סערה בוועדת הכלכלה על סוגיית פתיחת הצימרים: פרופ' גרוטו נטש את הישיבה

חבר הכנסת כעס שהצימרים נשארים סגורים ואיתמר גרוטו נטש את הישיבה אחרי שהטיח בו כי הוא "חוצפן" • הצימרים שבעליהם חיכו לדיון שיכריע את גורלם יישארו סגורים

פרופ' איתמר גרוטו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
פרופ' איתמר גרוטו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

הקרב על פתיחת הצימרים הגיע לוועדת הכלכלה ואף הוביל להסתלקות של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו באמצע הדיון: בעוד ששרת התיירות אורית פרקש הכהן הציגה עמדה ברורה לפיה יש להקדים את פתיחת הצימרים כשהיא אף מנתה את היתרונות לנופשים במרחבים הכפריים, פרופ' גרוטו הביע את עמדת משרד הבריאות המתנגדת להקדמת פתיחתם. לדבריו המשרד הציג מתווה קוהרנטי לפיו הצימרים ייפתחו בשלב שלוש ביחד עם המסחר ולפני המלונות. גרוטו הזכיר כי אנחנו "הולכים לקראת שלב 2 שלא כולל פתיחת הצימרים. עמדת משרד הבריאות היא שצריך להמתין לשלב שלוש".

לשאלה שהפנה אליו שר התיירות לשעבר חה"כ אסף זמיר, והיא "מה הסכנה הבריאותית שבגינה יש איסור לפתוח צימרים, שבמקום שאני יושב בבית אני יושב בצימר" השיב "אין סכנה ספציפית בצימר ואין סכנה ספציפית בחדר כושר או במסעדה פרטנית אבל יש עומס של דברים". הנוכחים הקשו על גרוטו "יש משפחות שמתמוטטות, מה הבעיה לפתוח צימרים?", שאל חה"כ מיקי לוי. השאלה עוררה צעקות גם על ידי יו"ר הוועדה חה"כ יעקב מרגי, גרוטו הגיב בזעם "אם יש לכם בעיה תפנו לקבינט". הוויכוח לא נרגע "מותר לנו להעיר לך אדון פרופסור", קרא חה"כ לוי "תפסיק להתנהג בצורה הזו אתה לא מכבד את עצמך". הצעקות עלו מדרגה כשגרוטו קרא ללוי "חוצפן!", והתנתק מהדיון. מרגי ניסה להרגיע "אין ספק שההתנהגות שלו לא מקובלת, אם הוא לחוץ שייקח חופש, יש אחרים שיכולים להחליף אותו. ככה לא מתנהל בעל תפקיד שמצופה ממנו אורח רוח וסבלנות בעתות משבר, שייקח חופשה או שייצא לחל"ת כפי שמעסיקים הוציאו עשרות אלפי עובדים במשק". אלא שחופשה יוכל גרוטו לקחת אולם לא וכל לנפוש בצימר או בבית מלון, אלה הרי סגורים, וכך בשעה שמקבלי ההחלטות שלנו מתקוטטים אלפי בעלי עסקים אכן מתמוטטים. בעלי הצימרים שחיכו לבשורה אחרי התקווה שהתעוררה בהם כי תתאפשר פתיחתם מוקדם יותר מהמתוכנן, יצטרכו להמתין לימים רגועים יותר בישיבה.

גם בקרב לשכת מארגני תיירות נכנסת נרשמה אכזבה. מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות, ד"ר אשר שלמון, אמר כי מתווה לתיירות נכנסת ממדינות ירוקות יתאפשר רק עם פתיחת בתי המלון. מרגי התייחס לפתיחת המלונות המסתמנת באילת ובים המלח ואמר "חייבים לאפשר חידוש תיירות הפנים והחוץ, כמובן מתוך זהירות ומתינות ולא כפי שהיה בגל הראשון. אבל מדובר באחד ממנועי הצמיחה של המשק וצריך להתחיל את המתווה. צימרים זה אחד הדברים שלא ברור למה מתעכבים, וכך גם הכנת מתווה לכניסת תיירים לישראל".

סמנכ"ל משרד התיירות, פיני שני: "מתווה לכניסת תיירים ממדינות ירוקות הוצג למשרד הבריאות לפני למעלה מחודשיים ובפועל הוא יושב על שולחן הנהלת משרד הבריאות ומחכה לאישור. אנחנו לא משלים את עצמנו שיהיו תפוסות גבוהות, אבל נתחיל להניע את הגלגלים. משרד התיירות בעד פתיחת הצימרים. שרת התיירות הציגה את זה ועמדתה לא התקבלה. לפי המתווה לתיירות נכנסת - תיירות ממדינות ירוקות תיכנס ללא בדיקות מתווה פשוט וקל שמחכה לאישור הנהלת משרד הבריאות".

ד"ר שלמון השיב כי "השר חשב שלא נכון לאשר מתווה כזה כשכל הציבור נכנס לסגר. אבן הנגף העיקרית שלנו היא התחלואה בעולם. חשבנו על מדינות שהיו ירוקות ולצערנו הן אינן כבר. כרגע נשארים עם קנדה קוריאה ויפן, אבל אני מסכים שצריך להתחיל עם מישהו כדי להניע את התעשייה הזו. מסכים שכשתתאפשר פתיחת מלונות יתאפשר המתווה הזה. לגבי הצימרים השרה העלתה את זה לפני השר שלי וההחלטה היא לא לפתוח בשבוע הבא. מניח שזה יעלה לקבינט מתוך צורך ברור. צריך לזכור שזה לא חסר כל סיכונים, מצד שני ברור שצריך להניע את התעשייה הזו".

לפני שעזב את הישיבה התייחס פרופ' גרוטו לנושא: "אנחנו מסתכלים על התמונה הכוללת, כי למעשה כל מגזר אפשר היה לפתוח בנפרד והכל היה מצוין. אם אנחנו פותחים מסעדות זה מעלה סיכון לתחלואה, למרות שכל מסעדה בנפרד זה לא סיכון גדול. לגבי מתווה כניסת תיירים, הכנו מתווה והתקדמנו הרבה מאוד. מקדמים את הבדיקות המהירות וזה מתקדם יפה מאוד. צריך לזכור שאחת הבעיות שלנו שהיינו מדינה אדומה. אנחנו בדרך למדינה ירוקה ונערכים לזה בקיצור בידוד לאנשי עסקים, הנוהל מוכן ומחכה לאישור שר הבריאות. מתווה תיירים ממדינות ירוקות אפשר לקדם אותו כמתווה ירוק לירוק, אחת הבעיות שאין כל כך מדינות ירוקות לכן יהיה קשה להביא תיירים ממדינות ירוקות. הגיעה היא רק העיתוי והעיתוי כרגע הוא לא מתאים. בסוף הקורונה הגיעה לישראל מבחוץ וכשהיא חזרה בהרבה מדינות זה הגיע מבחוץ".

יוסי פתאל מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל קיווה לקבל אור ירוק למתווה לתיירות נכנסת ממדינות ירוקות כשהוא שב והתריע כי הצורך במתווה הוא לשם היערכות שממילא תיארך כמה חודשים עד להבאת תיירים בפועל. "אי פרסום מתווה לכניסת תיירים ממדינות ירוקות לישראל לאלתר הוא מחדל שפוגע ביכולת הענף להתארגן ליום בו תאושר כניסתם. גובש מתווה ואף אושר ע"י גורמי המקצוע במשרד הבריאות ורק מסיבות פוליטיות וחוסר סדר וארגון לא מפרסמים את המתווה שיוכל להוות בסיס לעבודת הכנה בארץ ובחו"ל. יש לנו צבר הזמנות לסוף השנה ותחילת שנה הבאה לתיירים שמעוניינים להגיע לארץ מסיבות דתיות ותוכנית עבודה מחויבת המציאות וגם ההיגיון. העמיתים שלנו בחו"ל מעוניינים לדעת איך זה יעבוד כשתתאפשר הכניסה לישראל. המתווה שהצענו ואושר מבטיח תנועת תיירים מפוקחת מנוטרת ומבוקרת. תיירים ממדינות ירוקות מהווים בהגדרה סיכון בריאותי נמוך יותר מכל אזרח ישראלי שמסתובב בארץ. ערי פריפריה כמו טבריה נצרת עכו צפת ירושלים ועוד בלי תיירים בחורף הקרוב יגוועו כלכלית".

מוקדם יותר אושר בוועדת שרים תיקון חוק "הקורונה הגדול" שיאפשר הגדרת ים המלח ואילת כ'איי תיירות ירוקים' ובכך מתקדמים המלונאים באילת ובים המלח צעד נוסף שיאפשר את פתיחתם. סוגיות שנותרו פתוחות ויהיה צורך להסדירן לפני כוללות את מימון הבדיקות לנופשים, ככל הנראה המימון יהיה בחלוקה של משרד התיירות והמלונאים. הגדרת ים המלח ואילת כאיי תיירות תאפשר כאמור כניסה לנופשים אחרי הצגת תוצאה שלילית לבדיקת הקורונה. המועד לפתיחת המלונות טרם נקבע והצעת החוק צריכה צפויה להגיע עוד השבוע למליאה לקריאה ראשונה. מעבר לתנאי של הצגת בדיקת קורונה שלילית, המתווה יאפשר את פתיחת בתי המלון באזורים האמורים תוך הקפדה על שמירת הנחיות משרד הבריאות. בשלב מאוחר יותר ובאופן הדרגתי, החוק שיחוקק יבחן פתיחת עסקים נוספים באזורים אלו, שישרתו את אורחי המלונות.

שרת התיירות, אורית פרקש הכהן התייחסה למתווה ש"ייתן לאילת וים המלח שמשמשות כ-30% אחוז מענף התיירות, אופק תעסוקתי וכללי, בטח כאזורים שמשתכרים באופן כמעט מוחלט מהתיירות" השרה הוסיפה כי "מדובר בצעד ראשון לפתיחה ושיקום של כלל הענף. זאת לצד הדרישה לפתיחה מיידית של התיירות הכפרית בישראל", דרישה זו כאמור תיאלץ להמתין.