מדד האינפלציה של העשירים: איפה הכי משתלם לנהל סגנון חיים יקר?

דוח "העושר וסגנון החיים" של בנק ניהול ההון יוליוס בר לשנת 2021 מדרג היכן הכי "זול" לחיות ברמת חיים גבוהה • ניו יורק, ונקובר, טוקיו, שנגחאי או יוהנסבורג - איפה הכי משתלם לעשירון העליון לגור?

ניו יורק. היחלשות הדולר הציבה את העיר במקום טוב באמצע הטבלה / צילום: Shutterstock, Sean Pavone
ניו יורק. היחלשות הדולר הציבה את העיר במקום טוב באמצע הטבלה / צילום: Shutterstock, Sean Pavone

ערים מרכזיות בארה"ב ובקנדה הפכו בשנים האחרונות לאלו שבהן חיים ברמה גבוהה הם הזולים ביותר מבחינה גלובלית, בעיקר בשל חולשת הדולר והמטבעות המקומיים. זו אחת המסקנות מדוח "העושר וסגנון החיים" של בנק ניהול ההון יוליוס בר לשנת 2021.

הדוח מודד את רמת המחירים של סל מוצרים ושירותים האמורים לשקף את סל הצריכה של "אינדיבידואלים בעלי שווי נקי גבוה", לעומת סל הצריכה הבסיסי שעליו נשענים נתוני האינפלציה, למשל.

לעומת חיים זולים יחסית לעשירון העליון בניו יורק ו-ונקובר, וחיים זולים מאוד בערים כמו יוהנסבורג ומקסיקו סיטי, ערי אסיה כמו שנגחאי, טוקיו והונג קונג הן היקרות ביותר. זאת בעוד ערים גדולות באירופה כמו פריז נמצאות באמצע.

מחברי הדוח מסיקים מכך כי "שנגחאי והונג קונג הן עבור המאה ה -21 מה שניו יורק וסן פרנסיסקו היו במאה ה-20 (ולונדון ופריז היו עד המאה ה-19). הלפיד עבר מאירופה, לארה"ב ומשם לאסיה".

ההיגיון העומד מאחורי פרסום הדוח הוא הצגת התשואה השנתית "המינימלית" בעבור שכבה עשירה זו, על מנת שתמשיך להיות מסוגלת להמשיך ולנהל סגנון חיים יוקרתי. זאת, בניגוד לנתוני האינפלציה הרגילים, הבודקים את השינויים בעלות סל מוצרים בסיסי יחסית.

הדוח בודק את האינפלציה שנרשמה במחירים של מוצרים ושירותים כמו ניתוחי לייזר לעיניים, דירות יוקרה, הליכונים , תיקי נשים, שעת עבודה של עורך דין, טיסות במחלקת עסקים, ויסקי ועוד.

תל אביב לא ברשימה

תל אביב לא נכללה ברשימת 25 הערים שבהן נבדק סל היוקרה, הכוללת בנוסף את ברצלונה, דובאי, פרנקפורט, לונדון, מקסיקו סיטי, מוסקבה, מומבאי, סאו פאולו, ציריך, בנגקוק וערים נוספות.

מחברי הדוח מקדימים ומציינים כי הקורונה לא השפיעה באופן קריטי על המחירים, וכי "שוק מוצרי היוקרה החזיק מעמד היטב, כפי שגם משרות מקצועיות וכלכלת הדיגיטל והמידע החזיקו מעמד יפה אף במהלך משבר הקורונה".

הם גם מציינים למרות הקורונה, חברות מוצרי המותרות לא נמנעו מהעלאת מחירים. "רוב מותגי היוקרה מעלים מחירים בכל שנה, וחלקם עושים זאת פעמיים בשנה. זאת במטרה לשמור על מחירים מעל האינפלציה ואפילו לחרוג ממנה", נכתב.

"קרטייה", למשל, העלתה את מחירי התכשיטים ב-4.5% בספטמבר האחרון, נכתב ו"נוסף על כך, מותגים כמו שאנל התאימו את המחירים תוך ציון העלייה בעלויות חומרי הגלם במהלך המשבר, בעוד שחברות אחרות העלו את המחירים בשוקי אסיה על מנת לפצות על ביצועים מקומיים גרועים בשל משבר הקורונה".

הגורם המשפיע ביותר - שער המטבע המקומי

נראה כי שערי המטבעות הם הדבר שהשפיע יותר מכל על השאלה איפה עלו ואיפה ירדו המחירים של השירותים היוקרתיים, והיחלשות הדולר - שבימים אלה שב להתחזק - הציבה את ניו יורק, למרבה ההפתעה, במקום טוב באמצע.

"אמריקה היא כיום האזור הזול ביותר - ובו שתיים-שלוש הערים הזולות ביותר במדד סגנון החיים. ונקובר, שהייתה פעם מילת מפתח עבור נדל"ן יקר עד בלתי משתלם, היא כיום מקום זול יחסית לחיות בו - שום דבר, פרט לביטוח בריאות, אינו יקר במיוחד שם", נכתב בדוח.

אזור אסיה-פסיפיק, מציינים עורכי הדוח, "נותר האזור היקר ביותר ושלושת הערים היקרות בעולם הן שנחאי, טוקיו והונג קונג". פריטי יוקרה רבים, נכתב בדוח - "מהליכונים ומכוניות ועד ארוחות ערב מפוארות ועלויות עורכי דין מפגינים פרמיה משמעותית מעל הממוצע העולמי".

באופן גלובלי, מחירי הוויסקי עלו בשנה האחרונה ב-9.9%, מחירי השעונים ב-6.6%, ומחירי טיסות עסקים ב-11.4%. זאת בעוד מחירי הסוויטות ירדו ב-9.3%, מחירי נעלי נשים ירדו ב-11.7% ומחיר היין גם הוא הוזל ב-5.6%.

חמשת הערים בהן הסל של שירותי היוקרה (במונחי כוח קנייה) הוא היקר ביותר הן שנגחאי (1), טוקיו (2), הונג קונג (3), מונקו (4), טאיפאיי (5); חמשת הערים שסוגרות את הרשימה, בהן הסל הוא הזול ביותר הן: ג'קארטה (21), מומבאי (22), מקסיקו סיטי (23), ונקובר (24) ויוהנסבורג (25).

לקריאת הדוח.