פורטנייט | ניתוח

המנכ"ל שמאחורי פורטנייט יוצא למלחמה נגד אפל וגוגל, והוא מגיע אליה מוכן

האיש שמאחורי ענקית הגיימינג אפיק הכריז בסוף השבוע מלחמה נגד גוגל ואפל, שגובות ממפתחים עמלה של 30% על כל רכישה דרך חנויות האפליקציות שלהן • האם הוא זה שיצליח איפה שענקיות כמו פייסבוק ונטפליקס הרימו ידיים?

טים סוויני, מנכ"ל Epic Games / צילום: מתוך יוטיוב
טים סוויני, מנכ"ל Epic Games / צילום: מתוך יוטיוב

טים סוויני, מנכ"ל החברה שיצרה את משחק הרשת הפופולרי פורטנייט, מוביל בימים אלה את המאבק שמפתחי אפליקציות מנהלים כבר שנים שנים נגד שתיים מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם. אבל סוויני לא כמו כולם, הוא נמצא בעמדה מיוחדת במלחמה נגד אפל וגוגל של אלפאבית. לסוויני והחברה שלו, אפיק גיימס, יש כיסים עמוקים - הוא שווה יותר מ-8.5 מיליארד דולר לפי מדד המיליארדרים של "בלומברג", והחברה שלו מוערכת בשווי של 17.3 מיליארד דולר עם משקיעות ענק כמו דיסני, טנסנט וסוני.

בניגוד לאחרים שאיתגרו בעבר את אפל וגוגל, אפיק היא חברה פרטית, כלומר חברה שפחות נתונה תחת לחץ מבעלי המניות. לפורטנייט יש בסיס משתמשים עצום ונאמן, עם יותר מ-350 מיליון שחקנים רשומים מסביב לעולם, ובסיס המשתמשים הזה לא מהסס להביע את חוסר שביעות הרצון שלו מענקיות הטק ברשתות החברתיות.

"טים הוא אלטרואיסט ורוצה שזה יהיה מאבק עבור האדם הקטן", מסביר מייק סלמון, בכיר במאגיד ייעוץ, חברת שירותים למשחקי מחשב בלוס אנג'לס. סלמון חושב שסוויני ואפיק נכנסים למאבק עכשיו בשל ביקורת עזה שחטפו אפל וגוגל, וכיוון שאפיק גיימס מתכננת לבנות חנות משחקים דיגיטלית עצמאית שלא תהיה נתונה למגבלות שחנויות האפליקציות הקיימות מטילות עליה כעת. "אפיק מבצעת מהלך קמעונאי", הוסיף סלמון.

נטפליקס, טינדר ופייסבוק נגד העמלה

המלחמה נפתחה רשמית ביום חמישי האחרון, כאשר אפל וגוגל הסירו את המשחק פורטנייט מחנויות האפליקציות שלהן לאחר שאפיק יצרה דרך אלטרנטיבית להוציא כסף במהלך המשחק שעוקפת את עמלת ה-30% שענקיות הטק לוקחות מכל רכישה. אפל כבר שנים מטילה את העמלה הזו על כל אפליקציה בתשלום שנמצאת בחנות שלה, ומפתחים כבר שנים קוראים להפחתה שלה. 

אפיק הגיעה למלחמה הזו מוכנה. היא הגישה מספר תביעות פדרליות נפרדות, יותר מ-60 עמודים כל אחת, נגד אפל וגוגל שעות ספורות לאחר שהמשחק שלה הוסר מחנויות האפליקציות שלהן. יצרנית משחקי המחשב שכרה את חברת קארוואת' סוואיין & מור, פירמת עורכי דין שקוואלקום השתמשה בשירותיה כדי להגן על עצמה מפני תביעות הגבלים עסקיים של ועדת הסחר הפדרלית (FTC).

אפל וגוגל סירבו כל אחת בנפרד להגיב על המהלך המשפטי, אך שתיהן שומרות על המודל העסקי שלהן במשך שנים. לשתי ענקיות הטק תזרים מזומנים גבוה ושתיהן מפעילות חנויות אפליקציות שזמינות בכמעט כל טלפון חכם בעולם, מה שמאפשר להן לשלוט בהחלטה אילו חברות יזכו לאפשרות גישה לשימוש בדאטה של המשתשים שלהן ואילו לא. "הקווים המנחים של חנות האפליקציות מבטיחים חוויית משתמש איכותית, בטוחה ומאובטחת", אמר מנכ"ל אפל טים קוק בחודש שעבר בשימוע בקונגרס בארה"ב.

מספר חברות מבוססות אפליקציות, בהן נטפליקס, קבוצת מאטצ' שמחזיקה בטינדר ובאוקיי קיופיד, ותאגיד המוזיקה ספוטיפיי, התלוננו בעבר באופן פומבי נגד עמלת ה-30% שאפל וגוגל גובות. פייסבוק הצטרפה ביום שישי האחרון למאבק נגד העמלה, כאשר במהלך אירוע השקת כלי האירועים הווירטואלי חדש אמרה שביקשה פטור מהעמלה מאפל אך לא קיבלה. בפייסבוק אמרו כי העמלה בגובה 30% מקשה על עסקים קטנים שמנסים להעביר חלק מהפעילות שלהם לרשת: "עבור עסקים קטנים שנאבקים במגפה, כל דולר משנה".

"עבדנו בצמוד עם מפתחים רבים במהלך השנים והוספנו דרכים מועילות בהן הם יוכלו לקבל תמיכה וסיוע. אפילו בחנו מחדש את הקווים המנחים שלנו", נמסר מאפל בהצהרה רשמית.

הענקיות עלולות להיאלץ להתקפל

טים סוויני, שלמד לתכנת לבד על מחשב ביתי, הוא דמות שנויה במחלוקת. החברה של סוויני ממוקמת מאות אלפי קילומטרים מעמק הסיליקון - בניו יורק - והיא מתנגדת לשליטה של ענקיות הטק על גורל השחקנים הקטנים יותר בתעשיית הגיימינג. אפיק נוסדה במרתף של הוריו של סוויני בשנת 1991 בעלות של 4,000 דולר מחסכונותיו האישיים. סוויני בן ה-49 טוען כי זו העבודה האמיתי היחידה שהייתה לו אי פעם.

זו אינה הפעם הראשונה שסוויני הלך ראש בראש עם ענקיות הטק. הוא הדף בהצלחה את היריבות הגדולות ביותר שלו סוני, מיקרוסופט ונינטנדו ב-2018 כשאיפשר במהלך תקדימי לשחקנים לשחק אחד עם השני דרך קונסולות שונות. הוא כינה את המו"מ עם ענקיות הטק "נסיון בדיפלומטיה בינלאומית".

לתביעות של אפיק עלולות להיות השלכות רציניות מאוד עבור אפל וגוגל, אומר דמיאן ג'רדין, עו"ד לתחרות שמתמקד בטכנולוגיה ומייעץ למפתחים. ראשית, יכולים להכריח את אפל לשנות את המודל העסקי המאוד רווחי שלה שחשוב מאוד להצלחתה הכללית. בנוסף, אפל וגוגל עלולות להידרש לחשוף מיילים סודיים ומידע נוסף כחלק מהליך הגילוי בבית המשפט.

עם ההאטה במכירות האייפון, אפל מתמקדת כיום יותר בחנות האפליקציות שלה כמנוע הכנסה. בחודש שעבר אפל דיווחה שהשירותים שלה הביאו אותה לשיא מכירות חדש לרבעון אפריל-יוני. ההכנסות משירותים, שכוללים את חנות האפליקציות ושירותים כמו אפל מיוזיק, AppleCare ועוד, קפצו ברבעון שעבר ב-15% ל-13.16 מיליארד דולר.

אפל הפסידה כבר במאבק על מדיניות חנות האפליקציות שלה בשנה שעברה, כשבית המשפט העליון בארה"ב פסק שצרכנים יכולים לתבוע אותה על כך שהיא מאלצת אותם לקנות אפליקציות בלעדית ממנה. הפסיקה ניתנה בתגובה לתביעת הגבלים עסקיים שטענה שהצרכנים משלמים מחירים מנופחים מפני שאפל דורשת שכל התוכנה על האייפונים והאייפדים תימכר ותיקנה דרך חנות היישומים שלה בלבד.

מבחינת אפיק, ההחלטה של אפל וגוגל להסיר את פורטנייט מהחנויות שלהן אינה מכה קשה בטווח הקצר. המשחק זמין בקונסולות ובמחשבים, היכן שהשחקנים המסורים ביותר נוטים להשקיע את רוב זמנם וכספם. פורטנייט הכניסה כ-46.5 מיליון דולר דרך החנות של אפל וגוגל ביחד ב-30 הימים האחרונים, להערכת חברת המחקר סנסור טאואר.

אפיק פתחה את חנות המשחקים העצמאית שלה בשלהי 2018, והיא גובה 12% עמלה מהמכירות של מפתחים חיצוניים. סוויני אומר שההסכם הזה של חלוקת ההכנסות משאיר לחברתו שולי רווח הוגנים.

פיתוח משחקים הוא לא מקור ההכנסות היחיד של אפיק. החברה פיתחה גם את Unreal Engine, מנוע לפיתוח משחקים, והיא גם הבעלים של אפליקציית הווידאו צ'ט הפופולרית האוספארטי ועוד נכסים.

מפתחים אחרים תלויים במידה רבה בחנויות האפליקציות הגדולות כדי להפיק הכנסות ומפחדים למתוח ביקורת פומבית על העלות של אפל וגוגל, אמר ג'רדין. כמה מפתחי אפליקציות קטנים הצליחו לאתגר את מנהגי התעשייה. כך למשל בייסקמפ משיקאגו הגישה ביוני עדכון ליישום אי-מייל שנקרא Hey. אפל דחתה את העדכון מפני שהוא לא אפשר תשלומים עבור שירות המנויים שלו דרך המערכת של אפל. כדי לפתור את המחלוקת, בייסקמפ הסכימה לבנות גירסה חינמית של Hey שלא מזכירה שהיא מציעה שירות מנויים. "אנחנו לא משלמים לאפל 30% ולעולם לא נשלם לה", אמר פריד. "כל העניין הזה מגוחך. זה מאד אנטי-תחרותי".

ייתכן שאפל או גוגל יסכימו לשנות את גובה העמלה על רכישות בחנויות האפליקציות שלהן, או יציעו גמישות מסוימת בעיבוד התשלומים, אמר פול גלנט, אנליסט של קוהאן. אך אפיק בתביעותיה מבקשת מבית המשפט לאסור על שתיהן "להתנהל בצורה אנטי-תחרותית". "ברמה הבסיסית ביותר, אנחנו נלחמים על החופש של אנשים שקנו טלפונים חכמים להתקין אפליקציות מאיפה שהם רוצים, על החופש של מפתחי אפליקציות להפיץ אותן כפי שהם רואים לנכון, ועל החופש של שתי הקבוצות הללו לעשות עסקים ישירים ביניהן", כתב סוויני בטוויטר בסוף השבוע.