דרמה בשוק האינטרנט: הפיצול בין ספק לתשתית יבוטל החל מ-2022

משרד התקשורת מפרסם היום שימוע במסגרתו הוא קובע כי בזק והוט יוכלו לספק אינטרנט ללקוחותיהם בצורה ישירה • זאת בכפוף לשורה של תנאים שימנעו מהם לנצל את כוחם לרעה

יועז הנדל / צילום: יהונתן סמייה, דוברות הכנסת
יועז הנדל / צילום: יהונתן סמייה, דוברות הכנסת

משרד התקשורת מכריז על כוונתו לבטל את הפיצול באינטרנט בין ספק ותשתית החל מ-2022. בשעה האחרונה מפרסם משרד התקשורת שימוע להערות הציבור ואשר במרכזו עומדת כוונת המשרד לבטל את הפיצול בכפוף לשורה של תנאים שיושתו על בזק והוט.

היום הקובע (1.1.2022) נקבע על מנת לאפשר לכל ספקיות האינטרנט להיערך לאספקת השירות באמצעות מדיניות השוק הסיטונאי הנהוגה היום, ולפיה ספקיות אינטרנט מציעות ללקוחות שירות הכולל תשתית וספק בחשבונית אחת, כך שלמעשה הלקוח אינו "מכיר" את חברת התשתית ואת כל השירותים מקבל מהספק.

משרד התקשורת קובע בנייר העמדה שלו כי הפיצול הנוהג היום, ואשר נקבע בשנת 2000, גורם נזק לציבור בהיקף של 50 מיליון שקל לשנה וזאת מעבר לבעייתיות שהוא מייצר בכך שהלקוחות מתבלבלים ואינם יודעים בצורה מסודרת ממי הם מקבלים את שירות האינטרנט - האם זה מחברת התשתית או מהספק.

לדברי המשרד, השינוי המתוכנן יביא לשיפור ניכר בשירות שיקבל צרכן הקצה בתחומי האינטרנט, באמצעות מתן אפשרות ליצירת "כתובת אחת" לשירותי הספק והתשתית. כמו כן, הרפורמה תטפל אחת ולתמיד בתופעת "זריקת האחריות" שהתאפשרה בגלל ההפרדה בין ספקית התשתית לספקית ה-ISP בנושאי תקלות, מה שיחייב את החברה שמספקת למנוי את השירותים לעמוד בסטנדרט שירות גבוה יותר.

המשרד קבע שורה של מגבלות שימנעו מבזק ומהוט לנצל את כוחם בדרך לכך שיקבלו את הרישיון לספק אינטרנט ישירות ללקוחותיהם. לכן נקבע כי תהליך המעבר לאסדרה החדשה יהיה הדרגתי, במטרה לאפשר לספקיות (ה-(ISP להיערך לשינוי, ולמנוע מחברות התשתית הגדולות (בזק והוט) לנצל את היתרונות המבניים שלהן ולהעביר צרכנים לשירות אחוד, מה שיפגע באופן משמעותי בספקיות ה-ISP הקטנות ובכלל ויחזק את כוחן המונופוליסטי. השינוי לא יחול על המגזר העסקי, כוון שמקטע הספקיות מייצר ערך ייחודי ולהערכת המשרד לאבחנה זו קיימת תועלות במגזר זה.

שר התקשורת יועז הנדל אמר: "הרפורמה נועדה לתקן את מבנה שוק האינטרנט שהיה נכון לשעתו. אחרי 20 שנה הגיע העת לשים סוף לפיצול בין ספק לתשתית ויצירת מוצר אחד שנקרא "אינטרנט" כתובת אחת להתקנות ולפתרון תקלות, אחריות מקצה לקצה, ביטול תופעת המנויים כפולים".

מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר בן-חורין: "משרד התקשורת יוצא ברפורמה אשר תשנה באופן דרמטי את אופן צריכת שירותי האינטרנט במדינת ישראל ותקל על מעבר בין ספקיות האינטרנט, פיצול בין ספק לתשתית מגלגל על הצרכן עלויות ומורכבויות תיפעוליות".