חוקרי האוניברסיטה העברית: עולה הסיכון להתפרצות מחודשת של נגיף הקורונה בישראל

הגל השני צפוי להחמיר? חוקרי האוניברסיטה העברית מזהירים: "יש להיערך להחמרת ההגבלות הנוכחיות, זאת מכיוון שהתפרצות נוספת ברמת ההדבקה הנוכחית תהיה קשה משמעותית מהגל הקודם"

בדיקות קורונה במעבדה בבית חולים בילינסון  / צילום: דוברות בית החולים רבין
בדיקות קורונה במעבדה בבית חולים בילינסון / צילום: דוברות בית החולים רבין

צוות חוקרים מהאוניברסיטה העברית, המנטרים באופן קבוע את מגמות התחלואה בישראל, מדווחים כי מגמת הירידה בנדבקים המאומתים שהחלה בסוף יולי וסימנה את בלימת הגל השני השתנתה לרעה בשבוע שעבר. לפי דוח החוקרים, נפסקה הירידה במקדם ההדבקה והתייצבות על ערך של 1. מגפה במצב של R=1 ומספר גבוה של נדבקים אינה יציבה, ועשויה לנבוע משילוב של דעיכת גל ותחילת עלייה מחודשת.

לדברי החוקרים, "התנהגות מעין זו מאפיינת שלבים ראשונים של התפרצות מחודשת. הגורם לשינוי אינו ברור, ייתכן שנובע מהתרופפות עמידה בהנחיות. אופן השינוי במספר המאושפזים במצב בינוני וקשה דומה לחודש יוני, בהתחלת התפרצות 'הגל השני'. התצפית קדימה מעוררת חשש להתפרצות נוספת".

בניתוח מצויין כי תחזית התמותה "עולה בימים האחרונים", וכי "מעל ל-800 מתים בסה"כ (צפויים) לקראת סוף אוגוסט". כמו כן, לפי ניתוח עדכני של החוקרים המתפרסם הערב, נראה כי חלה עלייה מחודשת במספר החולים במצב בינוני מזה חמישה ימים, "עלייה שמעלה חשש לעלייה עתידית בכמות החולים במצב קשה ולפריצה של רמות התחלואה הנוכחיות".

לאור המגמה המסתמנת, אומרים החוקרים כי יש להיערך להחמרת ההגבלות הנוכחיות, זאת מכיוון שהתפרצות נוספת ברמת ההדבקה הנוכחית "תהיה קשה משמעותית מהגל הקודם". לפי הניתוח שביצעו, נראה שפיזור התחלואה "מחייב הקפדה על התקהלויות במקומות סגורים בארץ, בדומה להגבלות שבלמו את הגל השני".

החוקרים החתומים על המסמך, בדומה למסמכים הקודמים שפורסמו לאחרונה, הם פרופ' ינון אשכנזי, פרופ' רן נירפז (בית חולים הדסה), פרופ' דורון גזית, פרופ' רונית קלדרון-מרגלית, ד"ר מיכאל אסף ופרופ' נדב כץ - ממכון רקח לפיסיקה ומבית הספר לבריאות הציבור ורפואה קהילתית באוניברסיטה העברית בירושלים.