אושרו להפקדה תוכניות המתאר לישובים סחנין ועראבה

תוכנית המתאר לסחנין כוללת תוספת של 7,720 יחידות דיור שייתנו מענה להיקף אוכלוסייה של כ-60,000 תושבים • תוכנית המתאר לעראבה, כוללת תוספת של 5,900 יחידות דיור

יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון אורי אילן / צילום: אביהו שפירא
יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון אורי אילן / צילום: אביהו שפירא

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון, בראשות אוֹרי אילן, אישרה להפקדה תוכניות מתאר לישובים סחנין ועראבה שבגליל. התוכניות שקודמו ע"י מינהל התכנון ולשכת התכנון במחוז צפון, מאפשרות אופק תכנוני להכפלת אוכלוסיית הישובים בהתאם ליעדי התוכנית האסטרטגית לשנת 2040.

תוכנית המתאר לסחנין כוללת תוספת של 7,720 יחידות דיור שייתנו מענה להיקף אוכלוסייה של כ-60,000 תושבים. מהלך המהווה הכפלה של אוכלוסיית העיר. תוכנית המתאר לעראבה, כוללת תוספת של 5,900 יחידות דיור. בהווה מתגוררים בישוב כ-26,000 תושבים והתוכנית מכוונת להיקף אוכלוסייה של כ-37,000 תושבים.

במסגרת תוכנית המתאר של סחנין הוגדרו מתחמי פיתוח חדשים בעיקר בצפון ומזרח העיר, תוך עיבוי המרקם הבנוי הקיים. מדובר בתוספת של 3,015 דונם לשטחי הפיתוח הקיימים של היישוב. בנוסף, התוכנית כוללת שימור ושיקום גרעין הכפר העתיק כאזור המשלב מורשת מקומית, מגורים מסחר ותיירות. בעיר הוותיקה, מתוכננת תוספת של מגורים מסחר ושימושים ציבוריים, וכן פיתוח של כביש 805 כרחוב עירוני ראשי של העיר הכולל עירוב שימושים ומוסדות ציבור כלל עירוניים. התוכנית כוללת הקמת אזור תעסוקה מרחבי בצפון-מזרח העיר, בסמוך לדרך 805, שישמש את כלל הרשויות בבקעת סחנין (עראבה, דיר חנא ומשגב).

תוכנית המתאר של עראבה קובעת ארבעה מתחמי פיתוח חדשים מסביב למרקם הבנוי בישוב, תוך ציפוף ועיבוי האזורים הוותיקים. בנוסף, התוכנית קובעת פיתוח מרכז עירוני שישלב מגורים, תעסוקה ומסחר לאורך הצירים הראשיים של הישוב (כבישים 804 ו-805). בהיבט התעסוקה, התוכנית קובעת מוקד תעסוקה ומסחר בחלק הצפוני של הישוב.

תוכנית המתאר של סחנין נערכה ע"י צוות בראשות אדר' יאיר אביגדור ממשרד מנעד, ותוכנית המתאר של עראבה בידי צוות בראשות אדריכל דורון צפריר ממשרד פרחי צפריר.

אוֹרי אילן, יו"ר הוועדה המחוזית צפון ציין כי "הוועדה המחוזית צפון מובילה בשנים האחרונות מהלך אסטרטגי משָנֵה מציאות בחברה הערבית והדרוזית. סחנין ועראבה, הן ספינות דגל, בהיותן ערים מרכזיות וחשובות בכל קנה מידה, לצד נצרת, שפרעם וטמרה וכפרים גדולים אחרים כמו כפר כנא, כפר מנדא וג'דיידה-מכר, שעוברים תהליך מואץ של עיור. כל זה כדי לבסס תשתית תכנונית מודרנית, שמאפשרת צמיחה ושגשוג כלכלי, בניית שכונות מגורים איכותיות, לבעלי הקרקעות הפרטיות ולחסרי קרקע, על אדמות מדינה, כאחד. עד סוף שנת 2022, לא יהיה במחוז הצפון, אף לא יישוב אחד שבו מעל 5,000 תושבים בלי תכנית מתאר כוללנית מעודכנת".