מצרים מסתמנת כשער להפצת חיסון לקורונה למדינות מתפתחות

מצרים מציעה פלטפורמות להפצת החיסון למאות מיליוני בני אדם במזרח התיכון ובאפריקה • סין ורוסיה בחנו מדינות נוספת באזור, כולל איחוד האמירויות, אך גודלה של מצרים, מיקומה והניסיון שלה בייצור חיסונים מעניקים לממשלתה קלף מיקוח

נשיא סין במכון המחקר הרפואי של הצבא בבייג'ין. לומד על התקדמות החיסונים לקורונה / צילום: Ding Haitao, Associated Press
נשיא סין במכון המחקר הרפואי של הצבא בבייג'ין. לומד על התקדמות החיסונים לקורונה / צילום: Ding Haitao, Associated Press

מצרים הופכת להיות שער עיקרי להפצת חיסון לקורונה למעצמות עולמיות שמעוניינות לייצא חיסונים למדינות מפותחות. השילוב של אוכלוסיית מצרים המונה כ-100 מיליון תושבים, יכולת ייצור החיסון והמיקום האסטרטגי הופך אותה לפלטפורמה מושכת ליצרני חיסונים מרוסיה, סין והמערב.

לפי פקידים סינים, הם רוצים להפוך את מצרים למוקד ייצור חיסונים לשוק האפריקאי, ויצרנית תרופות ממשלתית סינית כבר השיקה שותפות עם מצרים לניהול ניסויים בבני אדם. במקביל, חברה פרטית מצרית הסכימה לייבא עשרות מיליוני מנות חיסון בעסקה עם קרן ההון הריבונית הרוסית. מצרים היתה גם במו"מ לייבוא מיליוני מנות חיסון שמפתחים חוקרים באוניברסיטת אוקספורד בשיתוף עם אסטרה-זנקה.

כל העסקאות טעונות אישור של הפיקוח המצרי, וממשרד הבריאות המצרי לא התקבלה תגובה.

סין ורוסיה בחנו מדינות נוספת באזור, כולל איחוד האמירויות, אך גודלה של מצרים, מיקומה והניסיון שלה בייצור חיסונים מעניקים לממשלתה קלף מיקוח על המחיר הטוב ביותר מיצרנים עולמיים של החיסונים, מציינים מומחים לבריאות.

"זה סוג של גיאופוליטיקה של חיסונים", אמר ד"ר ג'רום קים, מנהל מכון החיסון הבינלאומי בסאול, דרום קוריאה. "הם עושים בדיוק את מה שמדינות עם הכנסה גבוהה עושות, רק שלהם אין כסף, ולכן הם מנהלים מו"מ".

מערכת הבריאות במצרים היתה על סף קריסה בגל הראשון

המדינה המאוכלסת ביותר במזרח התיכון שיפרה את יכולת ייצור החיסונים שלה בעקבות התפרצות שפעת החזירים, H1N1, לפני עשר שנים. מאוחר יותר ניהלה מצרים קמפיין מוצלח למדי נגד שחמת הכבד מסוג C באמצעות בדיקות וטיפולים.

צוות מארגון הבריאות העולמי ביצע לאחרונה הערכה של מפעל ייצור החיסונים הראשי במצרים בשולי קהיר, והגיע למסקנה שהמפעל יזדקק רק לשינויים מינימליים כדי לייצר חיסון לקורונה. כך לפי ד"ר נעימה אל-עסאר, נציגת הארגון במצרים. "אלה היו חדשות טובות מיידיות", היא אמרה.

בתי החולים במצרים כרעו תחת הגל הראשון של התפרצות הקורונה, ואיגוד הרופאים במדינה הזהיר שמערכת הבריאות היתה על סף קריסה. הממשלה דיווחה על מעל 105,000 מקרי קורונה ו-6,000 מתים. הבדיקות פיגרו אחרי מדינות אחרות, ופקידי ממשלה אמרו שההתפשטות האמיתית של הנגיף היא כנראה גבוהה פי עשר מהשיעור המדווח. למרות ששיעור ההדבקות ירד, מקורות רשמיים חוששים מגל שני של המגפה בחודשים הבאים.

השקה מוצלחת של חיסון במצרים תהיה ניצחון פוליטי לממשלה, כאשר האוכלוסייה מתוסכלת יותר מן הכלכלה הרעועה  ודיכוי החירות. מחאות שקראו להדחת הנשיא עבדול פתאח א-סיסי פרצו ברחבי המדינה החל מחודש ספטמבר, ולפי ארגוני זכויות אדם כמעט 1,000 מפגינים נעצרו. "מבחינתם, זה הדבר שיאפשר להם לחזק את נוכחותם בקהילה העולמית ובקרב העם", אמר איימן סעבה, מוחמה בריאות ציבור בינלאומי בקהיר ומנכ"ל שמאסייה, ארגון לא ממשלתי לבריאות קהילתית.

החיסונים לקורונה מתוצרת סין צפויים להציע חלופה זולה וזמינה יותר לאלו שפותחו באירופה ובארה"ב, למרות חששות המומחים ביחס ליעילותם.

מצרים היא כעת אחת מארבע מדינות במזרח התיכון שבהן נבדקים חיסונים שפותחו בסין, לצד בחריין, איחוד האמירויות וירדן. במצרים, הממשלה מקדמת את החיסון של חברת סינופארם הממלכתית הסינית עם תשדירי טלוויזיה נוצצים, שמנסים לגייס 6,000 מתנדבים לניסוי. שרת הבריאות חאלה זאייד הזריקה לעצמה שני מנות חיסון דו-שלבי בספטמבר ובאוקטובר, כדי לסייע לגייס את המתנדבים.

העסקאות עשויות לקרב עוד יותר את מצרים לסין, זאת לאחר ששתי המדינות עשו בשנים האחרונות סדרת מהלכים להעמקת קשריהן.

סין היא משקיעה גדולה בפרויקטים ענקיים שהוביל הצבא המצרי, פרויקטים שהם בלב האג'נדה הכלכלית הממשלתית. מצרים הצטרפה גם ל"יוזמת החגורה והכביש" העולמית של בייג'ין, לרשת תשתיות עולמית, כדי להגדיל את השפעת סין.

סין מטפחת קשרים הדוקים יותר עם ממשלות במזרח התיכון על ידי הצעת שותפויות כלכליות, בלי שהיא מותחת ביקורת על הפרת זכויות אדם.

הנשיא סיסי, שעלה לשלטון בהפיכה צבאית ב-2013, ביקר לעיתים תכופות בבייג'ין בשנים האחרונות, והביע הערצה למודל הכלכלי והפוליטי הסיני. "קיבלנו את ההזדמנות הזו מסין, אך אנחנו פתוחים גם לדון בכל הזדמנות עם כל חברה אחרת", אמר עוואד טאג אל-דין, יועץ לענייני בריאות לנשיא סיסי.

מאמצי מצרים לקדם את החיסון הסיני העלו חששות בין הרופאים במצרים, שכבר חוששים מן הטיפול הממשלתי במגפה, אחרי שמאות עובדי מערכת הבריאות מתו מהנגיף בחודשים מאי-יוני.

למרות שהחיסון לא קיבל אישור, כמה בתי חולים במצרים כבר קראו לעובדיהם לקבל את החיסון של סינופארם. מסר טקסט שנשלח לרופאים בשני בתי חולים בקהיר ופורסם על ידי הוול סטריט ג'ורנל, ציטט הוראות ממשרד הבריאות לספק את החיסון לכל עובד רפואי שמעוניין בו. "זו רק תעמולה לשיפור מצב הרוח של האוכלוסייה", אמר רופא במחלקת קורונה בבית חולים באזור קהיר, בהתייחסו למתן החיסון לצוות הרפואי.

מוקדם יותר השנה נעצרו לפחות תשעה רופאים ומספר עובדי רפואה נוספים שהתלוננו על מחסור בבדיקות, ועל אי יכולתה של הממשלה לנקוט אמצעי זהירות בסיסיים להגנה על עובדים בבתי החולים.

רוסיה משחקת תופסת עם סין במצרים. קרן ההון הריבונית שלה חתמה על עסקה עם חברה מצרית פרטית בסוף ספטמבר להפצת 25 מיליון מנות של החיסון "ספוטניק 5" הרוסי. דובר של הקרן לא מסר פרטים נוספים על העסקה, ורק ציין שהיא ממתינה, כמו חיסונים זרים נוספים, לאישור להפצת החיסון במצרים.