עתירה נגד חברה שזכתה במכרז לביצוע בדיקות קורונה בנתב"ג: מציעה דגימות לא מדויקות במחירי הפסד

חברת פנגיה, שהפסידה במכרז, עתרה לביהמ"ש נגד זכיית "אומגה המכון להוראה מודרנית" • בין היתר, נטען כי ההצעה הזוכה תשתמש במשאבים ציבוריים של ביה"ח רמב"ם • אומגה: ההצעה שלנו עומדת בכל התנאים

נוסעים בנתב"ג בתקופת הקורונה  / צילום: שלומי יוסף, גלובס
נוסעים בנתב"ג בתקופת הקורונה / צילום: שלומי יוסף, גלובס

האם המערך המוקם בימים אלה לביצוע בדיקות קורונה בנמל התעופה בן-גוריון יתברר כמחדל הבא בהתמודדות של מדינת ישראל עם נגיף הקורונה? עתירה שהגישה החברה שהגיעה למקום השני במכרז שערכה רשות שדות התעופה (רש"ת) להקמת והפעלת מערך הבדיקות לנכנסים בשערי נתב"ג וליוצאים ממנו, חושפת טענות חמורות כלפי רש"ת, החברה הזוכה במכרז ומשרד הבריאות.

בין היתר, נטען בעתירה שהוגשה לביהמ"ש המחוזי בת"א כי החברה הזוכה, "אומגה המכון להוראה מודרנית", ביססה את הצעתה על שיתוף פעולה עם בית החולים הממשלתי רמב"ם בחיפה, למרות ההוראה הברורה בתנאי המכרז כי המערך שיוקם לא יפגע במשאביה הלאומים של ישראל להתמודדות עם הנגיף. 

עוד נטען כי שיטת הדגימה של החברה השונה מהמקובל בעולם ובישראל עלולה להביא לכך שגם מי שנושאים בגופם את הנגיף יקבלו תוצאה שלילית בבדיקה. טענה נוספת היא כי התמחור הנמוך פי 3 מההצעה הבאה במכרז ומזו שהגישה חברה אחרת במכרז דומה שערך משרד הביטחון עבור צה"ל, מלמד כי מדובר בהצעה גרעונית מובהקת, שבסופו של דבר תשית עלויות נוספות על הבאים בשערי נתב"ג והמדינה, תעכב את מועד מתן התשובות, ותהפוך את הנוסעים ל"בני ערובה".

פערים גדולים במחיר הבדיקות 

בראשית אוגוסט האחרון פרסמה רש"ת מכרז לניהול והפעלה של מערך לביצוע בדיקות קורונה לנוסעים. מי שזכתה במכרז היא חברת "אומגה המכון להוראה מודרנית", שהגישה הצעה לפיה מחיר בדיקת הקורונה עבור כל נוסע יעמוד על 45 שקלים בלבד. זאת, בעוד שההצעה הזולה ביותר אחריה מבין שבע ניגשות למכרז, של החברה הבינ"ל "פנגיה די דבליו", היתה גבוהה פי 3 מכך.

מייד עם פרסום תוצאות המכרז גרמה ההצעה הזולה והמפתיעה של אומגה ללא מעט גבות להיות מורמות. ההצעה הזוכה לא רק שנמוכה משמעותית מיתר ההצעות במכרז, אלא גם נמוכה בהרבה מעלותן של בדיקות קורונה בנמלי תעופה אחרים ברחבי העולם, ומעלותן של כל הבדיקות שכבר כיום מתקיימות בישראל. גם ועדת המכרזים ברש"ת הבינה כנראה כי מדובר בהצעה ייחודית, מיהרה לזמן דיון עם נציגי אומגה כדי להבין את פשר ההצעה, אך כאמור בחרה בה בכל מקרה.

בעתירה מינהלית שהגישה פנגיה באמצעות עוה"ד ערן בצלאל, הגר פינס ואור פי-אל ממשרד ש. הורוביץ ושות', ניתן למצוא תשובות לתהיות הכבדות שעלו כבר עם זכייתה של אומגה במכרז, אך גם שורה של טענות קשות שלדעת מי שהגיעה למקום השני במכרז אמורות לפסול את אומגה מלהקים את המערך.

בין היתר, טוענת פנגיה כי השיטה בה אמורה אומגה להשתמש במכרז לטובת לקיחת הדגימות מהבאים בשערי נתב"ג היא שיטת האיגום (Pooling), שיטה אשר נועדה להוזיל את עלויות הבדיקה על-ידי איגודן יחדיו של 8 דגימות שונות, ועריכת בדיקה אחת לכל הדגימות. לפי שיטה זו, רק אם מתקבלת תוצאה חיובית בבדיקה המאוחדת, נבדקת כל אחת מהדגימות בנפרד כדי לאתר את הנבדק הנושא את הנגיף.

לטענת פנגיה, מדובר בשיטה שכלל אינה יעילה בהתבסס על נתוני התחלואה הגבוהים הקיימים במדינת ישראל - שבימים האחרונים אף הגיעו לרמה של 15% תוצאות חיוביות מבין כלל הנבדקים. מכאן, כי באופן סטטיסטי אחד מכל 6.6 אנשים שנבדקים יימצא חיובי לנגיף.

אך מה שחמור עוד יותר, כפי שעולה מהעתירה, הוא כי מאפייני שיטת האיגום המאגדת כאמור מספר בדיקות יחד, מורידים את רגישות הבדיקה באופן המשליך על היכולת לאתר את נשאי הנגיף. כך, בעוד שמי שמוגדר כיום בישראל כחיובי גבולי לקורונה, עלול "להתפספס" בדגימות שיבדקו בשיטת האיגום. כל זאת, מוזכר בעתירה, שעה שמדובר בבדיקות שנעשות ביחס לנוסעים אשר עתידים לשהות בחלל צפוף, עם פוטנציאל הדבקה גבוה.

מה התרומה של ביה"ח רמב"ם? 

בתשובה ששלחה אומגה לוועדת המכרזים, היא ציינה כי שיטת האיגום אינה מיועדת להיות השיטה הבלעדית באמצעותה יתבצעו הבדיקות, אך לטענת פנגיה מדובר ב"הצהרה ריקה שלא עומד מאחוריה דבר, שממילא היא נטענה מבלי שהוצגה אף ראיה התומכת בה."

טענה חמורה נוספת שעולה בעתירה נוגעת למעורבותו של ביה"ח הממשלתי רמב"ם בהצעה הזוכה, למרות האיסור בתנאי המכרז להשתמש במשאבים הלאומיים המדוללים ממילא לטובת הקמת ותפעול מערך הבדיקות בנתב"ג. "בשיאו של אחד המשברים הבריאותיים הקשים ביותר שעמו מתמודדת מדינת ישראל, הצליח באורח פלא גוף פרטי 'לרתום' להצעתו המסחרית בית חולים ציבורי", נטען בעתירה.

ואם לא די בכך, טוענת פנגיה, הרי שיוצא כי אותו משרד שאמור לאשר את המעבדה לכשתוקם, משרד הבריאות, הוא גם אותו גורם המהווה חלק מההצעה הזוכה, בהיותו מי שמחזיק בביה"ח רמב"ם.

לטענת פנגיה, כשהיא העלתה את הטענות נגד מעורבותו של רמב"ם בהקמת והפעלת המערך לבדיקות קורונה בנתב"ג בפני ועדת המכרזים, היא הסתפקה ב"הסבריה הכבושים של אומגה, שהעלימה והסתירה מוועדת המכרזים את ביה"ח", נמנעה מלשאול את השאלות הקשות שהייתה אמורה להעלות בעניין, ובכלל לא דרשה את התייחסותם של ביה"ח ושל משרד הבריאות.

ומהם אותם דברים "כבושים ומלאכותיים", לדברי העותרת, שהשיבה אומגה לטענות בקשר לביה"ח רמב"ם? אומגה הצהירה כי בכוונתה להקים בנתב"ג מעבדה חדשה ועצמאית, שאינה חלק ממשאבי התשתיות הלאומיות, וכי כוח האדם יהיה עצמאי ומנותק ממערך התשתיות הלאומיות.

עוד הבהירה אומגה, כי אין בכוונתה לעשות שימוש במעבדה, בשירותים ובציוד הקיימים של רמב"ם שהם משאבים ציבוריים ולאומיים, וכי אומגה התקשרה עם רמב"ם "...לצורך השתתפות במכרז... וכן לצורך נשיאה באחריות להקמה והפעלה של המעבדה כאמור בתנאי המכרז".

ביחס לתשובה זו של אומגה, שאומצה על-ידי ועדת המכרזים למורת רוחה של פנגיה, נטען בעתירה כי מדובר ב"גרסה מתפתחת ופתלתלה, שבה קיימת סתירה פנימה מובנית". כך, מסבירה העותרת, אם אכן אומגה תקים ותפעיל מעבדה עצמאית בנתב"ג, כשרמב"ם משמש כאחראי להקמה והפעלה של המעדה שתוקם - לא ייתכן שלא ייעשה שימוש במשאבים לאומיים, אפילו אם מדובר רק בכוח האדם של ביה"ח.

"היעלה על הדעת שקיימים ברשות משרד הבריאות משאבים שאינם מהווים חלק ממשאב התשתיות הלאומיות של מדינת ישראל לצורך המאבק בקורונה?", תהתה פנגיה.

מהצד השני, טוענת פנגיה, אם אומגה לא תעשה כל שימוש ברמב"ם לשם הקמת והפעלת המעבדה, אין ברירה אלא להסיק כי "הצגתו של רמב"ם כקבלן משנה לצורך עמידה בתנאים המקדמיים, נעשתה למראית עין בלבד, על מנת שאומגה תקנה לעצמה יתרון פסול על פני יתר המציעות במכרז". 

יחד עם הגשת העתירה, הגישה המפסידה במכרז גם בקשה לקבלת צווים זמניים שימנעו מאומגה להמשיך בהקמת המעבדה שאמורה להתחיל לפעול בתוך 45 ימים. ביהמ"ש המחוזי בתל-אביב דחה את הבקשה, תוך שהדגיש כי קיים "צורך חיוני במערך שדות התעופה", ואת פרק הזמן שחלף מפרסום תוצאות המכרז ועד הגשת העתירה.

"טענות התובעת נדחו שוב ושוב"

מחברת אומגה המיוצגת בהליך באמצעות עו"ד קרן רייכבך סגל ממשרד איתן מהולל שדות והמרכז הרפואי רמב״ם, נמסר: "אומגה ובית החולים רמב"ם, קבלן המשנה מטעמה, פועלים להקמת מעבדה חדשה משוכללת ומקצועית, במקום ייעודי שהוקצה לכך בנתב"ג, שתשרת את אוכלוסיית הטסים במחיר שווה לכל נפש. המדובר בפרויקט לאומי. כל הטענות של העותרת נדחו פעם אחר פעם על ידי ועדת המכרזים של רשות שדות התעופה ועל ידי בית המשפט.

"אומגה עומדת בכל דרישות המכרז, זכתה בו כדין, והציגה תוכנית עסקית מבוססת. הטענה בדבר 'שימוש במשאבים לאומיים' היא  טיעון פופוליסטי מנותק מהמציאות ומתנאי המכרז. זאת במיוחד, כאשר המדובר בבניית מעבדה חדשה, בפרק זמן קצר של 45 יום, עבורה נרכשו ציוד ומערכות בהיקפים של מיליוני שקלים, ואליה מגוייסים בימים אלה מאות עובדים חדשים. שיטות הדיגום בהן ייעשה שימוש במעבדה הן השיטות הרפואיות המקובלות בעולם, כפי שנקבע במכרז, בסטנדרטים הגבוהים ביותר, והן יקבלו את אישור משרד הבריאות. אומגה ורמב״ם ממשיכים גם כעת בקידומו של המיזם החשוב ורואים עצמם מחויבים לבריאות הציבור בהפעלתו".

מרשות שדות התעופה נמסר בתגובה: "ביהמ"ש לא קיבל את בקשת העותרת לקבלת סעד זמני במעמד צד אחד בלבד (שלהם) לעצירת הליך הקמת מערך בדיקות הקורונה בנתב"ג. החברה הזוכה במכרז עומדת כמתחייב בכל תנאי המכרז והנחיות משרד הבריאות והנושא מתברר בבית המשפט. מעבדת הקורונה בנתב״ג תאפשר את פתיחת שמי המדינה לטיסות תוך שמירה על בריאות ציבור הטסים וכן בהגנה על הביטחון הבריאותי".

ממשרד הבריאות לא התקבלה תגובה.