שר התקשורת החליט לדחות את הבקשות לביטול ההפרדה המבנית בבזק

שר התקשורת ביקש עוד זמן כדי ללמוד את הנושא • במקביל, הנדל הצהיר שהוא מוכן לשקול הקלות בתחום שיתוף הפעולה של החברות בנות בבזק והבהיר שהוא בוחן שינויים לגבי ביטול הפיצול בין ספק לתשתית באינטרנט

יועז הנדל / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
יועז הנדל / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

משרד התקשורת החליט שלא לבטל את ההפרדה המבנית בחברות בזק ובהוט בעת הזו, ומבקש להמשיך וללמוד את הנושא. כפי שנחשף ב"גלובס", זו גם מסקנת הצוות הבין-משרדי שעסק בנושא ומי שעמד בראשו היה מנכ"ל משרד התקשורת הקודם נתי כהן.

משרד התקשורת מפרסם היום (ד') הודעה רשמית וזאת מפני שהיום הוא המועד האחרון שנתן בג"ץ למדינה להשיב. מועד התשובה המקורי היה לפני חודש ואולם שר התקשורת החדש יועז הנדל ביקש ארכה על מנת ללמוד את הנושא. כעת הנדל משיב כי "לאחר שקיבלתי את ההמלצות אבחן את החלופות בנוגע למדיניות משרד התקשורת בנושא ההפרדה המבנית ואקבל החלטות".

בעניין בזק נמסר כי "הצוות והמשקיפים מצאו כי לא בשלה העת לביטול מוחלט של ההפרדה המבנית בקבוצת בזק, שכן לקבוצת בזק כוח שוק משמעותי ודומיננטיות בשוק התקשורת וכי ביטול ההפרדה המבנית כעת עלול להביא להגדלת כוחה של קבוצת בזק ולפגיעה במתחרותיה. עוד קבע הצוות כי השילוב של קפיצת מדרגה טכנולוגית משמעותית לבזק כמפעיל פנים ארצי בהיקף פריסה נרחב, יחד עם היכולת לנצל את מלוא כוחה ויתרונותיה הייחודיים כתוצאה משילוב כוחות בין החברות השונות בקבוצה, בתוספת היתרון הפיננסי האדיר שעומד לרשותה לעומת הקבוצות האחרות בשוק - עלולים להביא לפגיעה בתחרות המתפתחת ולהביא לפגיעה משמעותית בתועלת הצרכנים בשוק התקשורת".

"יחד עם זאת צוין בהמלצות כי: המשרד אישר לאחרונה לבזק באנדל הפוך ללא פיצול. המשרד אינו מונע מהלכים של התלכדות החברות הבנות בקבוצת בזק ומוכן לשקול צעדים נוספים להגדלת המיזוג של הפעילויות של החברות הבנות (בזק בינלאומי, פלאפון ו-yes), וכן הצוות ממליץ לשר התקשורת לבחון שינוי בהפרדה הקיימת בין שירות התשתית לשירות ה-ISP".

לגבי חברת הוט נמסר מהמשרד כי "לקבוצת הוט מעמד דומיננטי בשוק התקשורת המקנה לה יתרונות תחרותיים. פרט להיותה של הוט שידורים מונופול בשוק הטלוויזיה הרב-ערוצית, מהווה הוט טלקום חלק מדואופול בשוק תשתיות התקשורת הנייחות, המחזיקה בתשתית נייחת עצמאית הנגישה לכ-90% ממשקי הבית. מעמד זה מאפשר לקבוצת הוט יתרונות תחרותיים רבים, לרבות גישה רחבת היקף למנויים ויכולת למנף את כוחה ולהשפיע על שווקי תקשורת נוספים. יחד עם זאת' הצוות סבור כי כוחה של קבוצת הוט אינו שווה ערך לכוחה הדומיננטי של קבוצת בזק בשוק התקשורת, כאמור יתרונה התחרותי של קבוצת הוט נעוץ בהיותה בעלת תשתית נייחת עצמאית בהיקף גדול והיותה מונופול בתחום השידורים, אך עם זאת המאפיינים הטכניים של התשתית, יחד עם העובדה שהחברה לא מחזיקה בתשתית פסיבית בהיקף משמעותי, מקטינים את כוחה של הקבוצה ביחס לכוחה של קבוצת בזק ובפרט בפרישת רשת סיבים אופטיים".

"כאמור, הצוות סבור כי לא בשלה העת לביטול ההפרדה המבנית בקבוצת הוט, אך במקביל לעבודת הצוות, המשרד נקט מהלכים ואיפשר את מתכונת הבאנדל ההפוך לחברה. בתוך כך, הצוות ממליץ לשר התקשורת לבחון את ביטול ההפרדה בין שירות תשתית לשירות ה-ISP ולשקול את האפשרות לתקן את רישיונות החברת כך שיתאפשר להוט שידורים ו/או הוט טלקום להגיש בקשה למשרד לשיווק סל שירותים משותף עם מגזרי הפעילות הסלולר והשיחות הבינלאומיות".

לסיכום, הצוות ממליץ שלא לבטל את ההוראות הקיימות הנוגעות לעניין ההפרדה המבנית בקבוצות בזק והוט בעת הזו, אך מבקש להמשיך ולבחון את הנושא.

מבזק נמסר בתגובה כי "מצער מאוד לגלות שלאחר שנים ארוכות של עבודה, ולאחר עשרות שנים של הפרדות מבניות, מסקנות הצוות לבחינת ההפרדה המבנית הן שמה שהיה הוא שיהיה, וישראל תמשיך להיות המדינה היחידה בעולם המנהיגה רגולציה פוגענית ומיותרת של הפרדות מבניות ופיצולים ביחס לקבוצת בזק, והכל על בסיס ניתוח שגוי של המציאות התחרותית בשוק התקשורת.

"חשוב לזכור שהפגיעה אינה רק בבזק, אלא במיליוני לקוחותיה, והכל ללא טעם ממשי. למרות הכל, בזק תמשיך לקדם את תשתיות התקשורת בישראל ולספק את שירותי התקשורת הטובים והמתקדמים ביותר"

תגובת הוט על החלטת השר: "אנו לומדים את המלצות הצוות הבין-אגפי במשרד התקשורת. על פי הדו"ח ,ההצדקות להטלת מגבלות בעניין הוט, הינן פחותות משמעותית אם בכלל.

"אנו מברכים על נכונות שר התקשורת, וכן על ההמלצות בדו"ח, לנקוט במהלכים הדרושים להפחתת וביטול המגבלות הרגולטוריות, על מנת לקדם תחרות שוויונית לטובת ציבור הצרכנים".