ישראל ואיחוד האמירויות הסכימו על חתימת הסכם נורמליזציה מלאה, אם תרצו הסכם שלום, תמורת השעיה של החלת החוק הישראלי בשטחים. על פריצת הדרך בישר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בטוויטר וכן בהודעה לעיתונות. לפי ההודעה היום שוחחו ראש הממשלה בנימין נתניהו ויורש העצר של איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד, אחד מהאנשים החזקים והעשירים בעולם הערבי. הנורמליזציה תכלול החלת יחסים דיפלומטיים מלאים והקמת שגרירויות ובנוסף הסכמי שיתוף פעולה בתחומים שונים לרבות התחום הביטחוני שבו יש כבר שיתוף פעולה ממשי לפי פרסומים זרים.
"נפתח עידן חדש בקשרינו עם העולם הערבי", כך ראש הממשלה נתניהו אמר לאחר החתימה על ההסכם ההיסטורי. "בשיחה משולשת עם טראמפ ואבו סאיד החלטנו על חתימת הסכם שלום מלא בין המדינות. חילופי שגרירויות, קשרי מסחר, תיירות, תעופה וכולל טיסות ישירות בין תל אביב לאבו-דאבי.
"איחוד האמירויות תשקיע בישראל השקעה של ממש בפיתוח חיסון לנגיף הקורונה, וכן השקעה במיזמי מים, הגנת הסביבה ועוד. ישראל היא מדינת חדשנות מובילה, ושם מטפחים את הקידמה הידע והיזמות כמונו. הם הפכו כמונו מדבר לארץ פורחת, איים מלאכותיים מרהיבים, מלונות פאר ופיתוח טכנולוגי.
"יחד בכוחות משותפים יכולים להביא לעתיד נפלא למדינותינו, עמינו והאזור כולו. השיחה הייתה מרגשת מאין כמותה. זהו רגע היסטורי של פריצת דרך לשלום במזרח התיכון. ב-1979 בגין חתם על הסכם שלום עם מצרים. ב-94 רבין עם ירדן, וכעת אחרי שנים שאני פועל לכך וחולם על כך - אני אחתום על הסכם שלום שלישי עם איחוד האמירויות.
"קראתי ליזמים המוכשרים של העולם הערבי לשת"פ כדגי לייצר הזדמנויות לאזור - השקעתי מאמצים בטיפוח קשרים עם המדינות הערביות באזור. עומאן, איחוד האמירויות סודאן ומדינות אחרות שהשתיקה עדיין יפה להן. ההסכם מלמד על השינוי הדרמטי של ישראל ומעמדה במזרח התיכון. ישראל כבר לא נתפסת כאי של חוסר יציבות אלא להיפך - ברית אסטרטגית לביטחון קידמה ושלום. יהיו עוד מדינות שיצטרפו להסכמי שלום. לחזית אחת נגד המדינות המאיימות עלינו. שלום הוא משאת נפשנו, שלום שמרחיק את המלחמה ומבוסס על שיתוף פעולה כלכלי פורה, שלום אמיתי ולא סיסמה. שלום תמורת שלום.
"גם זאת פריצת דרך. זה השלום היחיד שהוא בר קיימא. אנחנו עם שוחר שלום שמפלל לשלום. מודה בכל ליבי לנשיא טראמפ, הידיד הגדול ביותר של ישראל בכל הזמנים, ואומר לתושבי איחוד האמירויות ולשיח' בן זיאד - סלאם עליכום ושלום עלינו".
בתגובה לשאלות שהופנו אליו, אמר ראש הממשלה כי "אין שום שינוי בתוכנית להחיל את הריבונות. בתיאום מלא עם ארה"ב, אני מחוייב לכך וזה לא השתנה. הנושא הזה נשאר על השולחן. הוא הגיע לשולחן בזכות המאמצים שלי. אני מחויב לריבונות לארץ ישראל ולעולם לא אוותר על זכותנו. טראמפ ביקש שישראל תמתין זמנית, אבל לא אני הסרתי את עניין בריבונות מהפרק. כפי שהבאתי את השלום אביא גם את הריבונות".
בתשובה לשאלה מדוע גנץ ואשכנזי לא היו בסוד העניינים, ענה נתניהו כי "הייתה בקשה של כל הצדדים לא לשתף אחרים במהלך ולכן הייתה הסכמה שאנחנו נשמור על הכל בחשאיות עד לסיכום הסופי. מיד אחר כך התקשרתי לשניהם, לגנץ ואשכנזי, ועדכנתי בכל. בכל הסכם שלום ראשי הממשלה נהגו כך.
"קבענו לקיים משלחות משותפות שתפגשנה בקרוב. כמובן שכל משרדי הממשלה הרלוונטיים ישותפו במאמץ הזה. יש כאן בקשה להמתנה זמנית על החלת הריבונות, זה הכל לפי הבקשה המפורשת של הבית הלבן. יש התקדמות מסוימת חיובית בשיחות עם כחול לבן, ואני מקווה שהיא תביא לסיכום".
עוד הוסיף ואמר "השמאל תמיד אמר שאי אפשר להתקדם בלי מסירת שטחים - והנה עשינו את זה. יש סיכוי בהחלט שעוד מדינות ערביות יצטרפו למעגל השלום. עבדתי שנים קשה על ביטול הנראטיב של מסירת השטחים והקמת מדינה על גבולה של תל אביב. אני לא חושב שמישהו היה מוותר על ההזדמנות להסכם שלום כזה - ולא ויתרתי עבורו על הריבונות. עד שנכנסתי לעניין, כל הסכמי השלום היו ברורים: ישראל מוסרת שטחים ומפרקת ישובים תמורת שלום. זה נגמר,אני שיניתי את זה. מישהו חלם שנביא הסכם שלום עם מדינה ערבית תמורת שלום. אני אומר לשליטים הערביים: השלום עם ישראל כדאי לכם כי ישראל חזקה. העובדה שאני לא מהסס להתייצב נגד איראן כולל בקונגרס, נגד אובמה בזמנו. זה שלום מתוך עוצמה".
רואה בישראל בעלת ברית נגד איראן ותנועת "האחים המוסלמים"
מוחמד בן זאיד, רואה בישראל בעלת ברית נגד איראן ותנועת "האחים המוסלמים" - כך לפי פרסומים שונים ובהם כתבה גדולה שעשה ניו יורק טיימס, לפני שנה. לפי הידיעה, ישראל שדרגה מטוסי קרב מדגם F-16 של חיל האוויר של האמירויות ומכרה לאבו דאבי תכנת ריגול סלולרית מתקדמת.
בכתבה נאמר כי לבן זאייד, שראשי התיבות שלו באנגלית הן MBZ, יש אוזן קשבת בממשלו של דונלד טראמפ, וכי הצעותיו בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני הן בלב תוכנית השלום שגיבש ידידו ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו של נשיא ארצות הברית.
ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים שיחת טלפון בלשכתו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ועם יורש העצר של איחוד האמירויות השייח' מוחמד בן-זאייד.
/ צילום: קובי גדעון, לע"מ
הוא הצליח לקיים מפגש סודי עמו אחרי ניצחונו של טראמפ בבחירות ב-2016, וניסיונו לתווך בין מוסקבה לוושינגטון ערבו אותו בחקירת המעורבות הרוסית שניהל התובע המיוחד רוברט מולר.
טראמפ אמר בוושינגטון כי להסכם תהיה המשכיות עם מדינות נוספות באיזור.
במגעים מעורבים גם ג'ארד קושנר וכן אבי ברקוביץ' היועץ של הנשיא לענייני המזרח התיכון.
גורם מדיני בכיר אומר כי הריבונות לא ירדה מעל הפרק - רק נדחתה וכי ממשלת ישראל והממשל האמריקאי מחוייבים לה. לדבריו ממשל טראמפ ביקש להשהות זמנית את ההכרזה כדי לממש תחילה את הסכם השלום ההיסטורי מול האמירויות.
בכיר בליכוד אומר כי בשמאל תמיד אמרו שאי אפשר להביא שלום עם מדינות ערב בלי שלום עם הפלסטינים. שאין שום דרך אחרת חוץ מנסיגה לקוי 67, פינוי ההתנחלויות, חלוקת ירושלים, והקמה מדינה פלסטינית. בפעם ראשונה בהיסטוריה ראש הממשלה נתניהו שבר את הפרדיגמה של "שטחים תמורת שלום" והביא "שלום תמורת שלום".
בהודעת טראמפ נאמר כי הסכם השלום כפי שהגדיר אותו הוא פריצת דרך אדירה לקראת שלום כולל במזרח התיכון תוך שבירת הקיפאון המדיני באיזור. משלחות דיפלומטיות משתי המדינות יפגשו בקרוב ויחתמו על שורת הסכמים לרבות הקמת השגרירויות, שת"פ בטחוני, טכנולוגיה, תיירות, בריאות (קורונה) ועוד לרבות הסכמים לטיסות ישירות בין תל אביב לדובאי. השעיית הריבונות היא לבקשתו הישירה של נשיא ארצות הברית טראמפ מנתניהו - וההתקדמות הזו תביא לקידומה של תכנית השלום. עוד ועוד מדינות ערביות יצטרפו.
יועצו הבכיר של טראמפ, ג'ארד קושנר במסיבת העיתונאים: "אני מודה לנשיא. הנשיא מעודד אותנו לנקוט בגישה חדשנית, הוא משתמש בהיגיון בריא ומנסה לאחד אנשים ע"י פנייה למכנה המשותף. הוא השיג דברים שאחרים לא הצליחו להשיג. זה מביא תקווה לכך שבעיות העבר לא דנות אתכם לקונפליקט. עכשיו יהיה ניתן לקחת טיסה מדובאי לתל אביב - צעד מדהים בשביל השלום בעולם, לארה"ב, לישראל ולאבו דאבי".
נשיא ארצות הברית טראמפ במסיבת העיתונאים החתימה על ההסכם תהיה בבית הלבן בשבועות הקרובים. לדבריו יש עוד צעדים שיחשפו בקרוב, והביע תקווה כי הפלסטינים יהיו מעורבים בהם.
מוחמד בן זאיד, יורש העצר של אבו דאבי, והאיש החזק במדינת האמירויות: "בשיחה עם טראמפ ונתניהו הוסכם על מפת דרכים של שיתוף פעולה לשם נרמול היחסים בין האמירויות לישראל כנגד עצירת תכנית הסיפוח".
שר המדינה לענייני חוץ של איחוד האמירויות, אנואר גרגאש: "שיחה היסטורית בין השייח מוחמד בן זאיד הערב עם נשיא ארה"ב וראש ממשלת ישראל. הקפאת ההחלטה לספח את השטחים הפלסטינים היא רווח גדול והישג לטובת עתיד האיזור, עמיו, והעולם. האמירויות, ביוזמה אמיצה, תממש מיד את החלטתה ביחסיה עם ישראל כדי לשמור על פיתרון שתי המדינות. היא קוראת לחידוש השיחות בין הפלסטינים לישראלים ומחויבת לפעול יחד עם הידידים להחלת הביטחון ולהבטחת יציבות לאזור. האיזור חווה יוזמות מדיניות ותחנות רבות מקמפ דיוויד למדריד, דרך אוסלו, ווי ריבר, ועד אנאפוליס ועוד. היום אנו שואפים כי הקפאת הסיפוח מצד ישראל של האדמות הפלסטיניות תהווה הזדמנות חדשה להחייאת תהליך השלום".
לפי דיווח ברשת אל ערביה, פתיחת שגרירות בישראל באופן רשמי לא תתרחש בשלב הזה אלא לאחר התקדמות של ממש, חידוש המו"מ בין ישראל לפלסטינים.
בין התגובות בעולם ערבי הרבה מברכים: כך למשל עלי סעיד אל כעבי - פרשן כדורגל פופולרי מאוד בטוויטר, שכתב כי "זהו הסכם היסטורי והישג דיפלומטי של איחוד האמירויות".
שרת התפוצות ח"כ עומר ינקלביץ' שוחחה הערב עם נשיא הקהילה היהודית באיחוד האמיריות סולי וולף, וסיכמה על יצירת קשר ישיר, ושיתוף פעולה לחיזוק פעילויות חינוך מורשת וזהות יהודית עם בני הקהילה שם.
היא כתבה בפייסבוק: "לפני כמה חודשים צפיתי בכתבה מרגשת אודות הקהילה היהודית באיחוד האמירויות, על בית הספר היהודי ועל בית הכנסת שנמצא שם בשלבי בנייה, וחשבתי איך ניתן לחבר את ביה"ס ואת הקהילה שם לפעילויות החינוך והזהות היהודית של משרד התפוצות.
"ההסכם המדיני לא רק משפר את מעמדה של ישראל, אלא גם את מצב הקהילה היהודית שם, ואת היכולת שלנו במשרד התפוצות לשתף אותה במפת הפעילות העולמית שלנו . אני מברכת את כל השותפים, הגלויים והסמויים בהשגת ההסכם.
"עוֹשֶׂה שָׁלוֹם בִּמְרוֹמָיו הוּא יַעֲשֶׂה שָׁלוֹם עָלֵינוּ וְעַל כָּל יִשְׂרָאֵל וְאִמְרוּ אָמֵן".
דוברו של אבו מאזן מסר בהודעה רשמית על ההסכם: "ההנהגה הפלסטינית רואה בצעד הזה חבלה ביוזמה הערבית לשלום, ותוקפנות כלפי העם הפלסטיני. זו בגידה בירושלים, באלאקצא ובסוגיה הפלסטינית, והכרה בירושלים כבירת ישראל. ההנהגה הפלסטינית דורשת מאיחוד האמירויות לחזור בה מיד מן ההכרזה המבישה.
"ההנהגה הפלסטינית מזהירה את ההנהגות הערביות מפני כניעה ללחצים אמריקנים, ופסיעה בדרכה של איחוד האמירויות ונורמליזציה חינם עם מדינת הכיבוש הישראלי על חשבון הסוגייה הפלסטינית".
הרשות הפלסטינית מחזירה את שגרירה באבו דאבי, ומנגד נשיא מצריים א-סיסי התקשר לאבו זאיד לברכו על ההסכם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.