112 יום נדרשו לממשלה כדי להיזכר שכאן משלמים לעסקים בשוטף פלוס

כמעט ארבעה חודשים אחרי תוכנית החילוץ למשק, פתחה רשות המסים את האפשרות בפני עסקים שמקבלים תשלום על שירותים באיחור, לבסס את בקשתם למענק על הכנסות בחודשים מרץ עד יוני

ערן יעקב, רשות המסים / צילום: שלומי יוסף, גלובס
ערן יעקב, רשות המסים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

מעל לחודשיים לאחר שנפתחה האפשרות להגיש בקשות לקבלת "מענק הפעימה השלישית", נכנס לתוקף הפתרון לבעיית "השוטף פלוס" שהוציאה עסקים רבים מזכאות לפיצוי: אתמול (א') פתחה רשות המסים את האפשרות להגיש בקשות למענק לעסקים עבור השתתפות בהוצאות קבועות (עד 400 אלף שקל) לטובת בעלי עסקים המדווחים למע"מ על בסיס מזומן.

חישוב ירידת המחזורים עבור עסקים אלה, יתבסס על ירידת המחזורים בחודשים מרץ עד יוני 2020 בהשוואה לחודשים אלו אשתקד, ולא רק על בסיס החודשים מרץ עד אפריל כפי שהיה במקור כאשר פורסמה תוכנית המענקים.

בשלב זה נפתחה האפשרות לעוסקים שטרם הגישו בקשה למענק. כ-95 אלף העסקים שכבר הגישו את בקשתם (שאושרה, נדחתה או בבדיקה) ידרשו להמתין לפני שיוכלו להגיש תיקון לבקשתם המקורית, אשר עשוי לזכות את חלקם במענק גבוה יותר.

מדובר בפתרון לבעיה אותה חשף "גלובס", הנוגעת למסורת התשלומים המפוקפקת המכונה "שוטף פלוס", במסגרתה עסקים מעניקים שירות או תשלום אך מקבלים את שכרם חודשיים או שלושה לאחר סיום העבודה. שיטת ה"שוטף פלוס" גררה רבים מהעצמאים אל מחוץ לתחום הזכאות למענק.

אותם עסקים קיבלו - ועודם מקבלים - בחודשי המשבר הקשים ביותר תשלומים בגין עבודות ושירותים שניתנו טרום המשבר - אותם תשלומי "שוטף פלוס", ועל כן אינם יכולים להצהיר כי הכנסתם בחודשים אלה ירדה בהשוואה ל-2019. זאת, מאחר שאל חשבונם נכנסים תשלומים עבור עבודות שביצעו לפני מספר חודשים. התוצאה: הם אינם זכאים למענק מהמדינה, הגם שבחודשי המשבר הפעילות שלהם היא אפסית.

את הירידה המשמעותית בהכנסות עסקים אלו ירגישו ביוני או יולי, כאשר יגמרו תשלומי השוטף פלוס וחשבונם יהיה ריק.

בעניין זה אף הוגש בג"ץ נגד המדינה, בטענה כי מדובר באפליה מובנית בין עוסקים המדווחים על "בסיס מצטבר" לבין אלו המדווחים על "בסיס מזומן", ובעיקר ציבור "בעלי המקצועות החופשיים".

ראשי המגזר העסקי קיימו דיונים רבים על בעיה זו עם מקבלי ההחלטות - והמאבק צלח. משרד האוצר ורשות המסים המליצו לממשלה לתקן את החלטת הממשלה בעניין המענק, כך שהזכאות למענק בעד השתתפות בהוצאות קבועות תותאם לגבי בעלי עסקים שהדיווחים התקופתיים שלהם למע"מ משקפים באופן תדיר מחזורים של חודשים קודמים וזאת לאור הדיווח על בסיס מזומן.

ב-28 ליוני אישרה הממשלה את החלטת שר האוצר, ישראל כ"ץ, ומנהל רשות המסים, ערן יעקב, ותיקנה את החלטתה הקודמת בנוגע למענקי הסיוע לעסקים עבור השתתפות בהוצאות קבועות. התיקון מאפשר לעוסקים המדווחים על בסיס מזומן, שהפגיעה הכלכלית בעסק שלהם בשל התפשטות נגיף הקורונה וההגבלות במשק, באה לידי ביטוי בחודשים מאי ויוני 2020 (בשל שיטת "שוטף פלוס"), לבחור בין שני מסלולים לקבלת המענק: מסלול מיידי - חישוב ירידת המחזורים בחודשים מרץ-אפריל 2020 בהשוואה למרץ-אפריל 2019; מסלול מאוחר - חישוב ירידת המחזורים בחודשים מרץ עד יוני 2020 בהשוואה למרץ עד יוני 2019. המענק יחושב לפי המחזורים בארבעת החודשים מחולק ב-2.

כ-87 אלף בקשות אושרו

בהתאם להחלטת הממשלה, עוסקים יוכלו לבחור במסלול המאוחר אם הם מתחייבים במס עם קבלת התמורה, ומקבלים את עיקר התקבולים השוטפים לעסקם למעלה מ-30 ימים מיום ביצוע העסקה. תנאי נוסף לזכאות לפי מסלול זה קובע, כי ירידת המחזורים בחודשים מרץ ואפריל 2020 לעומת התקופה המקבילה אשתקד אינה עולה על 60% וכן הגשת הדוחות התקופתיים למע"מ לחודשים מאי יוני 2020, המוגשים בימים אלו.

עד היום, הוגשו 94,966 בקשות למענק השתתפות בהוצאות קבועות, מתוכן אושרו 86,985 בקשות ו-3,356 נדחו. על פי נתון זה, הטיפול ב-95.1% מכלל הבקשות הסתיים, אך עצמאים רבים טענו בפני "גלובס" כי הם עדיין לא זכו לראות את הכסף וכי בשל תקלות שונות בקשתם נדחתה שלא בצדק . מנתוני הרשות עולה, כי 4,625 בקשות, המהוות 4.9%, עדיין נמצאות בתהליך בדיקה, ולמרביתן הועברו מקדמות בסך של כ-60% מסכום הבקשה.

הגשת הבקשות במסלול המאוחר על פי התנאים החדשים תתאפשר עד ל-1 בנובמבר 2020. בהמשך, תפתח האפשרות לשנות את מסלול הבקשה גם עבור עסקים שכבר הגישו את בקשתם, ועד ל-14 באוגוסט 2020 יכולים מי שהגישו בקשה במסלול המידי (הקודם) לשנות את בחירתם למסלול המאוחר.

מה-14 באוגוסט תיסגר האפשרות לבחור את המסלול המועדף על העסקים, והם לא יוכלו לשנות את בחירתם.