חסר תקדים: בצל בקורונה, תקציב הבחירות יעמוד על כ-650 מיליון שקל

מדובר בסכום חסר תקדים בתולדות מערכות הבחירות בישראל • עפ"י פירוט ועדת הבחירות המרכזית שנשלח לחברי הוועדה, כ-237.5 מיליון שקלים מתוך התקציב הם תוצאה ישירה של השפעות הקורונה

הכנות לקראת הבחירות הרביעיות / צילום: Associated Press, Sebastian Scheiner
הכנות לקראת הבחירות הרביעיות / צילום: Associated Press, Sebastian Scheiner

ועדת הכספים של הכנסת אישרה הבוקר את התקציב המורחב לבחירות לכנסת ה-24 בצל נגיף הקורונה, והוא יעמוד על 647.8 מיליון שקלים. מדובר בסכום חסר תקדים בתולדות מערכות הבחירות בישראל, שכן עפ"י פירוט ועדת הבחירות המרכזית שנשלח לחברי הוועדה, כ-237.5 מיליון שקלים מתוך התקציב הם תוצאה ישירה של השפעות הקורונה. לשם השוואה, תקציב ועדת הבחירות לבחירות לכנסת ה-23 עמד על 392 מיליון שקלים בלבד. במהלך הדיון דרש יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני להוריד מהסכום הראשוני 20 מיליון שקלים רזרבה והבקשה אושרה על ידי חברי הכנסת.

בבקשת ועדת הבחירות לחברי הוועדה נכתב כי "להבדיל ממערכת בחירות 'רגילה', שמתקיימת במועדה, וההכנות אליה מבוצעות בהליך רב שנתי - מדורג, במהלך השנים שבין בחירות לבחירות, על פי תכנית רב שנתית, שבאה לידי ביטוי גם בחלוקת התקציב הנדרש להכנות על פני מספר שנים גם הפעם הזו, כפי שנעשה גם במערכות הבחירות לכנסת -ה-22 וה-23 , הועמסו כמעט כל הדרישות התקציביות על התקציב הנוכחי".

מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, אורלי עדס, אמרה בדיון כי "הייחוד של התקציב הזה הוא שאם אנחנו מדברים בד"כ על תקציב בחירות שיש בו מלכתחילה הרבה מרכיבים שאינם ידועים מראש ויש הרבה פרמטרים שמתפתחים, בפעם הזו מרכיב חוסר הוודאות הפך למאוד משמעותי בשלב הכנת התקציב.

"הנתונים הבסיסיים היו לגמרי חסרי ודאות, אנחנו 16 ימים לפני הבחירות ויש חוסר ודאות לגבי מספר החולים והמבודדים שיהיו, כל אלה משפיעים על התקציב, שכן מתוכם אנחנו גוזרים את מספרי הקלפיות המיוחדות". יו"ר הוועדה גפני הקשה ותהה מדוע התקציב קפץ בפי שתיים מתקציב הבחירות הקודמות. "אנחנו במצב כלכלי קשה, למה אי אפשר להסתפק בפחות? ביצעתם 369 מיליון בלי הקורונה, אתם מבקשים גידול ל-457 מיליון"?.

עדס השיבה לו כי "אם הייתי באה לפני חודש לא הייתי יודעת שאני צריכה להסיע 40 אלף איש, פרויקט כזה יש לו עלות, סביב 20 מיליון שקלים, שלא היה ידוע. אני יכולה להבטיח שנעשה את מלוא המאמצים לחסוך בעלויות וכל יתרת תקציב, נעשה הערכת מצב ונחזיר את הכספים במהלך השנה כדי שיעשה בהם שימוש בתקציב המדינה. אנחנו צריכים שולי ביטחון, אי אפשר שוועדת הבחירות תידרש להגיע לכאן לכל פרויקט. התקציב עבר דיון בנשיאות ומליאת הוועדה עם נציגות כל סיעות הבית עברה פרט פרט על כל סעיף בתקציב".

ח"כ איתן גינזבורג מכחול לבן הצטרף לדבריה של עדס ואמר "גם אני יושב בנשיאות ועדת הבחירות, על כל מה שהובא לפה ישבנו. צמצמנו גם מ-712 מיליון שקל לסכום הזה. לצד כך אני חושב שהוועדה צריכה לשבת בתדירות בעניין הזה, גם נשיאות ועדת הבחירות צריכה לשבת בצורה יותר סדורה ולא רק שבועיים לפני בחירות".

נציגת משרד האוצר בדיון גלי ישראלי אמרה כי "מדובר בהגדלה של 17% מהתקציב ללא קורונה מהתקציב הקודם, זה בהחלט תקציב מאוד משמעותי מהמערכת הקודמת. ממה שאנחנו יודעים מהוועדה הגידול נובע בעיקר מגידול בכוח האדם - פקחים ומזכירי קלפי, אנחנו מבקשים לראות את האסמכתאות לזה, עד שלא נראה את זה נביע התנגדות. לגבי הסעת מבודדים, זה נושא שאנחנו מתנגדים אליו בכל תוקף, מבחינתנו אין סיבה שהם יקבלו הסעות לצד חולי הקורונה".

בחירות בצל נגיף הקורונה

בבקשה שנידונה בוועדה צוינה גם המורכבות הרבה שבמערכת בחירות בצל נגיף הקורונה, מה שמביא לכך שמרכיבים רבים בתקציב מבוססים על הערכות וחוסר יכולת לחזות נתונים, דבר שיצריך פתרונות יצירתיים והערכות כלכלית לכך. בין היתר למספר החולים והנדרשים בידוד שיידרשו להצבעה בקלפיות מיוחדות ואף להסעה אליהן.

כך נכתב בבקשה: "התגבשה בימים האחרונים תכנית להסעת החולים המחלימים בביתם לקלפיות הייעודיות, על חשבון ועדת הבחירות, וזאת בהתאם לדרישת משרד הבריאות, על מנת למנוע אפשרות שהמצביעים ינצלו את יציאתם לצורך הצבעה, גם לצרכים נוספים, ויפיצו את המחלה. עלותה של תכנית זו גבוהה והיא מבוססת על הערכות בלבד".

סיבה נוספת לעלויות הגבוהות נעוצה בהחלטה לספק אמצעי מיגון וחיטוי לכלל ועדות הקלפי ברחבי הארץ וכן מחיצות שיוצבו בין הבוחרים לבין ועדת הקלפי. עוד הוחלט כי ימונה בכל אחד מלמעלה מ- 5,000 ריכוזי קלפיות סדרן ממונה קורונה, שיאכוף את ההנחיות לשמירת מרחק ועטית מסיכה. בנוסף, ריכוזים גדולים בהם היו 6 קלפיות ומעלה פוצלו, ככל שנמצא מבנה מתאים בסמוך, וכתוצאה ממהלך זה נוספו כ-300 ריכוזים חדשים. כך במקומות אלה, מספר בעלי זכות הבחירה הרשומים בקלפיות הופחת מעד 800 לעד 650, וכתוצאה ממהלך זה נוספו כ- 1,100 קלפיות.

נוסף על כל אלה, התווספו קלפיות מיוחדות ושונות: קלפיות למבודדים, קלפיות לחולים שמחלימים בביתם, קלפיות לחולים שמאושפזים במחלקות קורונה, קלפיות במלוניות לחולים ולמבודדים, וקלפיות בבתי אבות, דיור מוגן ומקבצי דיור.

על רקע הקמת אלפי קלפיות נוספות, הצפי הוא כי גם מספר המעטפות הכפולות שיספרו בכנסת יגדל משמעותית, "ההערכה היא ל 550,000 עד 600,000 מעטפות, לעומת כ- 330,000 מעטפות בבחירות לכנסת ה-23", לשון הבקשה. עלויות נוספות במערכת הבחירות הזו הן נגזרת של שמירה על טוהר הבחירות, ציינה מנכ"לית הוועדה אורלי עדס בדיון שהתקיים הבוקר. בין היתר הוחלט כי בקלפיות שונות יוצבו שני מזכירים. "במהלכים אלה מדובר בתוספת של עשרות אלפי עובדים ורכישת כ- 12,000מצלמות גוף ייחודיות".

עוד מפרטת הבקשה כי כ-113 מיליון שקל אינם משמשים להוצאות הוועדה, אלא למימון הוצאות משטרת ישראל, צה"ל ומשרד החוץ לביצוע הבחירות (כ- 29 מיליון שקל) ולתשלומים לסיעות הכנסת היוצאת בעבור חברי ועדות הקלפי מטעמן (כ- 84 מיליון). בנוסף מציינת הבקשה כי הצעת התקציב כוללת כמידי שנת בחירות, את התקציב הנדרש לכל שנת 2021, לצורך המשך הפעילות השוטפת וראשית ההיערכות לבחירות הבאות.