מספר המאושפזים במצב קשה עבר את סף אי הספיקה של מערכת הבריאות

לפי אגף המודיעין בצה"ל, בממוצע שבועי, שיעור התמותה היומי מקורונה למיליון נפש בישראל עומד על 3.47 • בארצות הברית, לשם השוואה, שיעור התמותה מקורונה עומד על 2.25 מקרים למיליון נפש מדי יום • מנהל המחלקה הפנימית בהדסה: "העתיד לא נראה ורוד לאור הזלזול הציבורי, במיוחד במגזר החרדי, אבל לא רק"

מחלקת קורונה בחניון בית החולים רמב"ם בחיפה / צילום: Oded Balilty, Associated Press
מחלקת קורונה בחניון בית החולים רמב"ם בחיפה / צילום: Oded Balilty, Associated Press

מספר המאושפזים במצב קשה בבתי החולים עבר את הסף שהוגדר על ידי משרד הבריאות והממשלה כסף אי הספיקה של מערכת הבריאות, ועומד על 812 בני אדם המאושפזים במצב קשה וקריטי ברחבי הארץ. 300 בני אדם נוספים מאושפזים במצב בינוני. למרות שמדובר במספר גבוה, מדובר בנתון תנודתי, והוא גם יכול לרדת מעט מתחת ל-800 בימים הקרובים.

עם זאת, הנתון משקף את המצב המורכב בו נמצאים הצוותים הרפואיים; בזמן שמספר החולים במצב קשה הדורשים טיפול צמוד של צוותים רפואיים גדולים עולה, 4228 אנשי צוות ובהם רופאים ואחיות, נעדרים מעבודתם בשל הצורך לשהות בבידוד לאחר חשיפה לחולה מאומת, או בשל הידבקות בקורונה (1,980 מתוכם מתמודדים עם מחלת קורונה פעילה).

סף הספיקה של המערכת אף הוא מתקרב לקצה. בדוח האחרון של צוות הברומטר של פרופ' רוני גמזו, נאמר כי חולי הקורונה מאכלסים כ-40% מהמיטות הפנימיות וכ-15% מחדרי המיון. לפי מרכז המידע והידע, מספר החולים במצב קשה כתוצאה מהנגיף ממשיך לעלות באופן תלול; עלייה של כ-70% בחודש האחרון, ויותר מפי 10 בשלושת החודשים האחרונים. לפי קצב ההדבקה, נראה כי הגידול במספר החולים במצב קשה צפוי להמשיך לגדול משמעותית בתקופה הקרובה. חלק מבתי החולים מתקרבים אל סף הספיקה שלהם - בתפוסה כמעט מלאה של מחלקות הקורונה, ופתיחת מחלקות קורונה על חשבון מחלקות אחרות. לכך, לפי החשש, עלולה להיות השפעה על איכות הטיפול.

לגבי תמונה המצב בתוך המחלקות מסביר מנהל המחלקה הפנימית בבית החולים הדסה  פרופ' דרור מבורך "רופאים מתמחים של הפנימיות מאיישים יותר ויותר טיפול נמרץ ורופאים כירורגים ואורטפדים מחליפים אותם בתורנויות קורונה. הפנימיות הרגילות מאבדות מתמחים לטובת קורונה וטיפול נמרץ. יש עומס גדול על יועצים של זיהומיות. כרגע מחזיקים מעמד אבל הטיפול מתחיל להיות תת מיטבי שיכול לעלות בחיים ובתחלואה. העתיד לא נראה ורוד לאור הזלזול הציבורי, במיוחד במגזר החרדי, אבל לא רק".

שיעור הנפטרים בישראל זינק בפחות מחודש

לאורך החודשים האחרונים, התגאתה ישראל בכך שהיא מצליחה לבלום את התוצאה הגרועה ביותר של משבר הקורונה, ומספר המתים לנפש נותר נמוך בהשוואה לעולם. אך לאחר שנתוני משרד הבריאות לחודש אוגוסט הצביעו על תמותה עודפת של 10% בישראל, דוח אמ"ן שפורסם הבוקר (ג') השווה בין נתוני התחלואה של ישראל לארה"ב, איטליה, אוסטריה, דרום קוריאה, בריטניה וצרפת. לפי הדוח, לראשונה, ישראל עוברת את ארצות הברית במספר המתים ליום מקורונה ביחס לגודל האוכלוסייה.

לפי הדוח, בממוצע שבועי, שיעור התמותה היומי מקורונה למיליון נפש בישראל עומד על 3.47 - כאשר בראשית ספטמבר, עמד על 1.52. בפחות מחודש, עלה שיעור הנפטרים בישראל בצורה משמעותית. בארצות הברית, לשם השוואה, שיעור התמותה מקורונה עומד על 2.25 מקרים למיליון נפש מדי יום. גם מספר החולים החדשים ליום, בממוצע שבועי, מוסיף להיות הגבוה בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה.

ומה באשר לאחוז הבדיקות החיוביות? בעוד שמשרד הבריאות הגדיר כתנאי להקלת צעדי הסגר את הירידה בשיעור הבדיקות החיוביות, המגמה היא דווקא הפוכה. לפי אמ"ן, למרות הגדלת מספר הבדיקות בישראל, אחוז הבדיקות החיוביות עלה גם הוא וממשיך להיות גבוה מאוד (סביב ה-15%, ללא בדיקות סקר). שיעור הבדיקות החיוביות מעיד על היקף תחלואה רחב בהרבה מזה המאותר בפועל, ומשקף 'תחלואה סמויה' באוכלוסייה הרחבה. שיעור זה בולט במיוחד במגזר החרדי, שם יותר מרבע מהנבדקים זוהו כחיוביים לנגיף.