נתוני כללית: הווריאנט הבריטי החמיר את התחלואה הקשה בקרב לא מחוסנים

החוקרים בחנו 50,000 מאומתים לא מחוסנים בגל ינואר פברואר מול 60,000 מאומתים בגלים קודמים • לחולים בגל הנוכחי, שלא היו מחוסנים, היה סיכוי גבוה ב-70% להתדרדר לתחלואה קשה

מתחסנת נגד קורונה במתחם חיסונים בהרצליה / צילום: Reuters, Amir Cohen
מתחסנת נגד קורונה במתחם חיסונים בהרצליה / צילום: Reuters, Amir Cohen

שירותי הבריאות בישראל ממשיכים לספק נתונים חדשים לעולם לגבי וירוס הקורונה. קופת חולים כללית פרסמה הערב (ה') מחקר ובוא הראתה כי התחלואה בקרב לא מחוסנים שלקו בווריאנט הבריטי, היא קשה יותר מאשר תחלואת העבר בקורונה מזנים קודמים.

החוקרים בחנו 50,000 מאומתים לא מחוסנים בגל ינואר פברואר מול 60,000 מאומתים בגלים קודמים. לחולים בגל הנוכחי, שלא היו מחוסנים, היה סיכוי גבוה ב-70% להתדרדר לתחלואה קשה. כזכור, מנתונים קודמים ניתן לראות כי החיסון מקטין את הסיכון להגיע מאי-הדבקה לתחלואה קשה ב-95%, אולם גם מצבם של המחוסנים כנראה הוחמר בגלל הווריאנט הבריטי. אפשר להניח כי השפעה דומה נכונה גם לגבי התחלואה בילדים, שבעבר הייתה בדרך כלל קלה מאוד, והיום היא כנראה עדיין בדרך כלל קלה, אבל פחות.

על פי הנתונים, לפני הופעת הווריאנט הבריטי, הסיכון להתדרדרות לתחלואה קשה היה 1% בבני 30-50, 3.7% בבני 50-60 ו-14.5% בבני 60 ומעלה. לעומת זאת בגל ינואר פברואר, בקרב לא מחוסנים, ההתדרדרות למחלה קשה הייתה 1.3% מגילאי ה-30-50, 5.5% מגילאי ה-50-60 ו-19% מגילאי 60 ומעלה.

מהכללית נמסר כי: "המהלך החודשים ינואר ופברואר 2021, תקופת הסגר השלישי ושיא מבצע חיסוני הקורונה, נצפתה תופעה לא מוסברת: התחזיות ניבאו ירידה מיידית ומשמעותית במספר החולים הקשים החדשים מדי יום. בפועל, למרות שיעור גבוה של בני 60+ אשר קיבלו מנת חיסון ראשונה, ובהמשך גם את מנת החיסון השניה, הירידה במספר היומי הכולל של החולים הקשים היתה צנועה.

"בתקופה זו הפך הווריאנט שזוהה לראשונה בבריטניה (וריאנט B.1.1.7) לדומיננטי בישראל. זן זה נצפה לראשונה בישראל בסוף דצמבר ועד תחילת חודש פברואר כבר גרם, לפי הערכות משרד הבריאות, לרוב ההדבקות בישראל. ממספר דיווחים ראשוניים מאנגליה, עלה כי זן זה עשוי לגרום גם לתחלואה קשה ותמותה ניכרת יותר, אולם לא היו נתונים מישראל המתייחסים לתופעה אפשרית זו".

"הנתונים שלנו מספקים הסבר אפשרי מדוע בשבועות הראשונים של השנה לא נצפתה ירידה חדה כמצופה במספר החולים הקשים החדשים מדי יום, למרות העמקת מבצע החיסון והיעילות הרבה של החיסונים כפי שנמצאה במחקר הגדול שערכה כללית והתפרסם הבוקר בכתב העת ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין", אומר פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר וראש מערך החדשנות בכללית. "לפי התוצאות שבידינו, חלק מהירידה הכוללת בחולים הקשים בכל הגילאים עקב ההתחסנות נצפתה באיחור והיקף מוגבל מהצפוי - בשל עליה חדה מקבילה בשיעורי התחלואה הקשה מבין הנדבקים בקרב הלא מתחסנים בכל קבוצות הגיל - עליה של כ-70% ביחס לתקופה של עד לפני חודש.

"תוצאות המחקר מלמדות כי מאז תחילת 2021 השתנו מאפייניה הקליניים של התחלואה בקורונה והסיכון לתחלואה קשה התגבר משמעותית בקרב אוכלוסיית הלא-מחוסנים, ומכאן ניתן לשער שהזן הבריטי (B.1.1.7) אינו רק מדבק יותר - אלא גם מסוכן יותר. תוצאות אלו תואמות דיווחים מבריטניה על אלימות מוגברת של הזן החדש. על כן - אילולא הבלימה הראשונית בתחלואה בעקבות הסגר והשפעות מבצע החיסון, היינו רואים עכשיו מספר גבוה משמעותית של חולים קשים מציפים את בתי החולים שלנו, ויש לשוב ולברך על העיתוי של מבצע החיסון בישראל בד בבד עם התפשטות הזן הבריטי - דבר שמאפשר בינתיים להכיל את השפעתו.

"אנו מוצאים לנכון לפרסם ממצאים אלה לפני פרסום מדעי ובקרת עמיתים, בכדי להתריע בפני הציבור על הצורך לגלות זהירות במהלך חג הפורים. יצאנו מהסגר למציאות חדשה ולא מוכרת, של זן מדבק ואלים יותר. גם מי שהתחסן, ובוודאי מי שלא עשה זאת עדיין - זה הזמן להתנהל במתינות ובזהירות ולהקפיד על הנחיות משרד הבריאות. וכמובן - זה הזמן למי שטרם התחסן לעשות זאת כעת", כותב פרופ' בליצר.

את עבודת הניתוח ביצעו מיכאל לשצ'ינסקי, ד"ר אלדד קפטן, ד"ר נעה דגן, ד"ר נועם ברדה, רעות אוחנה, ופרופ' רן בליצר ממכון המחקר של כללית.