד עם אי-הודאות על ידי שקיפות והעברת מסרים ברורים, המבוססים על נתונים ולא על פחד. רק כך נוכל לנצח את הקורונה, יחד".
שאלה העולה שוב ושוב היא מה תוכנית הפעולה הממשלתית ליציאה מן המשבר, וכמה זמן יצליח הציבור להחזיק כשהוא ספון בביתו בזמן שהפעילות הכלכלית נעצרה ורבים איבדו את עבודתם. "ברור מאליו שלא ניתן יהיה להמשיך אותו ללא הגבלת זמן, לאחר הסרת הסגר צפוי גל הדבקה חדש", ולכן, ממליצים הפונים על "הקמת מערך בדיקות נרחב שיוכל לסייע בהתמודדות עם אתגר זה".
נקודה נוספת העולה מן הדברים היא ביקורת על החלטת הממשלה למנוע מן האזרחים לצאת מביתם לצורך ביצוע פעילות גופנית, שאין כל מחלוקת לגבי נחיצותה ההכרחית לבריאות בני האדם. לדבריהם, אסור לוותר על כך, "ויש לשקול לאפשר יציאה מהבית של למעלה מ-10 דקות לצורך ביצוע פעילות גופנית בלבד".
חברי הסגל הביעו דאגה מכך שמשרד הבריאות מתמקד כעת באיום בריאותי אחד בלבד, כאשר ישנן סכנות בריאותיות נוספות הנשקפות לציבור, והן מסוכנות לא פחות ממנו ודורשות התייחסות רציפה. "אנו מבקשים שתדגישו לציבור את חשיבות הפנייה לטיפול רפואי אם ישנם תסמינים הדורשים התייחסות רפואית מיידית, כמו תסמיני שבץ או אוטם בשריר הלב. על הציבור לדעת כי הוא נדרש לבצע פעולות רפואיות שגרתיות בזמן, כמו מתן חיסונים וביצוע בדיקות סקירה למחלות קשות. אין לדעת כמה זמן ימשך המשבר ואי-ביצוע פעולות רפואיות חיוניות יכול לעלות בחיים נוספים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.