האיחוד האירופי מגיב למהלך הסיני בהונג קונג: ויזות לאזרחי העיר ואיסור על ייצוא טכנולוגיות רגישות

לאחר שאותת בתחילה כי הוא יימנע מנקיטת צעדים בתגובה לפגיעה בזכויות אדם בהונג קונג, בכירים בבריסל אומרים עכשיו כי אסור שמהלכיה של סין יישארו ללא תגובה • הממשלות בוחנות עתה את הצעדים שהוצעו במפגש שרי החוץ

מפעל רכב של GM בסין. קאמבק במכירות / צילום: Yu fangping, רויטרס
מפעל רכב של GM בסין. קאמבק במכירות / צילום: Yu fangping, רויטרס

האיחוד האירופי והמדינות החברות בו ינקטו פעולה מתואמת בתגובה להידוק השליטה הסינית בהונג קונג, מסר הממונה האירופי על יחסי החוץ אתמול (ב'). מדובר על איסור יצוא טכנולוגיות רגישות להונג קונג, על הרחבת אפשרויות אשרה אירופית לאזרחי העיר ועל עיון מחדש בהסכמי הסגרה.

הצעדים המתוכננים הם אמנם צנועים אך הם מציינים בכל זאת חידוד של התגובה האירופית להטלת חוק הביטחון הלאומי הסיני החדש על הונג קונג, ומהווים הוכחה חדשה לגישה הנוקשה יותר כלפי בייג'ינג באיחוד האירופי. בכך מצטרפת אירופה למדינות המערב שהגבירו את לחציהן על סין, הן על רקע ההתנהלות בהונג קונג והן בגלל היחס של הממשל הסיני במיעוט המוסלמי האויגורי בצפון־מערב המדינה.

הקונגרס האמריקאי העביר החודש חוק עיצומים, שמעניש בנקים שעושים עסקים עם אנשים שהיו מעורבים בדיכוי של הונג קונג. במקביל ארה"ב החלה לשחוק את מעמד הסחר המיוחד של הונג קונג ולהגביל יצוא ביטחוני אליה. בריטניה הקלה על מיליונים בכוח מתושבי הונג קונג להיכנס אליה ולבסוף לבקש אזרחות. אוסטרליה שוקלת לאמץ מהלך דומה.

צרפת וגרמניה דוחפים לתגובה מתואמת

האיחוד האירופי אותת תחילה שהוא יימנע מנקיטת אמצעים ספציפיים בתגובה להידוק הפיקוח הסיני על הונג קונג, אך בשבועות האחרונים אמרו בכירים בבריסל שאסור שמהלכיה של סין יישארו ללא תגובה.

צרפת וגרמניה, המעצמות של האיחוד, דחפו לתגובה מתואמת במפגש שנערך ביום שני. עם זאת, לפי שעה לא נשקלים כל עיצומים ספציפיים נגד סין העממית עצמה בנושא הונג קונג.

דיפלומטים אירופים אמרו שהם מקווים להודיע על סדרת צעדים בשבוע הבא, אם תהיה לכך הסכמה מקיר לקיר באיחוד. בעבר, כמה מדינות כמו הונגריה התנגדו לצעדים נוקשים יותר נגד סין.

לנציגי סין בבריסל לא הייתה אתמול תגובה רשמית להודעת האיחוד האירופי, אך הם חזרו על עמדתם שלפיה האיחוד צריך לכבד את ענייני הפנים של סין.

הפרת ההתחייבות הבינלאומית של סין

פקידים אירופים אומרים שמהלכי סין בהונג קונג מפרים את ההתחייבויות הבינלאומיות של סין במסגרת ההסכמים שלה עם בריטניה, שסללו את הדרך להחזרת הונג קונג לריבונות סין ב־1997.

בתום כנס שרי החוץ של מדינות האיחוד בבריסל ביום שני, הנציב האירופי לענייני חוץ, ג'וזף בורל, אמר ש"ההחלטות הדרקוניות מאד" של סין באכיפת חוק הביטחון הלאומי שלה על הונג קונג פגעו באוטונומיה ובחירויות של העיר הזו ו"תהיה להן בוודאות השלכה על היחסים שלנו עם סין".

בורל אמר עוד כי שרי החוץ האירופים דנו במגוון של אמצעים ברמה הלאומית וברמת האיחוד בתגובה. על חלקם צפויות ממשלות לאומיות באיחוד האירופי להכריז בימים הקרובים. בין הצעדים שנשקלו במפגש אתמול היו איסור על יצוא טכנולוגיות שיוכלו לשמש את משטרת הונג קונג ורשויות אחרות, בדיקת הסכמי ההסגרה והייעוץ לנסיעות לעיר לאור אכיפת חוק הביטחון הלאומי הסיני, והרחבה של אפשרויות האשרה האירופית לתושבי הונג קונג.

"חשוב שסין תישאר נאמנה להתחייבויות בינלאומיות שלה, והעקרון של 'מדינה אחת, שתי שיטות' יישמר, כולל זכויות אזרח", אמר שר החוץ הגרמני הייקו מאס. הוא הוסיף ש"צריכה להיות לזה השלכה על יצוא נשק, כולל מוצרים לשימוש אזרחי וצבאי. אנחנו רוצים גם לטפל בשאלה של איך לאפשר נסיעות של סינים תושבי הונג קונג לאירופה, ואיך לתמוך בעבודה של מדענים, חוקרים, עיתונאים ואמנים שיש להם בעיות שם, כולל תוכניות של מלגות וכניסה מאורגנת".

הפרלמנט האירופי המליץ בשנה שעברה על הפסקת יצוא של גז מדמיע וכדורי גומי להונג קונג, וארה"ב אימצה איסור דומה בנובמבר שעבר.

אירופה לא רוצה מלחמת סחר

דוברים אירופים אמרו בשבועות האחרונים שהם יבחנו גם דרכים שישפיעו על מעמדה של הונג קונג כמרכז פיננסי גדול ושער כניסה למסחר עם סין. המעמד הזה נשען על האוטונומיה והחירויות שמעוגנים בהסכם הבריטי־סיני ל"מדינה אחת (סין), שתי שיטות " מ-1997.

סין דחתה בתקיפות את מה שהיא מגדירה כהתערבות זרה בענייניה הפנימיים, ואיימה בצעדי גומלין נגד בריטניה וארה"ב בנושא הגבלת יצוא הנשק. גם היחסים שלה עם האיחוד האירופי הפכו למתוחים יותר בחודשים האחרונים, עם ויכוחים על אופן הטיפול במגפת הקורונה, בהונג קונג ועל תנאי סחר הוגנים יותר בשוק הסיני.

דוברים אירופים אמנם מדגישים שהם לא רוצים להיגרר למלחמות הסחר והמתחים בין ארה"ב וסין, אך בו זמני וושינגטון ובריסל דנות בהידוק תיאום התגובה שלהן לאיומים ולאתגרים הסינים.