ברקזיט | ניתוח

הצרות של ג'ונסון: הקורונה מזנקת, הליש"ט בשפל וה"ברקזיט" הולך ומסתבך

בוריס ג'ונסון סחף את הממלכה לניצחון לפני קצת יותר משנה עם אג'נדה אחת מרכזית - "ברקזיט" • הפרטים האחרונים במו"מ עם האיחוד היו אמורים להיות חתומים עד יום חמישי הקרוב, אלא שמחלוקות כלכליות מהותיות עדיין נותרו על השולחן • כעת תוהים באירופה אם הברקזיט יהפוך ל"גירושים מכוערים או מכוערים מאוד"

ראש הממשלה בוריס ג'ונסון / צילום: Alastair Grant, Associated Press
ראש הממשלה בוריס ג'ונסון / צילום: Alastair Grant, Associated Press

בימים אלה הסכם הסחר שאחרי ה"ברקזיט" כבר היה אמור להיות גמור וחתום. שיעורי המסים והתעריפים בין בריטניה לאיחוד היו אמורים להיות ברורים, והמוסדות הרלוונטיים בשני הצדדים היו אמורים להתכנס בחודש הבא ולאשרר אותם. בסוף השנה הנוכחית הייתה בריטניה אמורה להחליק החוצה בעדינות מתוך האיחוד, יציאתה מסוככת על ידי ההסכמים החתומים, ולהיוולד מחדש אל עתיד עצמאי ומשגשג-כלכלית מחוץ ליבשת.

אבל זה לא קרה. במקום זאת, מגפת הקורונה הטילה את בריטניה עמוק לתוך משבר כלכלי, לפגיעה הקשה בתמ"ג עד כה באירופה, והמשא ומתן עם האיחוד על ה"ברקזיט" התפוצץ, הוארך והתפוצץ שוב. תאריכי יעד נדחו, ממשלת בריטניה החלה להעביר בפרלמנט חוק המנוגד להסכם הפרישה והאיחוד החל בהליכים נגדה על רקע זה.

הליש"ט נמצא בשפל של חצי שנה מול האירו ורבים משני צדי התעלה חוששים מ"ברקזיט קשה" - יציאה מהאיחוד ללא כל הסכמים. "השאלה היא אם אלה יהיו רק גירושים מכוערים או גירושים מכוערים מאוד", כתב השבוע המגזין הגרמני ""שפיגל".

"אומרים שאיבדתי את המוג'ו"

בראש המהלך ההיסטורי שבריטניה מנסה לבצע נמצא ראש הממשלה בוריס ג'ונסון. זהו אותו ג'ונסון שהוביל את המפלגה השמרנית לניצחון סוחף בדצמבר האחרון על ידי הבטחתו "לבצע את הברקזיט". אבל רבים בממלכה, בליבוי ראש האופוזיציה החדש מה"לייבור", קיר סטארמר, טוענים כי הוא מנהיג שונה מזה שהיה לפני שחלה וכמעט-מת מקורונה. "אנשים אומרים שאיבדתי את המוג'ו שלי", אמר ג'ונסון בנאום מקוון שנשא בפני חברי המפלגה השמרנית בכינוס וירטואלי שהתקיים בתחילת החודש, "כמובן שאלו שטויות".

אבל ראש ממשלת בריטניה זוכה לקיתונות של ביקורת בתקשורת ואפילו, לראשונה, מתוך מפלגתו. הביקורת אינה רק על רקע המאבק המבולבל של ממשלת בריטניה במגפת הקורונה, עם שינויי-כיוון שהתחילו בתמיכת הממשלה ב"חסינות עדר", עברו לסגר הדוק, כיוונו לפתיחה מחדש של המשק והסתיימו נכו לעכשיו בקריאה לעובדים לעבוד מהבית.

הביקורת היא גם על רקע כלכלי ואישי. בנאום המקוון לפני חברי המפלגה הבטיח ג'ונסון להפוך את בריטניה ל"סעודיה של אנרגיית הרוח" והתפייט כיצד הרוח שהפיחה את מפרשיהן של ספינות האימפריה הבריטית תבטיח את שגשוגה של בריטניה גם בעתיד.

"הוא באמת חושב שדיבורים על אנרגיית רוח ישכיחו את המצב הכלכלי הקשה?", תהה חבר פרלמנט מהמפלגה השמרנית בראיון אנונימי לאתר "פוליטיקו" האירופי. כמה חברי פרלמנט שמרנים אף הצביעו נגד יוזמת סגר קודמת של הממשלה, לראשונה. "ג'ונסון עסוק כעת בכיבוי שריפות בתוך המחנה שלו", כתב אתמול ה"לה-מונד".

האם יצליח לכופף את האיחוד

למרות זאת, ג'ונסון יכול לקנות את עולמו אם יצליח לכופף את האיחוד האירופי בימים הקרובים ולהגיע להסכם סחר חופשי בין לונדון לבריסל בתנאים שדרש. לאחר שסיבוב השיחות האחרון הסתיים ללא הסכמה, הציב המנהיג הבריטי דדליין משלו לאיחוד - אם לא יהיה הסכם עד לפגישת ראשי האיחוד האירופי שמתחילה ביום חמישי הקרוב - "אז שני הצדדים צריכים להתקדם הלאה". המשמעות היא יציאה ללא הסכמים, סחר לפי תעריפים גנריים של ארגון הסחר העולמי, ואולי משא ומתן עם כל מדינה באיחוד בנפרד. זוהי ההגדרה של "ברקזיט קשה".

התסריט במקרה של אי הגעה להסכם יהיה הטלת מכסים ותעריפים לפי הכללים הקיימים של ארגון הסחר העולמי (WTO), כפי שהאיחוד האירופי מתנהל מול אוסטרליה למשל (בזמן שהוא דן עם הרשויות בקנברה על הסכם סחר חופשי מקיף). לפי הערכות, ההשלכות יהיו האטה משמעותית של הסחר המתנהל כיום, ופקקי ענק של משאיות שיווצרו בנמלים בשני צדי התעלה, בגלל הצורך להטיל מסים על חלק מהסחורה וגם להטיל מכסות יבוא ויצוא. גם הקנייה והמכירה המקוונים ייפגעו בין-לילה כתוצאה מהטלת מע"מ ומכסים שונים (למשל בפלטפורמות כמו "אמזון" ו"איביי" שמאפשרות קנייה ממדינות שונות)

אם הדיווחים מבריסל נכונים, הרי שישנן שלוש מחלוקות עיקריות כרגע בין הצדדים.

1. הברורה יותר מביניהן עוסקת בנושא זכויות הדיג. בריטניה מבקשת לקבל גישה למכור את התוצרת הימית שנתפסת ומגודלת בממלכה המאוחדת בשוק האירופי באופן חופשי, כחלק מהסכם סחר חופשי מקיף, בעוד האיחוד דורש כי תמורת הסכמה זו יש לשמור את זכויות הדיג הקיימות למדינות אירופיות במים הבריטיים. מי שתיפגע במיוחד במקרה של שינוי בסטטוס-קוו תהיה צרפת, והדייגים הצרפתיים, וזו הסיבה שג'ונסון התקשר בימים אחרונים לנשיא צרפת עמנואל מקרון והבהיר כי על האיחוד לשנות את עמדתו בנושא.

2. עימות נוסף, מעורפל יותר אך בעל פוטנציאל השפעה גדול יותר על הכלכלה הבריטית הוא מה שהאירופאים מכנים "מגרש משחקים שווה". אם יהיה הסכם סחר חופשי בין האיחוד לבריטניה, טוענים בבריסל, על הממשלה הבריטית להתחייב שלא לספק תמיכה ממשלתית, סבסוד או שינויי רגולציה שיהפכו את התחרות בין עסקים בריטיים לעסקים אירופיים לבלתי-הוגנת. למשל, סבסוד של הממשלה הבריטית את יצרניות המכוניות בממלכה, עם שינוי בחוקי העבודה של הפועלים בהן, עשויים ליצור לדברי האיחוד "יתרון לא הוגן" ליצרניות הבריטיות.

הבריטים, מנגד, טוענים כי זוהי בדיוק המטרה של ה"ברקזיט", לקבוע מדיניות כלכלית בצורה עצמאית. האירופאים דורשים כיבוד זכויות עובדים, הגבלת תמיכה ממשלתית ועוד, לפי החוקים האירופיים הקיימים. "העמדה שלנו היא ברורה ועקבית", אמר שר צרפתי, "אם לא יהיה מגרש משחקים שווה, לא תהיה גישה לשוק שלנו".

3. הנושא השלישי הוא משפטי יותר, ונוגע למנגנונים שיבטיחו כי בריטניה תמלא אחר הכללים וההסכמות שהיא קיבלה על עצמה. הוא נובע, בין השאר, מהיוזמה של הממשלה הבריטית בשבועות האחרונים לקדם סחר חופשי בין צפון אירלנד ליתר הממלכה, שעומד בניגוד להסכם הפרישה מהאיחוד האירופי.

הנושאים הללו יעמדו ביומיים הקרובים בלב דיונים ומשא ומתן בין בירות אירופה לבין לונדון, וביום חמישי יתכנסו ראשי האיחוד האירופי לפסגה שתדון בכך. גם אם הדדליין שהציב ג'ונסון יוארך, הרי שהאיחוד הבהיר כי מבחינתו התאריך האחרון להגעה להסכם הוא ה-1 בנובמבר, משום שמבחינה לוגיסטית דרושים לו חודשיים כדי לתרגם את הסכם הסחר החופשי, אם יגובש, לשלל השפות הרשמיות, ולאשר אותו בפרלמנט האירופי. נכון לעכשיו, ג'ונסון אינו מראה כוונת נסיגה. "ראש הממשלה היה ברור מאוד בשיחותיו עם המנהיגים האירופים, שהזמן דוחק (להגיע להסכם)", מסר דוברו לתקשורת.

מהן המחלוקות העיקריות בין האיחור לבריטניה

1. זכויות הדיג
בריטניה מבקשת למכור את התוצרת הימית שלה בשוק האירופי באופן חופשי
2. תחרות הוגנת
האיחוד דורש כי בריטניה לא תסבסד או תסייע לעסקים בתחומה כך שהעסקים האירופיים בהכרח יהיו פחות אטרקטיביים
3. מנגנוני אכיפה
הסכמים משפטיים מחייבים שיבטיחו שבריטניה תמלא אחר