20 אלף דירות יחכו: המועצה הארצית ביטלה תוכנית בנייה ענקית בהוד השרון

לפני ארבע שנים החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה לקדם באופן חריג בעצמם את התוכנית • כעת טוענת המועצה כי בשל מורכבותה היא תבוטל ותועבר לתכנון עתידי בוועדה המחוזית מרכז

הוד השרון / צילום: איל יצהר
הוד השרון / צילום: איל יצהר

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ביטלה את אחת מתוכניות הבנייה הגדולות ביותר במרכז הארץ, להקמת 20 אלף יחידות דיור בהוד השרון. כחלק מההחלטה הודיעה המועצה כי הצעד הנכון הוא, שהוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מרכז, היא שתקדם אותה.

מדובר בפניית פרסה מצד המועצה הארצית, שלפני ארבע שנים החליטה ליזום בעצמה את התוכנית, לאחר שהוועדה המחוזית השתהתה, לטענתם, במשך שנים בקידומה.

מדובר בתוכנית (תמ"א 48/1) אותה קידמו במשותף מינהל התכנון עם חברת "דירה להשכיר", והיא כוללת שני מתחמים במזרח ובדרום מזרח הוד השרון, בשטח כולל של 12.3 אלף דונם. המתחם הראשון ממוקם בין נחל הירקון לכביש 5 בדרום, לכביש 40 במזרח, כביש 4 במערב ואזור התעשייה נווה נאמן ושכונת נווה הדר בצפון. המתחם השני נמצא מערבית למושב אלישמע, מכביש 40 לכיוון שכונות גני עם והפועל המזרחי.

שני המתחמים שהיו כלולים בתוכנית שבוטלה
 שני המתחמים שהיו כלולים בתוכנית שבוטלה

ההחלטה יוצאת הדופן של אביגדור יצחקי

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה הוד השרון והוועדה המחוזית ניסו מסוף שנות התשעים לקדם תוכניות על שני המתחמים הללו, אך ללא הצלחה. כשמונה לפני מספר שנים אביגדור יצחקי ליו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה (יצחקי משמש כיום כיו"ר מפעל הפיס. א"מ), הוא החליט כי מדובר בתוכנית משמעותית, ועל כן החליט באופן לא שגרתי כי את התוכנית, תקדם המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. בספטמבר 2016 החליטה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה כי "לאור העובדה שהתכנון תקוע מזה 15 שנים, היא מורה על קידום "תוכנית מפורטת לרובע מגורים חדש בדרום הוד השרון". תחילה נקראה התוכנית "הוד הירקון", ומאוחר יותר שונה שם התוכנית ל"נוף הירקון", כפי שהיא נקראת כעת.

ואולם גם הגופים הארציים התקשו להאיץ את קידום התוכנית, וזאת על רקע סבך הגורמים המשפיעים עליה - החל מערכי טבע ובראשם פארק הירקון הסמוך, דרך ריבוי רשויות מוניציפליות שגובלות, וכלה בסוגיות תחבורתיות מורכבות. החברה הממשלתית, "דירה להשכיר", הצליחה לגבש לתוכנית מסמך עקרונות, ואולם זה נדון בוועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) במועצה הארצית לתכנון ולבנייה, שהודיעה בסוף השנה שעברה, כי מתחם התוכנית צריך להיות גדול יותר ממה שנקבע לה.

אחרי הדיון במסמך העקרונות בוולנת"ע שנערך בסוף השנה שעברה, הודיעה עיריית הוד השרון באופן רשמי, כי היא תתנגד "בכל הכלים", כדברי ראש העיר, אמיר כוכבי, לתוכנית וזאת בשל השגות רבות בעניינה.

בעקבות זאת החליט יו"ר מטה הדיור והמועצה הארצית דאז, זאב בילסקי, לבדוק את הדברים. זאת תוך שהביע תמיכה בעמדת העירייה שגרסה, שאת התוכנית צריכה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה לקדם, בצוותא עם זו המקומית.

בילסקי אמנם פרש מתפקידו באחרונה, ואולם גם מי שהחליף אותו כיו"ר המועצה הארצית, מרדכי כהן, שמשמש גם כמנכ"ל משרד הפנים, הסכים עם הגישה. עמדתו הביאה כעת לביטול התוכנית, ולהעברתה בחזרה לשולחן השרטוטים של הוועדה המחוזית מרכז.

"התוכנית ערערה על הסמכות של העירייה"

בדברי ההסבר לדיון בנושא בישיבת המועצה הארצית שהתקיימה בשבוע שעבר נכתב כי, "ניתוח המצב הקיים וצורכי השטח בתחום התוכנית ובסביבתה, הביאו לכלל מסקנה כי לצורך תכנון מיטבי של השטח קיים צורך בהגדרת מרחב בדיקה גדול משמעותית מתחום התוכנית המקורי שסומן לעת הדיון במועצה. ההבנה לגבי הצורך בהגדלת מרחב הבדיקה התגבשה במסגרת הדיונים שהתקיימו על מנת לקדם ראייה מרחבית כוללת, חוצת גבולות של רשויות ומחוזות, תוך שאיפה לתכנון המאזן באופן מיטבי בין שימור והעצמת ערכי הטבע ורציפות השטחים הפתוחים, לבין התווית פיתוח איכותי ובר מימוש, הכולל את התשתיות הנדרשות, ומבטיח את ייעול השימוש במשאב הקרקע".

 אמיר כוכבי / צילום: כדיה לוי, גלובס
  אמיר כוכבי / צילום: כדיה לוי, גלובס

מי שרואה בהחלטה נצחון גדול הוא ראש עיריית הוד השרון, אמיר כוכבי, שכאמור התנגד למתווה התוכנית שקודם במועצה הארצית. בשיחה עם "גלובס", הוא אמר כי, "תמ"א 48/1 במתכונת אותה ביקשה המדינה לקדם, ערערה מבחינתנו על הסמכות של עיריית הוד השרון בנושאי תכנון, דרסה את תוכנית המתאר העירונית, איימה לפגוע באיתנות הכלכלית העירונית ופגעה אנושות במימד האחריות של העירייה כלפי תושבותיה ותושביה של הוד השרון מבחינת מרקם חיים, פתרונות תחבורה ושטחי ציבור. פעלנו בשנה האחרונה כדי להביא את התובנות שלנו, כגוף המתכנן והמתכלל את העיר הוד השרון, לקדמת הבמה בדיוני התמ"א. הסברנו שוב ושוב, שהצורך של המדינה בדירות לא יכול לבוא על חשבון איכות החיים במרחב".